StoryEditorOCM
ŽupanijaVELIKI ISKORAK

U kninskoj bolnici najnoviji operativni zahvat odstranjenja maternice liječnici izvode rutinski

Piše Ana Petrić
26. siječnja 2023. - 08:35
Dr. Boris Bačić: Ovdje u Kninu obavlja se zaista vrhunski posao, odnosno kvalitetna operativna ginekologijaAnte Čizmić/Cropix

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opća i veteranska bolnica “Hrvatski ponos” u Kninu još je jedna bolnica u Hrvatskoj, uz opće bolnice u Zadru i Šibeniku, koja novu operativnu tehniku vNOTES izvodi rutinski.

Riječ je o najnovijem operativnom zahvatu odstranjenja maternice, odnosno o minimalno invazivnoj tehnici u kojoj se koristi vaginalni pristup u laparoskopskim zahvatima u ginekologiji. Ova operativna tehnika izrazito je blaga prema pacijenticama, prilično zahtjevna operaterima, a karakterizira je da ne ostavlja rezove ili ožiljke uboda na trbuhu, kao što je slučaj kod obične laparoskopske histerektomije.

image

Dr. Boris Bačić

Ante Cizmic/Cropix

– Ovom metodom je kod pacijentica smanjena mogućnost infekcije, a karakterizira je brži oporavak, manje krvarenje tijekom operacije te minimalna bolnost. Bio sam na edukaciji u Belgiji, kod nizozemskih liječnika koji su prvi i izveli ovu metodu, pa sam odlučio svoje znanje prenijeti ovdje u Knin, a liječnici ovdje to su objeručke prihvatili. Mi smo ovu operaciju u Kninu prvi put obavili još u studenome prošle godine, samo javnost to nije mogla znati jer nismo to medijski eksponirali.

Kninska bolnica ima još jednu prednost, a to je da pacijentice na ovaj zahvat ne moraju dugo čekati, već na red mogu doći u roku od nekoliko dana. Ovdje u Kninu obavlja se zaista vrhunski posao, odnosno kvalitetna operativna ginekologija. Ovim zahvatom je i bolničko ležanje vrlo kratko, odnosno pacijentice bivaju puštene kući dan nakon operacije, što im svakako odgovara – kaže nam splitski ginekolog doc. dr. sc. Boris Bačić, pod čijim je vodstvom u OVB-u Knin izvedena histerektomija vNOTES tehnikom.

image

Tim koji je uspješno obavio prvi vNOTES zahvat u kninskoj bolnici

Privatni Album/

Uz ginekologa Bačića, operacijski tim činili su voditelj Ginekologije u OVB-u Knin prim. dr. Stipe Krezo, prim. dr. Marko Čičak, dr. Kristina Perić, anesteziologinja dr. Vjera Marušić te instrumetarka bacc. Tatjana Ercegovac.

18. travanj 2024 16:51