StoryEditorOCM
ŽupanijaNAPOKON PRESJEČENA VRPCA

Vodička dječica nakon kašnjenja dugog 10 mjeseci dobila vrtić vrijedan 30 milijuna kuna, ‘šminkat‘ će se i stari ‘Tamaris‘

Piše Katarina Rudan
28. lipnja 2021. - 16:01

Tko čeka, taj dočeka – stara je izreka u kojoj svakako ima istine.

Potvrđuje to i "slučaj" iz Vodica. Naime, tamošnji mališani i njihovi roditelji godinama su čekali izgradnju novog objekta dječjeg vrtića i sredinom prošlog tjedna dočekali su njegovo svečano otvaranje. Bez prevelike pompe, uz nazočnost majki i očeva, djece i djelatnika vrtića, moderno zdanje u Dočinama simboličnim je presijecanjem vrpce otvorio gradonačelnik Ante Cukrov.

Ne skrivajući zadovoljstvo što su Vodice konačno dobile tako važan objekt za svoj pomladak, prvi čovjek grada tom je prigodom rekao kako je uvjeren da će novi objekt pridonijeti boljem i kvalitetnijem smještaju i odgoju predškolaca, a novom vrtiću, radnicima i korisnicima te javne ustanove blagoslov je udijelio don Franjo Glasnović, vodički župnik.

Riječ je o projektu vrijednom oko 30 milijuna kuna koji se prostire na 3200 četvornih metara. Većina novca osigurana je kreditom od 20 milijuna kuna koji je podigao Grad, a s iznosom od 1,2 milijuna kuna izgradnju vrtića sufinanciralo je Ministarstvo za demografiju, obitelj i mlade, dok su ostatak financirali građani preko lokalnog proračuna.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Radovi su počeli u rujnu 2019. i, kako je ugovoreno s izvođačem radova, vodičkom tvrtkom "Minigradnja", trebali su biti izvedeni u roku od 348 dana nakon uvođenja u posao. Sve je teklo planiranom dinamikom dok se nije dogodila pandemija koronavirusa, što je usporilo završetak "zidanja" i opremanje predškolske zgrade te uređenje njezina okoliša do rujna prošle godine.

Vrtić ima kapacitet za 10 odgojnih skupina i u njemu će boraviti 200 mališana. Imamo odlične uvjete za rad i sve je napravljeno i opremljeno prema pedagoškim standardima. Osim soba, tu su unutarnje i vanjsko dvorište, kuhinja, praonica te veliki polivalentni prostor koji se može koristiti za seminare, priredbe i ostala okupljanja, a nalazi se na samom ulazu u objekt.
U funkciji ostaje i naš vrtić "Tamaris", koji će pohađati stotinjak mališana, predškolci i djeca u poludnevnom boravku, a djeca jasličke dobi i srednjaši bit će u novom objektu.

Naime, dvorište u staroj zgradi prilagođeno je za stariju odgojnu skupinu, dok je okoliš novog objekta više uređen za manju djecu – rekla nam je Valerija Storić, ravnateljica pedagoške ustanove "Tamaris", te naglasila da izgradnjom novog vrtića više nema potrebe za daljnjim unajmljivanjem prostora za područna odjeljenja "Okit" i "Plaža", koje je gradska institucija godinama koristila zbog nedovoljnih kapaciteta.

Iako je bilo planirano da se djeca iz "starog" vrtića "Tamaris", koji je otvoren davne 1978. godine, presele u novi čim bude gotov, do toga još nije došlo. Ravnateljica objašnjava zašto:

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

– Naš vrtić tijekom pedagoške godine ukupno pohađa oko 270 djece, a u ljetnom razdoblju ih je oko stotinu. Točno je da smo planirali preseljenje još dok smo radili punim kapacitetom, jer su trebali početi radovi treće faze na rekonstrukciji "Tamarisa", koji obuhvaćaju kompletnu rekonstrukciju grijanja, električnih i vodovodnih instalacija, sanitarnih čvorova, podova i svega ostalog u unutarnjem prostoru.

Vrijednost radova procijenjena je na 1,8 milijuna kuna, sredstva su osigurana, ali u sklopu prvog natječaja ponuditelji su znatno premašili planirani iznos, tako da je postupak bio poništen. To je glavni razlog zašto se nismo preselili. Bit će raspisano novo nadmetanje i čim se izabere izvođač, u nekoliko dana preselit ćemo se s djecom u novi objekt kako bi radovi mogli početi.

20. travanj 2024 13:59