StoryEditorOCM
ŽupanijaGOVOREĆI OTVORENO

Zdravko Pilić: ‘Na Jelićevu putu prema Saboru stoji Petrina - da mu pomrsi računicu‘

Piše Zdravko Pilić
1. veljače 2023. - 18:47

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marko Jelić u novoj je 2023. godini krenuo u nove radne pobjede. I nove izbore. One nacionalne. Svoje je lokalne posle, u Šibensko-kninskoj županiji riješio usvajanjem proračuna, pa je sad miran do kraja ove kalendarske godine. Može se posvetiti onom što ga stvarno zanima, a to je slaganje liste za Sabor. Pune su novine i portali njega i njegovih kombinacija, u Devetoj izbornoj jedinici. S kim će, kako će, s Ivom Žuvelom iz Zadra, a možda i s Eniom Meštrovićem Ričardom, pa je tu iz Splita gradonačelnik Ivica Puljak, pa se onda spominje još i Damir Vanđelić, pa načelnici općina iz Šibensko-kninske županije, poput Marka Grubelića, a malo potiše i Toni Turčinov, načelnik Murtera, čije ime nije baš oportuno previše spominjati, jer je u opće poznatom problemu s peglanjem općinske kartice, pa mu trenutno “kvari imidž”. No, u svakom slučaju, skroz neloše stoji na zapadnom dijelu Šibensko-kninske županije. Tu je i Ivan Gulam u Pirovcu, s kojim je također u dobre.

Umjeren i neumjeren

U zaleđu županije također stoji dobro, matični Knin mu drži nasljednik Mario Ćaćić, ima i nelošu infrastrukturu na drniškom području, ali s druge strane u Šibeniku se baš i nije nešto uspio ukorijeniti, a najlošije stoji na istočnom dijelu županije, u Primoštenu i Rogoznici. Taj dio biračkog tijela za njega je na prošlim lokalnim izborima odradio njegov koalicijski partner Stipe Petrina. Zajedno s kojim je pobijedio na izborima. A koji mu je danas ljuti protivnik. I to je, barem ovako na prvi pogled, problem koji bi se mogao pretvoriti u Jelićevu Ahilovu petu. Problem koji Marko Jelić nije ostavio iza sebe nakon usvajanja županijskog proračuna. Jer, sasvim je sigurno da će na iste te izbore za Sabor ići i Petrina, kao kandidat. A njegov će program biti jednostavan – ne glasajte za Marka Jelića, on je prijevara. On je HDZ-ov rezervni igrač. Na to će se odnositi dobar dio njegove kampanje. Pri tome mu ide na ruku što Marko Jelić uistinu računa na bivše birače HDZ-a kao na svoje biračko tijelo, pa će biti umjeren u svojoj retorici. Za razliku od Petrine, koji je neumjeren po običaju. To mu najbolje ide. Nastupati sam protiv svih, i gristi i lijevo i desno, predstavljajući se kao jedini stvarni garant promjena. Pri čemu ćemu će biti dovoljno i to ako Marku Jeliću pomrsi račune. Uzme što veći dio biračkog tijela i glasova. Već i to će mu biti kao da je pobijedio, a ako kojim slučajem uđe u Sabor, kao što mu je to već jedanput pošlo za rukom u onoj prvoj kombinaciji s Mostom nezavisnih lista na kraju 2015. godine, bit će mu to dodatni “bonus”.

Predizborne kombinacije

U svakom slučaju, predizborne kombinacije Marka Jelića u koje je tako naglo krenuo nisu za podcjenjivanje. Računica mu je jednostavna – ljudi su se zasitili HDZ-a, koji je u problemu s korupcijskim aferama, Domovinski pokret kao alternativa HDZ-u na desnici se isto tako ispuhao, SDP se raspolutio na dvije frakcije, na dva brata uboga od kojih ni jedan neće proći, pa se i njemu i njegovom “trećem putu” koji nije ograničen na “stranačku iskaznicu” i “poslušnost” kako on to tvrdi, širom otvara put do Zagreba i Sabora, a nakon toga i do Vlade i Banskih dvora, čak i ministarskih mjesta, u raznoraznim postizbornim kombinacijama. Jedini konkurent u tome bi mu mogao biti Most, predvođen Mirom Buljem, ali ono na što Jelić i njegovi igraju to je “stručnost” i “kompetentnost”, pa je to ono što ih u ovom potencijalnom srazu izdvaja kao favorite. Ili barem oni to tako misle. Ono što je sigurno, što je s ovim najnovijim potezima pokazao i definitivno potvrdio je – županija Šibensko-kninska ga ne zanima. Kao što ga nije zanimao ni Knin, u drugom mandatu. Bila mu je to samo odskočna daska. On puca na visoko.

20. travanj 2024 14:39