StoryEditorOCM
ŽupanijaKOD ŠUKIJA

Gotovo zaboravljeno selo u ‘debelom‘ zaleđu Šibenika dobiva prvi hotel, a uskoro i - olimpijski bazen!

Piše Mladen Nejašmić/SD
10. listopada 2022. - 09:33

Područje Knina i njegove okolice od devedesetih godina na ovamo u konstantnom je demografskom padu.

Istina Bog, slika napuštenih sela jednako je otužna i većini ostalih naših ruralnih krajeva, posebno u Dalmatinskoj zagori gdje su pojedina sela potpuno opustjela. Odavno su tamo ugašena svijetla i zabravljena vrata.

Međutim, kada život zatvori vrata, Bog otvori prozor. Njegova volja, kažu teolozi, nikada vas neće odvesti tamo gdje te Božja milost neće zaštititi. Tako je njegova blagost pogledala i na Ivana Čibarića iz Kistanja kojem su se otvorila vrata i prozori, njih tridesetak na njegovu netom otvorenom hotelu u Polači pokraj Knina.

image

Vlasnik Ivan Čibarić: ‘Za klijentelu se ne bojim. Zimi lovci, uglavnom Talijani, a ljeti tko stigne. Velike nade polažem u planinare‘

Jakov Prkić/Cropix

Puno znakova je upućivalo na to da će ovo uglavnom tranzitno mjesto, smješteno duž glavne državne ceste Split - Sinj - Knin - Zagreb, većini građana poznato po stočarstvu dobroj janjetini i ovčjem siru iz mješine, danas-sutra postati nova turistička meka.

Duševni mir u planinama, pa tako i na Dinari, nekoć su pronalazili mistici, asketi, avanturisti, planinari i čudaci, koji će uskoro šatore i vreće za spavanje zamjeniti toplom posteljom "Kod Šukija".

- Možda će netko reći - bačen novac kroz prozor. Da, ali kroz zatvoreni. Smatram, dapače vjerujem da je ovo isplativa investicija.

image

Dio ponude predstavljat će i ugodna dalmatinska konoba

Jakov Prkić/Cropix

Nekada davno upravo na ovom mjestu bio je ugostiteljski objekt koji već dvadeset godina nije u funkciji. Onako potonuo u draču i makiju vjerojatno je neko vrijeme služio kao leglo migrantima. Međutim, njegov položaj tik uz državnu cestu koja vodi prema Kninu i neposredno podno Dinarskog masiva, danas Parka prirode, dalo mi je postreha da uđem u posao.

Nakon što smo otkupili zemljište površine jednog hektara, za samo četrdeset i osam dana izgradili smo, uredili i u smještaj pustili obiteljski hotel sa svim potrebnim sadržajima. Potpuno uređenih dvanaest soba s dvadeset četiri ležaja, restoranska ponuda, bar, uskoro i bazen, biti će na služnosti našim gostima - ističe Čibarić.

Kako tvrdi naš domaćin, za klijentelu ne boji. Zimi lovci, uglavnom Talijani, a ljeti tko stigne. Velike nade polaže u planinare.

Oni su ipak najbrojniji. Čisti zrak, nedirnuta priroda i čežnja za drevnom mudrošću osvajanja planinskih vrhunaca ponovo otkriva stare kozje staze i uske planinarske oputine što prolaze klisurama i teško pristupačnim vrletima.

image
Jakov Prkić/Cropix

Sve to i još mnogo više imao je na umu poduzetni Kistanjac uloživši do sada više od milijun i pol kuna u respektabilan smještaj. Respektabilan u prvom redu što se nalazi u "pasivnom području" s tek nekoliko desetaka stanovnika od kojih će njih šest ili sedam, ovisno o poslu, u radnu knjižicu upisati i staž proveden "Kod Šukija".

- Službeno otvaramo za koji dan. Još imamo pozavršavati neke finese, mislim na bazen čija je izgradnja u tijeku. Danas sutra, ako poslovna krivulja bude u uzlaznoj putanji, namjeravamo otvoriti olimpijski bazen i zoološki vrt.

Realizacijom dodatnih sadržaja, posebno ZOO vrta, ljudima ćemo približiti i taj životinjski svijet osebujan i raznolik makar još nedovoljno istražen. Sve su to planovi čija provedba nije nimalo jeftina.

Usporedno s tim, na sjevernoj strani hotela, planiramo graditi smještaj za pse, petnaestak boksova što nam je itekako potrebno jer talijanski i mađarski gosti su uglavnom lovci "ptičari", pa je pas neodvojivi dio ove priče - smatra naš domaćin.

image

Iako je hotel nov do njega nije stigla voda već se opskrbljuje iz cisterni vatrogasaca iz Biskupije

Jakov Prkić/Cropix

Ono što ga zabrinjava to je činjenica da to područje nije spojeno na vodoopskrbni sustav. Pa tako i njegov hotel.

Za sada mu pomažu vatrogasci iz Biskupije koji svakodnevno dovoze vodu cisternama. Koliko ga veseli činjenica da će možda već uskoro biti popunjeni svi smještajni kapaciteti, toliko mu zadaje i glavobolju.

Trenutno je u potpunosti oslonjen na vatrogasnu pomoć, ali zlu ne trebalo uskoro bi trebao pronaći i alternativno rješenje. Najbolje bi bilo, kaže hotelijer, da se što prije izgradi cjevovod.

image

Marko Jozić i Ivan Čibarić

Jakov Prkić/Cropix

- Žalosno je da ni danas, kada smo već dobro ugazili u novo tisućljeće, mještani i svi ostali poput nas nemamo pitku vodu. To nam je sada najveći problem - ističe Čibarić.

U hoteljerskom poslu u Polači uključena je cijela njegova obitelj. Trojica sinova trenutno su zaokupljena planiranjem poslovanja i marketingom.

Uskoro će početi reklamnu kampanju, uglavnom posredstvom društvenih mreža, a vjeruje da će putem naše novine netko smoći snage da financijski pogura projekt vodoopskrbe. Posebno iz razloga što je ulaganje u ruralne sredine prilika za revitalizaciju zaboravljenih krajeva.

Jer se uzajamnim djelovanjem čovjeka i prirode stvara baština koja će već sutra činiti temelj prostornog i kulturnog identiteta tog kraja.

09. travanj 2024 17:24