StoryEditorOCM
ŽupanijaAjme, dite mi bolesno

Vodički roditelji digli uzbunu:  Pedijatrica dr. Dunja Radetić otišla je na trotjedni zasluženi odmor, a šibenski Dom zdravlja nije joj mogao pronaći odgovarajuću zamjenu

Piše Ante Talijaš
24. kolovoza 2018. - 10:45

Da je hrvatski zdravstveni sustav u kolapsu, da je zdravstvo zapravo "pacijent na aparatima", a zbog sve izraženijeg problema nedostatka liječnika specijalista, dokaz je najnoviji slučaj iz Vodica zbog kojeg su alarm uključili brojni roditelji.

U srcu sezone Vodice su ostale bez pedijatrijske službe zbog odlaska liječnice na godišnji odmor. I to u vrijeme dok ovo turističko središte sa stalnim stanovnicima te domaćim i stranim gostima trenutačno broji više od 30 tisuća ljudi, među kojima je na tisuće malodobne djece kojima je, u slučaju, ne daj Bože, zdravstvenih problema, prijeko potreban pedijatar.

Razlog je doista banalan. Pedijatrijska ambulanta smještena na katu Zdravstvene stanice zatvorena je od 7. do 26. kolovoza, a zbog godišnjeg odmora dr. Dunje Radetić. Ova liječnica za djecu, koja već šest godina jedina ordinira u vodičkoj Pedijatrijskoj ambulanti otišla je na zasluženi godišnji odmor i zasigurno nije kriva što su Vodice u špici sezone ostale bez pedijatrije.

- Moja kćerkica od 4,5 godine dobila je upalu grla i odvela sam je na pregled kod naše pedijatrice dr. Dunje Radetić. Ona je, inače, fenomenalna liječnica i savršena osoba i svatko za nju ima samo riječi hvale. Ostala sam u čudu kada su me dočekala zatvorena vrata i natpis da Pedijatrijska ambulanta ne radi zbog godišnjeg odmora naše doktorice. Nisam ostala iznenađena činjenicom da je dr. Radetić otišla na godišnji, već time što je nitko nije zamijenio. Dijete mi je primila jedna od obiteljskih liječnica u vodičkoj Ambulanti, ali mi je ta liječnica kazala kako to nije njezina obveza, da ona ima dovoljno svojih pacijenata, te da sam dijete trebala odvesti na Dječji dispanzer u Šibenik - ispričala nam je jedna mlada vodička mama.

Kada smo nazvali preko mobitela dr. Dunju Radetić, nije nam, onako na prvu, htjela ništa prokomentirati jer, kako je rekla - ne želi nikakve senzacionalističke medijske napise.

- Na žalost, šibensko zdravstvo, a naravno i hrvatsko u cjelini, godinama prati isti problem, a to je kronični nedostatak liječnika. Vidite, svoj posao pedijatrice, uvjerena sam, radim savjesno i na najbolji mogući način. A u 16 godina svoje liječničke prakse samo sam četiri puta bila na godišnjem odmoru. Ne sjećam se više kada je to bilo zadnji put. To je moja karma koja me prati kroz cijeli radni vijek. Zbog spoznaje da nema kolega koji će me zamijeniti, godinama sam žrtvovala sebe i svoje godišnje odmore kako bih stalno mogla biti na usluzi svojim malim pacijentima. Ovoga ljeta uzela sam tri tjedna godišnjega jer sam doista bila na izmaku snaga. A adekvatna zamjena nije mi pronađena jer nema pedijatara - kratko nam je kazala dr. Dunja Radetić.

Iz HZZO-a su poručili kako je ugovorna obveza Doma zdravlja Šibenik, čija je Radetić djelatnica, bila da uspostavi kontinuirano provođenje pedijatrijske skrbi za malene pacijente u Vodicama, nakon odlaska njihove djelatnice na godišnji odmor.

Ravnatelj šibenskog Doma zdravlja Joško Jurić objašnjava kako je ovaj vodički slučaj jedan od problema koji muče šibensko zdravstvo godinama zbog nedovoljnog broja liječnika i da su oni u tome nemoćni.

- Pedijatrijska ambulanta u Vodicama je zatvorena na tri tjedna iz jednostavnog razloga, a to je kronični nedostatak pedijatra. Nemamo ni jednog pedijatra koji bi zamijenio doktoricu koja je otišla na godišnji odmor. Kontaktirali smo i splitske bolnice, nemaju ih ni one. Jedan naš šibenski liječnik trenutno je u fazi specijalizacije pedijatrije i bit će nam na raspolaganja za godinu dana kada je završi - kazao nam je Joško Jurić.

Doktorica vodičke pedijatrije Dunja Radetić, kaže Jurić, svih ovih proteklih godina vrlo je rijetko koristila svoj godišnji odmor na koji ima pravo prema kolektivnom ugovoru, a bilo je i godina kada uopće nije odlazila na godišnji odmor, sve zbog nedostatka kolega pedijatara koji bi je zamijenili.

- Njezin opravdani izostanak za ova tri tjedna premostili smo na način da su se roditelji djece od dvije godine pa na više mogli za zdravstvenu skrb obratiti liječnicima obiteljske medicine, a mališanima ispod dvije godine na raspolaganju je bila Pedijatrijska služba u Šibeniku. Takvu obavijest jasno smo istaknuli na oglasnoj ploči Pedijatrijske ambulante u Vodicama i roditelji su tako i postupali - kazao nam je ravnatelj Joško Jurić.

On je podsjetio kako je 2012. godine upravo Dom zdravlja Šibenik uložio veliki trud i značajna sredstva da se u sklopu Zdravstvene stanice Vodice uredi i otvori stalna Pedijatrijska ambulanta kako bi tamošnji mališani i djeca brojnih turista imali kvalitetnu zdravstvenu skrb.

- Sljedećeg ponedjeljka dr. Dunja Radetić vraća se s godišnjeg odmora, a za ova protekla tri tjedna nitko od mališana kojima je bila potrebna liječnička pomoć nije ostao bez nje. Ili su bili zbrinuti kod obiteljskih liječnika u vodičkoj ambulanti ili na Pedijatriji u Šibeniku - zaključio je Joško Jurić.

18. travanj 2024 23:23