StoryEditorOCM
Županija"Glanca" se infrastruktura

Uređuju se pristupne prometnice Nacionalnom parku "Krka"

20. siječnja 2017. - 12:40

Javna ustanova "Nacionalni park Krka" počela je uređivati pristupne prometnice prema glavnom ulazu u Nacionalni park "Krka" na Lozovcu i Skradinskom buku u prosincu prošle godine, a svi radovi će biti završeni do konca veljače. Zbog očuvane prirode,  kulturnopovijesne baštine i održivog razvoja,  broj posjetitelja u NP "Krka" kontinuirano raste i donosi određena povećanja prihoda, pa su u Javnoj ustanovi, po riječima mr.sc. Krešimira Šakića, ravnatelja NP "Krka",  sretni  što dio uprihodovanih sredstava mogu, između ostalog, uložiti u poboljšanje ili gradnju nove infrastrukture.
- Nova infrastruktura u Parku pridonosi  raznovrsnijem i uvijek kvalitetnijem prihvatu posjetitelja. Posebno je to važno na najfrekventnijim mjestima kao što su pristup ulazu Lozovac i prometnica od Lozovca do Skradinskog buka- naglašava Šakić.
Izvođenju građevinskih radova na rekonstrukciji ceste i proširenju kolničkog traka od Lozovca do Skradinskog buka u dužini od 4 km pristupilo se, inače,  zbog dotrajalosti gornjeg sloja ceste i poteškoća u mimoilaženju vozila koji njome prometuju. JU "Nacionalni park Krka" radove financira vlastitim sredstvima u iznosu od oko 3,2 milijuna kuna a rok za dovršetak posla je šezdeset dana. Unatoč radovima jedna trasa ceste, naglašavaju u Parku,  uvijek će biti slobodna za prometovanje.
U isto vrijeme započeli su i radovi na rekonstrukciji nerazvrstane ceste u vlasništvu Grada Šibenika, bivše županijske ceste ŽC 6090 dionica D 56 - NP "Krka" (od restorana Atrium do ulaza NP "Krka" na Lozovcu). Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi nešto više od 4,2 milijuna kuna, od kojih će se iz šibenskog gradskog proračuna izdvojiti milijun kuna, a razliku sredstava osigurat će JU "NP Krka".
- Rok za izvođenje radova je devedeset kalendarskih dana, a projekt obuhvaća radove proširenja kolnika, postavljanje rasvjete, uređenje nogostupa i biciklističke staze te ublažavanje krivina. Projekt uređenja prometnica poboljšat će prihvat i sigurnost posjetitelja Nacionalnog parka "Krka",  ali i stanovnika okolnih područja - kazao je mr. sc. Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika

24. travanj 2024 01:48