StoryEditorOCM
ŽupanijaMoglo je i gore

Unatoč crnim prognozama turističke brojke u Šibensko-kninskoj županiji nisu tragične: U prvih devet mjeseci ostvareno gotovo četiri milijuna noćenja

Piše Katarina Rudan
26. listopada 2020. - 12:21
Unatoč tomu što je sezona zaista bila nepredvidiva, u konačnici moramo svi biti zadovoljni, kaže direktorica županijske Turističke zajednice Željana ŠikićNikša Stipaničev/Cropix

Do kraja kalendarske godine zbirni statistički podaci o ostvarenom turističkom prometu na području Šibensko-kninske županije sigurno će biti značajno manji u usporedbi s prošlom, još jednom rekordnom godinom kad je ostvareno oko 7,35 milijuna noćenja.

Iz svima nam, nažalost, dobro poznatih razloga, one prave predsezone i posezone ove godine nismo imali, a i sama "špica" sezone trajala je prekratko da bi se nadoknadilo izgubljeno.

S obzirom na prvotna očekivanja i "crne scenarije" s početka proljeća i najave da moramo biti zadovoljni ostvarili se makar 30 posto turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu, u Turističkoj zajednici Šibensko-kninske županije do sada postignutim rezultatima trebaju biti zadovoljni.

– Naravno da bismo bili daleko sretniji i zadovoljniji da se nastavio onaj trend rasta koji smo imali u drugoj polovici srpnja i u kolovozu, sve dok neke europske zemlje nisu uvele obveznu samoizolaciju nakon povratka iz Hrvatske, a naša županija se našla na "crvenoj listi". U prvih devet mjeseci, prema podacima eVisitora ostvarili smo nešto više od 474 tisuće noćenja, što je 44 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U tom razdoblju evidentirano je 3.910.312 noćenja domaćih i stranih gostiju ili 55 posto u usporedni s lanjskih devet mjeseci. Unatoč tomu što je sezona zaista bila nepredvidiva, u konačnici moramo svi biti zadovoljni – kaže direktorica županijske Turističke zajednice Željana Šikić.

Dodaje da su u nekim destinacijama u tom "zlatnom periodu" srpnja i kolovoza neke bile na 70 i više posto prometa u odnosu na iste lanjske mjesece.

– Na "crvenoj listi" županija se zadržala do 29. rujna što je svakako imalo velikih posljedica jer više nije bilo one dinamike turističkog prometa na koju smo se navikli u srpnju i prvom dijelu kolovoza. Što se tiče smještajnih kapaciteta već je poznato kako su pojedini segmenti prošli ove godine, ali moram istaknuti da je stavljanje županije na "crvenu listu" uvelike osjetila nautika. A taj je segment bio jako pogođen u prvom dijelu godine u vrijeme "lockdowna", dakle u predsezoni, kad se u normalnim godinama u tom turističkom segmentu ostvaruju dobri rezultati. Oni su bili potpuno zatvoreni i otkazane su sve rezervacije.
Potom je jako dobro krenulo i mi smo u srpnju i kolovozu u određenim danima i tjednima imali stopostotnu realizaciju u nautici, u odnosu na prošlu godinu. U tom segmentu bila su jako velika očekivanja i za posezonu, ali to se nije dogodilo – kaže Šikić.

U mjesecu rujnu, koji je prethodnih godina bio pun turista, ove je godine ostvareno 26.855 dolazaka domaćih i stranih gostiju, što je u odnosu na isti mjesec lani nešto više od 22 posto, te 327.919 noćenja ili gotovo 39 posto u usporedbi s lanjskim rujnom.

– I listopad je na tom tragu i trenutačno smo na tridesetak posto prometa u odnosu na lanjski, ali vjerojatno će do kraja mjeseca biti korekcija – na kraju će Šikić.

Najbrojniji gosti ovogodišnje turističke sezone na području županije, osim domaćih, bili su gosti iz Poljske, Njemačke, Slovenije, Češke, Austrije i Slovačke. Što se tiče destinacija, najviše noćenja u odnosu na prvih devet mjeseci lani ostvareno je u Vodicama, 717 tisuća ili 50 posto, potom u Šibeniku, 604 tisuće ili 40 posto, dok su neke manje destinacije uz obalu i na otocima imale 60 i više posto realizacije turističkog prometa u odnosu na lani.

25. travanj 2024 01:23