StoryEditorOCM
ŽupanijaRediviva Kornati

Zahvaljujući i bespovratnom EU novcu za pet godina NP Kornati imat će prihod od 25 milijuna kuna! Što je još važnije i 20 novih radnih mjesta

16. listopada 2017. - 16:00

"Rediviva Kornati",projekt održivog korištenja prirodne baštine u Nacionalnom parku Kornati, ukupne vrijednosti oko 58 milijuna kuna, zasigurno je jedan od najvećih i najznačajnijih projekata koji će biti (su) financiran (85 posto) bespovratnim sredstvima EU fondova, a svakako je najveća investicija od osnivanja NP Kornati, kazao je danas na prezentaciji programa ravnatelj Nacionalnog parka Kornati Josip Zanze.

Partneri u projektu su Fond za zaštitu okoliša (3,6 milijuna kuna), Javna ustanova NP Kornati (1,9 milijuna kuna), te općine Tisno (1,8 milijuna kuna) i Murter-Kornati (36.562 kuna).
Uskoro slijedi izbor voditelja projekta kroz postupak javne nabave, i to bi trebalo obaviti do kraja ove godine. Nakon toga počinju radovi, prije svega na izgradnji tri posjetiteljska centra. Prvi je na redu Coronata, u upravnoj zgradi ustanove, gdje se očekuje početak radova u rujnu iduće godine, a potom slijede i centri Škrinja tajni u Betini i Kuća okrunjenog mora, u uvali Vrulje na otoku Kornatu.

Program Rediviva bi trebao biti realiziran u roku od pet godina, sastoji se od čak 16 potprograma, a tri su ključne aktivnosti unutar projekta rekostrukcija ili izgradnja posjetiteljske infrastrukture; edukacija i interpretacia te promocija i marketing. Cilj projekta je održivo korištenje zaštićene prirodne baštine u prostoru NP-a, a što će posljedično rezultirati povećanjem privlačnosti kapaciteta NP-a i uspostavom bolje posjećenosti.

-Program uključuje i postavljanje 223 sidrišta za privez brodova,a u svrhu spašavanja morskog dna i očuvanja prirodne baštine Kornata. Bit će uspostavljena i bolja kontrola ulaska posjetitelja u NP putem digitalne naplate i kupnjom četiri hibridna plovila, a postavit će se i signalizacijska mreža za posjetiteljske centre Škrinja tajni i Coronata, te unutar NO Kornati. Park će nabaviti i jedno interventno vozilo s vodenim topom- napomenuo je Zanze- za slučaj izbijanja požara, ali će biti opskrbljen i za hitne medicinske intervencije i intervencije kod onečišćenja mora.

U okviru prezentiranog, doista ambicioznog i za Kornate velikog projekta, predviđeno je i snimanje dokumentarnog filma Tajne kornatskog podmorja te oganiziranje simpozija u povodu 40 godina NP Kornati.
- Ovaj veliki projekt donosi i 20 novih radnih mjesta, što je za nas kao općinu najvažnije, da ljudi na otoku ostaju i da nam se naši studenti na otok vraćaju- izjavio je načelnik općine Murter-Kornati,Toni Turčinov, ocjenjujući da je najveće blago ove općine upravo teritorij i očuvana prirodna baština.

Načelnik Tisna, Ivan Klarin, sa zadovoljstvom je konstatirao da je riječ o najvećem projektu za koji su u županiji povučena europska sredstva kojima će ne samo oživjeti NP Kornati nego i cijeli otok Murter, a istodbno će biti zaštićena prirodna baština. Općina Tisno- obećao je Klarin- dat će svaku vrst potpore projektu Rediviva Kornati. Uspješnost svake lokalne samouprave- dodao je - mjeri se po količini povučenog novca iz EU fondova, bilo u funkciji nositelja programa ili partnera. A ovaj projekt, težak gotovo 58 milijuna kuna, svakako će visoko podići tu ljestvicu uspješnosti.

Inače, u NP Kornati trenutno su 24 stalno zaposlena radnika, a kad projekt Rediviva bude završen, tvrdi Zanze, imat će 45 stalno zaposlenih i isto toliko sezonaca. Nije stoga čudno što je svojim suradnicima područio da će sljedećih pet godina ustanova biti u "opsadnom stanju".

NP Kornati je ustanova s prosječnim proračunom od oko 8 milijuna kuna, pri čemu su 4 milijuna dotacije iz ministarstva, a 4 milijuna od prodaje ulaznica. Lani je JU NP Kornati donijela petogodišnji plan rasta cijena, kazao je Zanze, "s ciljem da se uskladimo s cijenama NP Plitvice i Krka. Dok Plitvice naplaćuju individualnu ulaznicu 250, a grupnu 200 kuna, cijene ulaska u Kornate su lani bile prosječno za brod 45 kuna, a od ove godine 65 kuna. Cilj nam je- poručio je ravnatelj- ulaznica od 20 eura, a s obzirom na 150-160 tisuća posjetitelja godišnje, računamo da bi za pet godina NP Kornati došao do prihoda od 25 milijuna kuna.

18. travanj 2024 18:53