StoryEditorOCM
ŽupanijaU polje bez straha

Unatoč tome što je za razminiranje u županiji potrošeno 400 milijuna kuna - od mina stradalo 25 osoba

Piše Katarina Rudan
25. siječnja 2017. - 14:53

U naselju Dragišići, na području grada Vodica, održana je danas uvodna konferencija kojom je obilježen početak poslova razminiranja prema projektu razminiranja " Poljoprivredne površine Šibensko-kninske županije". Razminirat će se poljoprivredne površine na području gradova Vodice, Skradin i Drniš te općine Promina, ukupne površine 669.797 četvornih metara. Poslove ukupne vrijednosti oko 6,9 milijuna kuna izvodi zajednica ponuditelja DIZ EKO, Eksplorator, Omnia Mea, Orkan i Tornado razminiranje. Inače, ukupan minski sumnjiv prostor u Šibensko-kninskoj županiji iznosi 26,3 četvorna kilometra, a od 1996.godine do danas u minskim incidentima stradalo je 25 osoba, od kojih četiri smrtno.




- Naša županija je za ovaj projekt ostvarila bespovratna sredstva kroz Europski fond za ruralni razvoj i nacionalni programa razminiranja poljoprivrednog zemljišta za razdoblje 2014-2020.godina. Od ukupne vrijednosti poslova čak 85 posto čine bespovratna sredstva, a ostalih 15 posto osigurano je u državnom proračunu, rekao je župan Goran Pauk.
U Šibensko-kninskoj županiji od 1998.godine do danas razminirano je 44,8 četvornih kilometara za što je utrošeno oko 400 milijuna kuna.



- Trenutno se na području vaše županije, koja je na začelju devet hrvatskih županija po zagađenih minsko-ekspolizvnim sredstvima, izvode poslovi na dvanaest projekata ukupne veličine 2,7 četvornih kilometara i to na području gradova Drniša, Šibenika i Vodica, općine Promina, te u naseljima Perković, Goriš, Gragišići, Čista mala, Lađevci, Kričke, Jurasi, Žitnić, Razvođe i Lukar. Planom protuminskog djelovanja za 2017.godinu predviđa se s razminiranje 6,7 četvornih kilometara sumnjivog područja, a između ostalog sve sumnjive područje grada Šibenika i Vodica, te sve poljoprivredne površine, rekao je novinarima ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec.



Na području grada Drniša razminiranje je u tijeku i tamo je bilo angažirano 45 pirotehničara i pet strojeva za razminiranje.
- Dio kapaciteta sa dva stroja preseljen je u Dragišiće, ali važno je navesti da se na području Šibensko-kninske i Zadarske županije trenutno nalazi najveći dio kapaciteta za razminiranje kojeg Hrvatska ima. Na projektu kojeg smo na šibensko-kninskom području krenuli početkom ove godine planirano je raditi 62 dana, rekao je v.d. pomoćnik ravnatelja HCR-a Tomislav Ban.




 

24. travanj 2024 19:38