StoryEditorOCM
ŽupanijaJeftinije im u Hrvatskoj

Za vrijeme rata razoreno Kijevo danas njemačkim filmašima 'glumi' grad u Sjevernoj Americi

29. rujna 2018. - 14:11

Zahvaljujući mjerama poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela na područjima od posebne državne skrbi u visini od 30 posto, u Hrvatskoj je u tijeku snimanje filma "The Master Butcher's Singing Club", povijesne drame koja se bavi njemačkim doseljenicima u Sjevernoj Americi s početka prošloga stoljeća.
Njemački su producenti promptno reagirali na mjeru kojom Hrvatska novim Zakonom o audiovizualnim djelatnostima želi privući strane produkcije, a prve kadrove povijesne drame snimili su na području Kijeva, potpuno razorene općine Šibensko-kninske županije u Domovinskom ratu. Filmska ekipa je uoči snimanja obavila temeljit pregled potencijalnih lokacija, pronašavši na teritoriju Hrvatske sve što im je potrebno za gotovo tri mjeseca snimanja. Osim u Kijevu i još nekolicini lokacija u Šibensko-kninskoj županiji gdje se radilo tijekom rujna, ekipa filma "The Master Butcher's Singing Club" snimat će i u Sisačko-moslavačkoj županiji te koncem studenog i na tri lokacije u okolici Zagreba.

Set se s početkom listopada seli u Odransko polje (Općina Lekenik) gdje je već izgrađena replika američkog gradića s početka prošlog stoljeća, koja će poslužiti kao kulisa za povijesnu dramu redatelja Ulricha Edela, u kojoj glavne uloge tumače Jonas Nay, Aylin Tezel, Leonie Benesch i Thorsten Merten. Riječ je o ekranizaciji svjetskog bestselera američke autorice Louise Erdrich, prema kojemu su scenarij za "The Master Butcher's Singing Club" napisale Doris Dörrie i Ruth Stadler.

Filmska priča vrti se oko mesara Fidelisa Waldvogela (Jonas Nay) za kojega, nakon povratka iz Prvog svjetskog rata, nema mjesta na farmi njegovih roditelja. Kako bi osigurao budućnost sebi i Evi (Leonie Benesch), trudnoj zaručnici poginulog prijatelja, Fidelis emigrira i odlazi u Argus, Sjevernu Dakotu. U Argusu završava i hamburška cirkuska umjetnica Delphine (Aylin Tezel), koja je u potrazi za boljim životom u Ameriku stigla s ocem Robertom (Sylvester Groth), po zanimanju klaunom. Delphine pronalazi novog partnera u umjetniku na trapezu Cyprianu (Vladimir Korneev), a Fidelis u Argusu otvara vlastitu mesnicu i dovodi ženu i dijete iz Njemačke. Dok muškarci Argusa liječe tugu za domovinom u Fidelisovom novoosnovanom pjevačkom klubu, između Eve i Delphine razvija se blisko prijateljstvo. No, ubrzo će se sreća obitelji Waldvogel naći na kušnji...

Ekipa sastavljena mahom od domaćih filmskih djelatnika (podršku Nijemcima pruža etablirana hrvatska producentska tvrtka Pakt Media, koja je, primjerice, lani surađivala na viškom snimanju "Mamma Mie 2" će u 54 dana snimanja obići niz zanimljivih i u filmskom svijetu do sad neviđenih ovdašnjih lokacija. Na snimanju njemačke povijesne drame posao je dobilo i oko 150 hrvatskih djelatnika, a u realizaciji filma bit će angažirano i 620 statista.

"Otkad je uveden program poticaja, mi se stalno vraćamo snimati u Hrvatsku. Za ovaj poseban projekt razmatrali smo nekoliko zemalja na dva kontinenta. Za Hrvatsku smo se odlučili zbog dobitne kombinacije spektakularnih lokacija, odličnih filmskih djelatnika i dobro postavljenih mjera poticaja", izjavio je producent filma Lutz Weidlich, navodeći u biltenu Hrvatskog audiovizualnog centra da su ih nedavno uvedene mjere od 30 posto poticaja za snimanja u područjima od posebne državne skrbi potaknule da istraže lokacije izvan dobro poznatih filmskih ruta.
"Sretni smo što smo pronašli dosad netaknute lokacije koje tvore tako važan dio naše priče, a koje bi prošle ispod naših radara da nije ovih hvalevrijednih mjera poticaja", istaknuo je Weidlich.

20. travanj 2024 13:42