StoryEditorOCM
ŽupanijaOPĆINA U KOJOJ SEZONA NIJE PODBACILA

U Tisnom se čuvaju od masovnog i jeftinog turizma, a "kliknulio" je između domaćina i festivalskih gostiju

Piše Katarina Rudan
nikša stipaničev/hanza media
29. kolovoza 2018. - 14:09

Zašto je došlo do pada turističkog prometa u srcu sezone, jesu li podaci e-Visitora pouzdani, zbog čega su se gosti, koji su zadnjih nekoliko godina ljetovali kod nas, vratili Turskoj, Egiptu ili Tunisu, te koliko je Svjetsko prvenstvo u nogometu "kumovalo" srpanjskoj rupi?

Samo su neka od pitanja koja se zadnjih mjesec dana mogu čuti. Pad u srpnju zabilježen je u gotovo svim većim destinacijama na području Šibensko-kninske županije, a nastavljen je i u kolovozu. Nerijetko se može čuti i kuknjava ugostitelja i drugih djelatnosti vezanih uz turizam o lošijem prometu nego lani, da je sve krenulo nizbrdo te da je gostiju i do 30 posto manje...

Podsjetimo, ukupan broj turističkih noćenja i dolazaka u prvih sedam mjeseci na području županije bio je gotovo na razini prošlogodišnjeg, dok je u srpnju zabilježen pad u dolascima za nešto više od 11, te u noćenjima za pet posto u odnosu na isti mjesec lani. U tom mjesecu, a nastavilo se i u kolovozu, među rijetkima koji bilježe rast su turistička mjesta na području općine Tisno – Jezera, Betina i Tisno. Bio je to povod da prošetamo tim mjestima, da vidimo kako dišu i što o sezoni kažu pružatelji usluga u turizmu.

Krenuli smo od Betine i caffe bara "Pejo" na Trgu na moru, vlasnika Denia Periše. Na jutarnjoj kavici domaći svit, a polako pristižu i stranci. Gazda se čini zadovoljnim.



- Je, zadovoljan sam i mogu reći da te priče o lošoj sezoni, da gostiju nema, da ne troše i da ne nabrajam dalje, baš i ne "drže vodu". Znate, svi bi mi tili da je još bolje, ali u usporedbi s prošlom godinom, meni je ove nešto bolje. Imam kafić od 1985., bilo je dobrih i loših godina, ali ja sam ovom sezonom zadovoljan. I moram reći da je jako, jako važno to što se misto uredilo. Vidite ovaj trg, pa Muzej betonske brodogradnje... Uvik se nešto događa, ima ljudi. A kad ima zbivanja, ima i gostiju u kafiću - kazao je Periš i dodao da je i ulaganje u misto, ali i u objekte, bilo apartmane, restorane, hotele ili kafiće, vrlo bitno, jer je gostima kvaliteta važna. Da, rekao je da su najbolji potrošači domaći gosti, jer kad Hrvati idu na more troše bez zadrške.
Sljedeća nam je "stanica" bila konoba "Berekin" u Jezerima, koju drugu sezonu drži Mario Bura iz Rasline.

Garden je "in"

- Ne kukam i ne vjerujem previše onima koji kukaju. Reći ću vam tri stvari koje potvrđuju da je meni ova sezona bolja nego lanjska. Prvo, bilježimo rast prometa. Drugo, lani sam imao šestero zaposlenih, a ove godine osmero. Da sezona nije bolja, zar bi primao nove ljude? I treće, ove sam godine konobu otvorio 1. svibnja i radit ćemo do 15. listopada, a dogodine ću početi 1. travnja i raditi do 1. studenog, jer je i u predsezoni i posezoni sve više gostiju. I moram reći nešto što smatram jako važnim. Nisam odavde, ali što ovi ljudi ode rade je čudo. I primili su me ka da sam njihov! Ne pretjerujem kad kažem da u Jezerima rade svi za dobrobit mista. I Turistička zajednica i razne udruge, Općina, ma svi. Ulaže se, uređuje, dotjeruje. I uvik je puno događanja na rivi i šetnici, pa rezultat mora doći, reče Bura.



U administrativnom središtu istoimene općine, Tisnom, navratili smo u konobu "Brošćica" i mali obiteljski Hotel Tisno. Braća Krešimir i Ivica Čuzela konobu drže od 1986. godine. Konoba radi cijeli dan, a Krešimir kojeg smo zatekli na radnom mistu, u startu kaže da su zadovoljni sezonom.



- Nama je promet rastao deset posto u odnosu na lani, na isti broj sidalica. Tko je za to zaslužan? A reka bi svi mi. Brat i ja kao vlasnici zajedno s našim osobljem, jer pružamo kvalitetnu hranu i uslugu. Svake godine u nešto ulažemo, ali zasluge pripadaju i Turističkoj zajednici te Općini koja ulaže u misto, a puno se prominilo kad su doveli Garden. To se vidi, jer kad su festivalci tu i posla je više. Uostalom, mi smo doručak uveli kad je Garden došao, a prije smo imali samo ručak i večeru. Raslo je iz godine u godinu i mislili smo da više ne može, a evo – pokazalo se ove sezone da ipak može - kaže Krešimir. Osim festivalskih i domaćih gostiju u konobu dolaze Austrijanci i Nijemci, a ove se godine vratilo i nešto Talijana.

Obiteljski hotel "Tisno", vlasnika Ane i Tončija Radića, koji je otvoren prije devet godina i ima isto toliki broj soba maksimalnog kapaciteta 26 ležaja, funkcionira na principu noćenje - doručak. Travanj je, govori nam Ana, bio jako loš jer je Uskrs bio rano, a od svibnja pa do danas bilježe rast noćenja u odnosu na prošlu godinu.



- Hotel radi do 15. listopada i mislim da ćemo na kraju biti zadovoljni. Sam srpanj je bio jako dobar ne samo u smještaju, već smo zabilježili porast prometa i u kafiću i na doručcima jer ga služimo i vanjskim gostima. Poslije podne služimo koktele i tu je rast zahvaljujući festivalskim gostima i vikendašima. Sve u svemu, zadovoljni smo sezonom, kazala je Ana. Inače, gosti koji odsjedaju u njihovu hotelu su, standardno, Austrijanci, Nijemci, Talijani i Francuzi, dok se domaće na prste jedne ruke može pobrojati.

NE masovnom turizmu

Zadovoljstvo rastom turističkog prometa ne skriva niti načelnik općine Tisno Ivan Klarin, po funkciji predsjednik svih turističkih zajednica na području te općine. Za trend rasta, posebno u Tisnom, Klarin - baš kao i ostali u mjestu – Garden festival smatraju jednim od glavnih čimbenika, ali ne i presudnim.

- Ove godine su festivalska događanja bila puno posjećenija nego prijašnjih, organizator festivala ulaže u marketing i dolazi sve više gostiju, ljubitelja takvog vida zabave i odmora. Rekao bih da je došlo do sinergije između festivalskog i obiteljskog turizma. Nema trzavica između domaćina i festivalskih gostiju kao u nekim drugim sredinama i rekao bih da su "kliknuli" - kaže Klarin i dodaje da su po njemu još dva jako bitna faktora za rezultate postignute u turizmu koji ujedno daju odrednice daljnjeg razvoja. Na prvo mjesto stavlja autentičnost destinacije koju moraju očuvati.



- Širenje mjesta da, ali racionalno, a ne kako bi neki željeli masovno povećanje građevinskih zona. Moramo se brinuti o tomu da turizam ne postane komercijala najgore moguće vrste, da gost kad dođe na plažu nema gdje staviti ručnik jer je prekrcana. Dakle, trebamo se čuvati masovnog i jeftinog turizma, jer uništava destinaciju - reče Klarin i dodaje da na tomu deset godina rade. Drugo je, navodi, uređenje komunalne i turističke infrastrukture te sadržaji. Ili, kako to uobičajeno nazivamo ljetna zbivanja.

- Ukupno imamo više od 500 raznih manifestacija i sadržaja u organizaciji svih subjekata koji su na bilo koji način vezanih uz turističku djelatnost i to je ono što gosti također prepoznaju - na kraju će Klarin.


Što ako Garden ode?

Tišnjani imaju svoj 'plan B'


- Festival je tu i mi ga držimo strateškim projektom. Imamo izuzetno dobru suradnju koju ćemo i nastaviti s upravom Gardena, zahvaljujući kojem je - bez sumnje - došlo do turističkog rasta. Ali, paralelno s tim, mi razvijamo i gradimo infrastrukturu za kvalitetniji obiteljski turizam. Jezera imaju udio u Gardenu, ali puno manje nego Tisno, dok Betina gotovo da i nema, a smještajni kapaciteti su puni. Istovremeno, dok se Garden održava kod nas, u "pozadini" se radi puno toga. Priprema se velika investicija na Jazini, radimo na pripremi dokumentacije za uređenje plaže u Tisnom. Inače će u sljedeće dvije godine naglasak biti na uređenju plažne infrastrukture u svim našim mjestima - kaže Klarin.


PRIHOD OD POREZA

Više novaca u proračunu


- Rezultati rasta turističkog prometa najbolje su vidljivi kroz rast proračunskih prihoda od poreza na dohodak i poreza na potrošnju te boravišnu pristojbu. Do sredine kolovoza ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, bilježimo povećanje prihoda od poreza između 20 i 25 posto. To je jako značajno za naš proračun planiran u iznosu od oko 30 milijuna kuna - kaže Klarin.

16. travanj 2024 04:31