StoryEditorOCM
Županijapas heroj

U 13. godini u Vodicama uginula Aki, slavni potražni pas HGSS-a: ‘Sudjelovala je u brojnim akcijama, a u svojoj karijeri je spasila četvero ljudi!‘

Piše Šibenski.hr
11. svibnja 2021. - 14:21

Aki, potražni pas Hrvatske gorske službe spašavanja, kako javljaju iz HGSS-a uginula je u svojoj 13. godini.

U svojoj karijeri, Aki je pronašla četiri osobe. Tri su bile žive, a radilo se o starijim osobama oboljelim od Alzheimera dok je jednu mrtvu osobu pronašla u lavini na Kamešnici, izvijestili su iz HGSS-a.

- Nažalost, Aki je na treningu u ruševinama skočila za markirantom s prvog kata objekta, ozlijedila rame nakon čega je umirovljena. Stare dane provela je u šetnjama, spavanju na kauču i povremenim treninzima. Uz svog vodiča Blanku Lučić provela je punih 13 godina na čemu joj je iznimno zahvalna. Pridružit ćemo se Blanki i zahvaliti Aki za sve što je dala našoj službi. Inače, HGSS trenutno ima 65 aktivnih potražnih timova sa psima. 39 je pasa licenciranih i osposobljenih za traganje u neurbanim područjima, ruševinama i lavinama dok su ostali potražni timovi u fazi obuke.

image
HGSS

Već 22 godine HGSS sustavno ulaže u obuku potražnih pasa, njihovih vodiča i instruktora. Svakim novim pronalaskom potražni timovi HGSS-a se dokazuju kao nezamjenjiv resurs na terenu - napisali su na svojim Facebook stranicama članovi HGSS-a.

17. travanj 2024 18:39