StoryEditorOCM
ŽupanijaDan ružičastih majica

U Šibensko-kninskoj županiji obilježen Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Piše Šibenski.hr
28. veljače 2023. - 15:56

U organizaciji Šibensko-kninske županije, Turističko-ugostiteljske škole i Gimnazije Antuna Vrančića, u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku održano je danas obilježavanje Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Ovaj dan obilježava se od 2007. godine i njime se ukazuje na prisutnost vršnjačkog nasilja među mladima koje za posljedicu može imati narušeno mentalno i tjelesno zdravlje mladih i njihovu socijalnu isključenost.

Ove godine donesena je odluka o zajedničkom obilježavanju Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja u javnom prostoru kako bi se povećali pozitivni društveni učinci ove kampanje.

U obilježavanju su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola grada Šibenika i Šibensko-kninske županije, župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić sa suradnicima, predstavnici Grada Šibenika te nastavnici i stručni suradnici osnovnih i srednjih škola.

„Onaj tko se bori za sebe je hrabar, a onaj tko se bori za druge je junak. Stoga vas pozivam da budete junaci! Nikada nemojte mirno gledati nasilje i praviti se da ono ne postoji. Nasilje nikada ne smijemo prihvatiti, već na njega moramo reagirati.“, poručio je župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić brojnim učenicima županijskih osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali u današnjem programu te im zahvalio na njihovom angažmanu s plemenitim ciljem borbe protiv vršnjačkog nasilja.

U stvaranje programa obilježavanja slanjem likovnih radova učenika nižih razreda, uključile su se i Osnovna škola Murterski škoji, Osnovna škola Vjekoslava Kaleba Tisno, Osnovna škola Vidici, Katolička osnovna škola te Osnovna škola Čista Velika.

U programu su nastupili srednjoškolski glazbeni sastavi iz Turističko-ugostiteljske škole i Gimnazije Antuna Vrančića, a predstavljen je i video uradak učenika srednjih škola kojim je poslana snažna poruka svim mladih osobama: „Nasilje prestaje s vama!“.

Također, stručne suradnice Gimnazije i Turističko-ugostiteljske škole izradile su i provele on-line upitnik koji pokazuje kako je čak 50% svih učenika nekad bilo izloženo nekom od oblika vršnjačkog nasilja (najčešće verbalnom ili socijalnom) te kako je njih 30% bilo nasilno prema drugima. Također, zabrinjava podatak kako dio učenika ne prijavljuje nasilje i o njemu ne govori zbog straha od ponavljanja nasilja ili socijalne isključenosti od strane vršnjaka.

Na kraju samog događanja u Kući umjetnosti Arsen, učenicima i ostalim sudionicima programa prikazan je film „Oblak“, redatelja Miroslava Sikavice iz 2011. godine o tragičnom stradanju Luke Ritza u Zagrebu koji je preminuo od posljedica vršnjačkog nasilja.

19. travanj 2024 04:27