StoryEditorOCM
Županijaruganje sa zakonom

U Rogoznici opet gomile smeća unatoč paprenim kaznama! Komunalci: ‘Više se ne možemo boriti sami. Što će biti kad počne sezona?‘

Piše Vedrana Stočić
5. svibnja 2021. - 18:02
Unatoč kaznama i znaku da se ne odlaže otpad, nesavjesni mještani ponovno bacaju smeće gdje god stignu‘Škovacin‘

Iz rogozničkog komunalnog poduzeća "Škovacin" danas smo dobili nekoliko zastrašujućih fotografija. Iznad uvale Luka na javnoj cesti ponovno je gomila smeća. Tu lokaciju u zadnje vrijeme komunalci su očistili već nekoliko puta.

Protiv tolike količine smeća porazbacane po  općini od preko 70 kilometara kvadratnih, ističu u Škovacinu, više se mogu boriti sami. Krenule su i prve prekršajne prijave, rogoznički komunalni redar Emanuel Ercegović  ispisao ih je već nekoliko, i to masnih. Počinitelje su prijavili savjesni građani, neki su im čak ustupile videosnimke svojih nadzornih kamera.

Dok općina ne postavi vlastiti vidonadzor na najugroženijim mjestima iz komunalnog redarstva mole građane da im prijave sve zagađivače okoliša i širitelje zaraznih bolesti.

Od kada je u Općini Rogoznica 1. listopada počelo prikupljanje otpada s kućnog praga  na površinu je isplivali brojni problemi, nesređena evidencija, slabe pripreme za odvajanje i recikliranje optpada, a razotkrivene su i neplatiše koje su destetljećima mukti bacali smeće u velike spremnike na javnim površinama.

- Prošle godine usporedili smo općinsku evidenciju plaćanju komunalne naknade s našom o plaćanju smeća. Utvrdili smo da čak 700 vlasnika kuća ne plaća odvoz smeća. Preko dvjesto novih korisnika uveli u evidenciju i za neke  lokacije točno je utvrđen postotak neplatiša. Ima ih u novim turističkim ili vikend naseljima, u malim mjestima u zaleđu, ali i u samoj Rogoznici. U velikom stambenom naselju Crljina  samo u jednoj ulici, i to Viškoj, 50 posto stanovnika ne plaća odvoz smeće - kaže mladi direktor "Škovacina“ Ivan Ercegović.

Ako je već početkom svbnja toliko smeća na ulicama, cestama, pored zelenih otoka, u šumi, u maslinicoma što će se tek biti u srcu turističke sezone? - pitaju se svi u lancu odgovornosti, ali i građani. Kazne će zato, kažu odgovorni, biti masne i paprene!

Gospoda koja nisu evideniciji i nemaju kante švercaju se desetljećima i puštaju da drugi plaćaju zbrinjavanje njihovog otpada,  a ima i onih koji imaju kantu i plaćaju paušal, ali im se ne plaća dodatnih osam kuna po pražnjenju kante, pa i usmrđenu ribu izbace na cestu. Toliko je bizarnosti i nedgovornog ponašanja, posebice u ovo doba teške pandemije koronavirusom, da su toga postali svjesni građani, ali i općinska vlast. Ovako dalje ne može.    

image
Kazne za bacanje otpada su i do 10.000 kuna
‘Škovacin‘

Strikno treba početi primjenjivati zakonsku regulativu i EU direktive o zbrinjvanju otpada, primjena općinske odluke o prkupljanju otpada treba biti poštovana do zadnjeg zareza, ažuriranje evidencije mora biti još brže, a nadzorne kamere na suspektnim  mjestima trebaju biti postavljene već sutra.

U općinskoj Odluci tako piše da korisnik koji ne vrši predaju otpada i nije dostavio dokaz o trajnom nekorištenju nekretnine mora plati kaznu u rasponu od 1000 do 10.000 kuna. Kazne su propisane i za one koji odlažu otpad pored spremnika za reciklabilni otpad, i to 100 do 5000 kuna, isto tako ako korisnik usluge u svoj spremnik ili u spremnik za biorazgradivi otpad ili neki drugi spremnik baci opasni otpad može platiti kaznu i do deset tisuća kuna. Kazne su predviđene za još niz nepravilnosti kao što je nerazvrstavanje otpada, sabijanje kaniti, ako se poklopac spremnika ne može u potpunosti zatvoriti... 

18. travanj 2024 02:42