StoryEditorOCM
ŽupanijaIlegalna iskopavanja

U park prirode Dinara zakoračili inspektori, načelnik prijavljen DORH-u

Piše Zoran Šagolj/SD
21. lipnja 2021. - 15:23

Zbog ilegalnih iskopavanja u srcu novoosnovanog Parka prirode Dinara, a o čemu je Slobodna Dalmacija pisala prošlog tjedna, Općina Hrvace i njezin vječni načelnik Dinko Bošnjak (HDZ) zaradili su prijavu Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO) u Splitu.

Prijavio ih je Državni inspektorat Republike Hrvatske (DIRH), i to nakon što su na teren na Ravnom Vrdovu prošli tjedan izišli njihovi ljudi.

- Rudarska inspekcija i inspekcija zaštite prirode provele su koordinirani inspekcijski nadzor stanja radova na lokalitetu Ravno Vrdovo, koji se nalazi na području općini Hrvace. Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je trgovačko društvo temeljem ugovora sklopljenog s Općinom Hrvace obavljalo građevinske radove na sanaciji i popravku nerazvrstane makadamske ceste broj 273 na Ravnom Vrdovu.

image
Snimio čitatelj

Mineralna sirovina

Nastavno, inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da je za obavljanje predmetnih građevinskih radova iskorištena mineralna sirovina tehničko-građevni kamen, koja je bila deponirana na lokalitetu Ravno Vrdovo, odnosno da je Općina Hrvace iskoristila količinu mineralne sirovine tehničko-građevnog kamena od 492,75 metara kubičnih u rastresitom stanju, a da za korištenje predmetne mineralne sirovine nije stekla pravo raspolaganja od Republike Hrvatske kao vlasnice iste, posredstvom Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Zbog nelegalnog raspolaganja mineralnom sirovinom tehničko-građevnim kamenom, nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu, Građansko-upravnom odjelu dostavit će se ukupan spis predmeta sa zahtjevom za pokretanje postupka osnovom Zakona o obveznim odnosima i naknade štete počinjene Republici Hrvatskoj nelegalnim raspolaganjem mineralnom sirovinom – poručili su nam iz DIRH-a.

Inspektori na Ravnom Vrdovu nisu zatekli bagere tvrtke "Gradina mont", koju je Općina angažirala za iskope, a čiji je osnivač i jedan od vlasnika Nada Bandić, majka dugogodišnjeg predsjednika Općinskog vijeća Ivana Bandića (HDZ), inače zaposlenika Županijske uprave za ceste (ŽUC). Suradnja Općine i ove privatne tvrtke traje već godinama i formalizirana je ugovorom o održavanju nerazvrstanih cesta na području Hrvaca. Ni jedna, ni druga strana ne vide ništa sporno u tome, kamoli kakav sukob interesa.

image
Dinko Bošnjak, vječni načelnik Hrvaca
Duje Klarić/Cropix

'Šta je, tu je...'

- Prijavili su Općinu i mene? Bili su inspektori, napravili su nadzor i izvješće. Već sam vam prije rekao da se dugi niz godina radi nasipavanje lokalne ceste i nismo uzimali materijal samo mi, već i Hrvatske šume, Hrvatska vojska i brojni drugi, uključujući građane. Radi se o deponiju koji se koristio za te namjene. To što je prijavljeno na DORH, a... - komentirao nam je pomalo iznenađen prijavom načelnik Bošnjak, koji je upravo ušao u svoj osmi mandat na čelu općine.

On ipak zaboravlja da se to područje od proljeća ove godine nalazi unutar Parka prirode i da od tada vrijede neka druga pravila.

- To se može urediti i oplemeniti. U razgovoru s inspektorom za zaštitu okoliša rekao sam da bi po meni bilo logično rješenje napraviti dva umjetna jezerca za stoku i divljač i dobiti prekrasnu lokaciju na korist svima. Nije ta devastacija toliko strašna i može se privesti svrsi, što smo mi prije nekog vremena i planirali preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova. Šta je, tu je, priču treba završiti, oplemeniti i da se više ne radi, ne samo Općina, nego svi. Ja ću kao načelnik učiniti sve da isprojektiramo taj dio, dobijemo suglasnosti i da se zajedno s Parkom prirode napravi destinacija – ističe Bošnjak, koji se ne boji kazne:

- Šta je, tu je, prihvatit ću je kakva god bude, ja sam tu odgovorna osoba.

image
slobodna dalmacija 10. 6. 2021.
Snimio čitatelj

Žalo iz Cetine

I dok je u fokusu bilo Vrdovo, stigla je nova prijava i tiče se devastacije korita rijeke Cetine blizu Rumina i znamenitog mosta, odakle je također uzimano žalo i ostali su vidljivi ožiljci na okolišu. Anonimni prijavitelj, koji je i u našu redakciju dostavio fotografije, sumnja da je Općina i tu imala svoje prste jer joj je trebao materijal za nasipanje cesta.

Bošnjak na prvu nije znao o čemu se radi, ali se onda prisjetio...

- Hrvatske vode nasipale su taj dio obale i uređivale ga u sklopu svog programa pojačanog održavanja. Područje je plavilo, pogotovo kada rade dvije turbine na hidroelektrani. Radi se o odnosu HEP-a i "Voda", problemu koji je još izraženiji u Hrvatačkom polju koje svako malo plavi. Hrvatske vode su znači uređivale, tamponirale taj dio obale i Općina s tim nema nikakve veze – poručio je načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak.

23. travanj 2024 13:51