StoryEditorOCM
ŽupanijaGOVOREĆI OTVORENO

Dožupanica Iris Ukić Kotarac krenula u solo vožnju i potpuno zasjenila Marka Jelića

7. listopada 2022. - 19:38

Lijepo je bilo vidjeti ozarena lica župana Marka Jelića, dožupanice Iris Ukić Kotarac i predsjednika Skupštine Šibensko-kninske županije Stipe Petrine na cilju treće etape biciklističke utrke CRO Race, vožene od Sinja do Primoštena, preko Šibenika i natrag, u dužini od 157 kilometara. Bio je to veliki sportski događaj, s istaknutim sportskim protagonistima.

Danac Jonas Vingegaard, pobjednik ovogodišnjega Tour de Francea, u posljednjim metrima iznimno strmog uspona prema svetištu Gospe od Loreta, u uzbudljivom finišu, uspio je preteći Škota Oscara Onleyja. Primošten je prošle godine bio startna lokacija, a ove je godine treće etapa utrke završila na jednom od najljepših vidikovaca istočne obale Jadrana, čiji su kadrovi u direktnom TV prijenosu obišli svijet uzduž i poprijeko. Sport i sportska natjecanja još su se jednom pokazali kao najbolji promotori Lijepe naše, Šibensko-kninske županije i kruha našeg svagdašnjeg, koji nam turizam svakodnevno stavlja na stol.

image

Pobjednik Jonas Vingegaard u društvu Jelića, Ukić Kotarac i Petrine
Nikola Vilić/Hanza Media

Nikola Vilić/Hanza Media

Jabuka razdora

A samo godinu dana ranije ta je ista trka, CRO Race, bila jabuka razdora i povod za prvu javnu svađu u koaliciji na vlasti u županiji. Lani u ovo doba Petrina je, naime, Jeliću zamjerio da mu nije htio iz županijskog proračuna dati 50 tisuća kuna.

I to baš za utrku CRO Race, za njezino sponzoriranje.

– A našao je sredstva za “Elaborat o opravdanosti spajanja tri doma zdravlja u jedan” i kupnju uređaja za ometanje snimanja njegovih nastupa u županiji. Za ono što itekako koristi promociji županije i Primoštena u svijetu nema, a za djetinjasta izdr...anja javnim novcem ima – napisao je tada Stipe Petrina na svom Fejs profilu. Ove godine takvih problema – očito – nemaju ni jedan ni drugi. Ni oko utrke, ni oko spajanja Doma zdravlja.

Očito su i jedan i drugi, odnosno i jedna i druga strana, od bilo kakvih konfrontacija i otvorenog rata privremeno odustali. Petrina je, očito, digao ruke od Jelića i izgubio svaku iluziju da se taj odnos može popraviti.

A Jelić je, istodobno, izgubio iluziju da će mu HDZ i njegov slatkorječivi šef Željko Burić držati skale u Županijskoj skupštini, i podupirati ga na način na koji mu je to polazilo za rukom s kninskim HDZ-om dok je vladao u Zvonimirovu gradu, iako nije imao većinu u Gradskom vijeću. Tako su i jedan i drugi, i Petrina i Jelić, došli u situaciju koja se može opisati kao: Teško meni s tobom, a još teže bez tebe.

Ono što Jeliću treba jest da ga Petrina podrži prigodom izglasavanja proračuna, a ono što Petrini treba jest da se Općina Primošten u taj proračun što više ugradi. Ne samo za utrku CRO Race, nego i za štošta drugo.

I tako do redovitih izbora, kad će svak otići na svoju stranu.

Okrenula novi list

A novi je list izgleda okrenula i dožupanica Iris Ukić Kotarac. Kad je vidjela da ni ona ne može utjecati na župana, niti išta zajedno raditi s njim, krenula je u solo vožnju.

Ubacila je u veću brzinu projekt Ribarske luke u uvali Sveti Petar, u kojem se, smatra, vozilo na leru, pa je usporedo s tim javno inicirala i aktivnosti oko nacrta studije o kratkim lancima opskrbe hranom kao temelj održivog razvoja Šibensko-kninske županije, pa je u svojoj kratkoj, ali učinkovitoj ofenzivi – ili blitzkriegu – inicirala i utemeljenje Dana branitelja Šibensko-kninske županije i njegovo obilježavanje. Da je dožupanica – pokraj prilično nevidljivog župana – preuzela inicijativu u svoje ruke, bilo je najbolje vidljivo po solo čestitci objavljenoj prije nekoliko dana na Šibenik IN-u, u kojoj je – ona sama, pod svojom vlastitom slikom, imenom i prezimenom, kao dožupanica – čestitala građanima Šibenika Dan grada i blagdan svetog Mihovila. Župana Marka Jelića potpuno je zasjenila. Njega nigdje nema, čak i kad je u njezinoj pratnji, potpuno je nezamjetljiv.

17. travanj 2024 21:56