StoryEditorOCM
Županijavikend provedite u prirodi

Ulaznica za Nacionalni park „Krka“ je 50 kuna, a mogućnosti obilaska bezbroj– donosimo vam tri prijedloga

Piše šibenski.hr
15. listopada 2020. - 08:40

Prošetate li stoljetnom šumom hrasta medunca i bijelog graba na Stinicama vidjet ćete što znači listopad u svoj ljepoti okera. A kiša koja nas prati ovaj tjedan, stat će baš pred vikend, da možete vidjeti kako vode nebeske i vode zemaljske izgledaju kad se spoje i izliju preko sedam veličanstvenih slapova rijeke Krke.

Zato je kao naručena došla akcija Vikend u prirodi, kojom se Nacionalni park „Krka“ pridružio programu „Tjedan odmora vrijedan“, koji organiziraju Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica. Svake subote i nedjelje u listopadu individualni posjetitelji mogu posjetiti Nacionalni park „Krka“ po promotivnoj cijeni ulaznice od 50 kn za odrasle i djecu od sedam do osamnaest godina. Jer ne postoji lijepo ili ružno vrijeme. Postoji samo vrijeme. I treba ga iskoristiti u doslovnom i prenesenom značenju. Evo tri prijedloga kako to možete učiniti u Nacionalnom parku „Krka“. I naravno, ne zaboravite pritom na nepce. U buffetu  „Krka“ na Lozovcu i buffetu „Visovačke mlinice“ na Roškom slapu  pripremili smo za vas „Piknik to go!“ slatke i slane menije, koji uključuju jelo i piće po promotivnim cijenama.

Od 16. do 31. listopada Nacionalni park „Krka“ otvoren je za posjetitelje od 9 do 17 sati.

Donji tok Krke: Veličanstvenim sedrenim barijerama do jedinstvenih otkrića

Skradinski buk (dva sata): U otkrivanje veličanstvenog Skradinskog buka možete se zaputiti brodom iz Skradina, autobusom iz Lozovca ili pješice iz Lozovca pješačkom stazom dugom 875 m. Razgledavanje Skradinskog buka kružnom stazom dugom 1 900 m, koja prelazi preko brojnih drvenih mostića, traje jedan sat, uključujući upoznavanje bogate kulturnopovijesne baštine i čitanje poučnih tabli s podacima o jedinstvenoj prirodnoj baštini. Ne propustite pogled na Krku s „carskog vidikovca” a posebnu pažnju obratite na ostatke HE Krka, jednu od prvih elektrana na izmjeničnu struju na svijetu.

Srednji tok Krke:  Doživite čaroliju vode, duhovnu snagu i predan čovjekov rad

Roški slap (tri sata): Do Roškoga slapa možete doći automobilom (do parkirališta). Taj lokalitet, pun iznenađenja, prvo ćete upoznati preko njegove karte i uz upute djelatnika Parka. Potom slijede petominutna šetnja do vodenica na Krki i obilazak slapišta, pa odmor, nakon čega se istim putom, pješačkom stazom koja nije zahtjevna, vraćate prema Ogrlicama. Na vidikovac s kojega se pruža pogled na Ogrlice možete se uspeti drvenim stepenicama. Do Oziđane pećine vodi 517 stepenica.

Gornji tok Krke: Otkrijte moć prirode u raskošnoj vegetaciji i strmim kanjonima

Burnum (dva sata): Jedini rekonstruirani rimski vojni amfiteatar u Hrvatskoj svjedok je burne povijesti na uzvodnome toku Krke. Do parkirališta na Burnumu može se doći osobnim automobilom, a odatle kratkom šetnjom do samog amfiteatra. Amfiteatar možete obići, uz upoznavanje s poučnim tablama, samostalno ili u pratnji djelatnika NP „Krka”. Potom se automobilom zaputite preko slapa Brljan do Eko kampusa „Krka“ u Puljanima gdje ćete uživati u bogatoj arheološkoj zbirci otkrivenih nalaza iz antičkog doba.

18. travanj 2024 03:45