StoryEditorOCM
ŽupanijaBorba protiv ovisnosti

Veliki problem današnjice hvata sve više maha i u Šibensko-kninskoj županiji: Maloljetnici nesmetano piju alkohol i lako nabavljaju sintetske droge

Piše Katarina Rudan
29. prosinca 2017. - 14:57

Voditeljica Službe za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, na početku razgovora o ovisnosti ističe da je pijenje alkohola veliki problem današnjice.

Glavni je to razlog što je tijekom 2017.godine, posebno u Mjesecu borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15. studenog do 15. prosinca, naglasak stavljen na promicanje nepijenja alkohola.

– Cilj je bio da se javnost, stručne službe i stručnjaci senzibiliziraju na suzbijanju i preventivnom djelovanju o ovisnosti. Ne samo od pijenja alkohola, nego i svih drugih vrsta ovisnosti. U tom smislu i mi smo u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, u suradnji s drugim organizacijama i ustanovama, stavili naglasak na održavanje okruglih stolova i tribina na temu ovisnosti. Sa školskom djecom radimo tijekom cijele godine, odlazimo i u dječje vrtiće, te smo održali niz predavanja za roditelje, učenike i nastavnike. Cilj je educirati odrasle osobe da znaju prepoznati kad netko u obitelji, u školi ili među prijateljima, te u susjedstvu, uzima neke zabranjene i štetne tvari, kako to prepoznati, kako reagirati i komu se obratiti za pomoć – kaže dr. Jurin. Kad je riječ o pijenju alkohola, Šibensko-kninska županija dijeli hrvatski prosjek, kao i broj konzumenata opojnih droga te drugih sredstava ovisnosti.


Lako dođu do pića


– Istraživanje u Hrvatskoj, koje se provodi u dobi od 18 do 64 godine, pokazalo je da je 78 posto populacije u proteklih godinu dana pilo alkohol. Od toga je veliki postotak njih pio pet i više pića prigodom jednog konzumiranja, a to je već opijanje. Istraživanje 2015. godine kod učenika u dobi od 15 i 16 godina, koje se svake četiri godine provodi u cijeloj Europi, pokazalo je da je kod nas 72 posto učenika te dobi pilo bar jedno piće, a većina ih je zadnjih 30 dana pila pet ili više pića. To pokazuje da im je alkohol lako dostupan, što je potvrdilo njih 76 posto, unatoč zakonu o zabrani prodaje alkohola osobama mlađim od 18 godina – govori Jurin te naglašava da je slična situacija i u šibensko-kninskoj sredini. Dodaje, osim što su izgledi da oni koji redovno konzumiraju alkohol postanu o njemu ovisni, da je alkohol uzročnik i raznih vrsta bolesti.

Kad je riječ o opojnim drogama, zamjetan je pad broja novih ovisnika o heroinu.
– Točno je da je trend opijatskih ovisnika iz godine u godinu u padu. Vjerojatno je tomu pridonijela i edukacija, ali i smanjena dostupnost heroina. Ta pošast se u našoj županiji ne širi i u našem sustavu već nekoliko godina imamo oko 1100 kartona. To su osobe koje su ušle u sustav i koristile su ili koriste neku vrstu liječenja, bilo farmakološkog ili psihološkog. Prošle godine je 308 osoba iz sustava koristilo naše usluge, a među njima je 11 novih. No, sve je više konzumenata sintetskih, odnosno novih psihoaktivnih tvari koje oponašaju ilegalne kanabinoide i opijate, a lako su dostupni i legalno se prodaju u smart i tobacco shopovima ili se nabavljaju preko interneta. Vrlo su opasne i posljedice njihova konzumiranja najčešće nisu poznate – kaže na kraju dr. Jurin, uz poruku svima koji pomoć trebaju da im se slobodno obrate i potraže ih u Crnici, Prilaz tvornici 39.


Pomoć traže nakon deset godina
Od mladih nitko ne misli da bi mogao postati ovisnik. Počnu eksperimentirati s drogom iz znatiželje ili se žele osjećati odraslima, a kad postanu ovisni, vrlo kasno traže pomoć. Iskustvo govori da je prosjek starosti kod prvog uzimanja neke psihoaktivne tvari 16 godina, a prvo javljanje na liječenje s 26 godina. U tom razdoblju od deset godina osoba je postala ovisnik, što rezultira i nizom drugih zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih problema, te problemima u obitelji – ističe dr. Jurin.


Osmero umrlih od predoziranja
Na području Šibensko-kninske županije od 2014. godine do danas, umrlo je 16 ovisnika o heroinu, među kojima je osmero njih umrlo od predoziranja. Godine 2014. četiri osobe su se predozirale, a dvoje ovisnika umrlo je zbog bolesti. U 2015. evidentirano je jedno predoziranje i troje umrlih od malignih bolesti. Prošle godine tri su se osobe predozirale, jedna je umrla od maligne bolesti, dok u ovoj godini – do danas – nije zabilježena smrt zbog predoziranja. Umrlo je dvoje ovisnika, jedan od maligne bolesti, a jedan je nesretni slučaj.

18. travanj 2024 05:48