StoryEditorOCM
Županijazapeli papiri

Umjesto u suvremeno opremljenom vrtiću, 60-ak skradinske djece ‘privremeno‘ tri godine boravi u zgradi gradske uprave

Piše Marija Lončar
7. siječnja 2021. - 13:58
Roditelji iz Skradina među kojima je i Angela Lucić Đira pitaju se kada će biti otvoren novi dječji vrtićNiksa Stipanicev/Cropix

Angela Lucić Đira majka je djevojčice od 5, 5 godina koja pohađa dječji vrtić Žižula u Skradinu, privatnu predškolsku ustanovu koja je, nakon što su im dotadašnje prostorije poplavile uslijed velikih kiša, privremeno smještena u dijelu prizemlja zgrade skradinske gradske uprave. Ta privremnost, međutim, traje već treću godinu, a u međuvremenu Grad Skradin izgradio je novi vrtić novcem dobivenim iz europskih fondova. Zgrada novog, suvremeno opremljenog vrtića dovršena je prije pola godine, ali vrtić još uvijek nije otvoren, pa se ova mama, kao i roditelji ostalih 60-ak skradinskih mališana pita kada će njihov djeca sa svojim odgojiteljicama konačno moći useliti u novi gradski vrtić.

-Nama je draga Žižula, ali novi vrtić je puno prikladniji za ovako veliki broj djece i uz to ima vanjsko igralište. Da ne spominjemo trenutnu potrebu za distancom s obzirom na Covid-19, što bi novi vrtić osigurao. Znamo da su vrtići u drugim mjestima u županiji koji su građeni europskim novcem iz istog programa kao i ovaj naš u Skradinu, već otvoreni pa nas zanima zašto još uvijek nije i u našem gradu – govori Angela Lucić Đira i dodaje kako su se neki roditelji obraćali skradinskoj gradskoj upravi, no, tvrdi, konkretan odgovor nisu dobili. Ni odgojiteljice, dodaje, u sadašnjem vrtiću ne znaju ništa više, iako su i same vrlo zainteresirane za početak rada gradskog vrtića, jer bi, kako se govorilo, i one tu pronašle nova radna mjesta.

Novi vrtić u Skradinu izgrađen je u sklopu programa ruralnog razvoja Hrvatske koji je financiran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Za projekt ukupno vrijedan gotovo 9 milijuna kuna, Grad Skradin, kao investitor i budući vlasnik vrtića, dobio je bespovratno 7, 5 milijuna kuna, dok je ostatak novca osigurao u svom proračunu. Gradonačelnik Antonijo Brajković ugovor o odobrenim sredstvima potpisao je još u svibnju 2018. godine, da bi nakon provedenog postupka javne nabave krajem iste godine, odnosno početkom 2019. izabrani izvođač, solinska tvrtka Inero, počela s radovima. Po principu "ključ u ruke", ta je tvrtka posao trebala dovršiti u roku od 20 mjeseci, a zgradu s dvjema etažama, ukupne površine od oko 880 metara četvornih, i dvorištem, dovršili su i dva mjeseca prije.

Ukratko do kraja lipnja, odnosno početkom srpnja prošle godine uz skradinsku osnovnu školu niknuo je novi vrtić u potpunosti opremljen suvremenom didaktičkom opremom, a onda je uslijedilo "sređivanje papira". I oduljilo se.

Gradnačelnik Brajković ističe kako se sve radilo najbolje i najbrže što se moglo i kako je Grad sa svoje strane napravio sve što je mogao, ali je procedura takva da novi vrtić kao novoosnovana gradska predškolska obrazovna ustanova, nije mogao biti registriran prije negoli zgrada dobije uporabnu dozvolu. Premda, ističe Brajković, Grad Skradin i njegovo Gradsko vijeće odluku o osnivanju vrtića i imenovanju privremene ravnateljice donijeli su još u rujnu 2019. godine, mjesecima prije negoli je zgrada dovršena. Nije se, kaže, htjelo gubiti vrijeme.

-Mi smo zahtjev za izdavanje uporabne dozvole podnijeli odmah nakon što je vrtić završen, u kolovozu prošle godine, a izdana je 7. prosinca. Nešto kasnije, zapravo točno posljednjeg dana 2020. ustanova je registrirana. Prije dva dana donesena je i odluka o osnivanju upravnog vijeća, a sada slijedi priprema prije svega statuta vrtića kako bi on mogao doći pred gradske vijećnike na usvajanje – objašnjava Brajković.

Ističe kako je svjestan koliko je roditeljima važno da njihova djeca što prije dobiju novi vrtić i da ih zbunjuje to što vide dovršenu i uređenu zgradu, ali ona nije u funkciji. S obzirom na proceduru koja traje, a koja se, tvrdi, nije mogla ubrzati ni preskočiti, Grad Skradin je čak želio otvoriti vrtić tako što bi se u njega privremeno uselila Žižula sa svom skradinskom djecom koja ga sada pohađaju. No, ta ideja nije dobila zeleno svjetlo Agencije za plaćanje u poljoprivredi koja je mjerodavna za praćenje mjera ruralnog razvoja pa tako i projekta izgradnje skradinskog vrtića. Jer, europska pravila su takva da Grad Skradin, odnosno predškolska ustanova koju je osnovao, mora koristiti i sam upravljati zgradom za koju je dobio novac iz EU fondova i to najmanje sljedećih pet godina.

-Radimo sve sukladno zakonu i nismo mogli prije, ali se nadam da ćemo sve uspjeti završiti za koji mjesec i da će vrtić biti otvoren do početka travnja i Uskrsa. Kapacitet vrtića je 80 djece što je i nešto više negoli trenutačno ima djece u Žižuli u Skradinu gdje ih je 50-ak i još desetak u područnom odjelu tog vrtića u Dubravicama. Također, da se ne gubi vrijeme, već smo razgovarali i o tomu da odgojiteljice koje sada rade u DV Žižula prijeđu u naš vrtić, jer zakon dopušta takvu mogućnost bez raspisivanja natječaja. Zaista, radimo sve da novi vrtić počne što prije s radom, nadam se i prije Uskrsa – kazao je Brajković.

24. travanj 2024 13:25