StoryEditorOCM
Županijasuhe špine

Tvornica vijaka mjesecima bez vode, dovoze je šleperima iz Splita: DIV iskazuje dobit u milijunima, a odbija podmiriti trošak vode Gradu Kninu?!

Piše Davorka Blažević
30. rujna 2020. - 08:14

U DIV tvornici vijaka u Kninu, nekadašnji TVIK​​, već mjesecima slavine su suhe. Nakon nekoliko opomena zbog neplaćanja računa za potrošenu vodu, Tvornica je isključena iz sustava vodoopskrbe.

– Dok ne plate – poručuje direktor gradskog Komunalnog poduzeća Knin, Damir Velić – nema teorije da ćemo ih uključiti u sustav. Tretman je isti za svih.

Kninski gradonačelnik Marko Jelić, također, potvrđuje da DIV odbija još od proljeća podmiriti svoje obveze, žao mu je što je došlo do toga i ističe kako je riječ o ekonomskom pitanju koje rješavaju dvije tvrtke – kninsko Komunalno poduzeće i DIV.

Ali, kako je moguće da Tvornica s 500 zaposlenih uopće funkcionira bez vode? Zapravo, nije moguće jer ne ispunjava elementarne sanitarne uvjete i morala bi biti zatvorena. Pogotovo što je gradsko Komunalno poduzeće prijavilo Sanitarnoj inspekciji da su im isključili vodu. No, DIV se dosjetio kako će problem riješiti, pa otkako su ostali "na suhom", vodom se snabdijevaju na razne načine, a u zadnje vrijeme je šleperima dovoze iz Splita! Navodno, iz svoje druge tvrtke, Brodosplita (?).

'Nezakonito rješenje'

Međutim, rješenje kojem su pribjegli je nezakonito, tvrde u kninskoj gradskoj upravi, jer se dobro zna tko je ovlašten za snabdijevanje vodom, to može raditi isključivo ovlašteni koncesionar– kažu nam u Gradu. Zar se DIV-u isplati čak iz Splita dovoziti šleperima vodu u kninsku tvornicu, nije li to višestruko skuplje nego da podmire svoje obveze prema Komunalnom poduzeću? O čemu se, zapravo, radi? Neki u Gradu misle da je to puko pokazivanje sile...

Koncesiju za snabdijevanje vodom na kninskom području ima samo Komunalno poduzeće d.o.o. Kako saznajemo, DIV-u su predlagali da se problem riješi mirnim putem, jednu cisternu su im radi radnika poklonili, ali dug se mora platiti. Apsurd je, kažu, što DIV iskazuje dobit od 70 milijuna kuna, a odbija podmiriti trošak za potrošenu vodu. Pa to prelazi granice dobrog ukusa, ističu.

Ostale komunalne usluge DIV uredno podmiruje, a zašto odbija plaćati vodu bez koje tvornica nema uvjete za zakoniti rad, to je doista enigma. Odgovore smo potražili u Upravi DIV-a te od voditelja Odjela za odnose s javnošću DIV grupe Josipa Jurišića dobili potpuno isto očitovanje koje su uputili medijima nakon što im je 18. travnja Komunalno poduzeće Knin isključilo vodu.

– Drugi gradovi, uz one državne, donose svoje dodatne i posebne mjere kako bi pomogli gospodarstvu i spasili što više radnih mjesta na svojem području, a u Kninu su se udružili s koronavirusom kako bi gospodarstvo i radna mjesta uništili – optužuju Grad iz DIV-a.
Podsjećaju kako je DIV grupa među rijetkim poslodavcima koji su ozbiljno shvatili potrebu revitalizacije bivših okupiranih prostora i investirali u otvaranje radnih mjesta u Kninu. Kupili su, navode, uništene pogone kninskog TVIK-a i investirali 50 milijuna eura u njihovu obnovu, u izgradnju najveće tvornice standardnih spojnih elemenata u Europi, gdje danas radi gotovo 500 radnika, što je, ističu iz DIV-a, 5 posto ukupnog, odnosno 25 posto radno sposobnog stanovništva Knina. Ostali kninski stanovnici su zaposleni uglavnom u državnim službama, vojsci, policiji...

Spremni preseliti tvornicu

– Zaposlili smo ljude, osigurali njihovim obiteljima egzistenciju, plaćali poreze i doprinose državi, ali i Gradu, a od početka naše proizvodnje u Kninu ​samo smo Komunalnom poduzeću uplatili više od 14 milijuna kuna za njihove usluge. A sve smo to mogli negdje drugdje, gdje bi nam sigurno bili manji troškovi i efikasnija proizvodnja. Ako ništa drugo zbog manjih troškova prijevoza. Ali osjećali smo obvezu prema ratom opustošenom području – i ispunili je – poručuju iz DIV grupe.

Zbog toga su ogorčeni što im danas, kada je zbog poteškoća izazvanih pandemijom koronavirusa, proizvodnja u Kninu spala na samo 16 posto iz razdoblja prije pandemije, te u suradnji s Vladom čine sve da sačuvaju radna mjesta i svim zaposlenicima isplate plaće, u čemu su i uspjeli, to isto Komunalno poduzeće u kojem DIV sudjeluje s 10 posto u ukupnom prometu – isključuje vodu!

– I to na jedan hajdučki način – tvrdi Jurišić – Isključili su nas zbog dva računa od kojih je jedan dospio 15. ožujka i drugog koji je dospio 15. travnja. Kako to onda drukčije okarakterizirati nego da su se svi oni koji su sudjelovali u donošenju takve odluke udružili s koronavirusom na uništavanju radnih mjesta – zaključuju u Upravi DIV-a, poručujući da je u ovom razdoblju krize najvažnije sačuvati radna mjesta, a sve obveze prema Gradu i komunalnim poduzećima kao uvijek, podmirit će čim uspiju ponovno dići proizvodnju. Pritom se pozivaju i na Vladine preporuke o obustavi ovrha i prisilnih naplata.Samo Knin, ističu, ima takav odnos prema poslovnom subjektu koji zapošljava najviše stanovnika toga grada.

U DIV-u, kako nam je prenio voditelj odnosa s javnošću Josip Jurišić, to vide kao dokaz da ih u Kninu smatraju nepoželjnima. Poruku su, kažu, shvatili i spremni su, kako su već jednom najavili, u kratkom roku preseliti tvornicu u neku drugu općinu ili grad, gdje bi s najmanje 500 radnih mjesta bili itekako dobrodošli. Usput, zainteresiranima navode i svoj jedini uvjet za to: blizinu autoceste i željezničke pruge, i eto DIV-a!

Na našu opasku kako to zvuči kao ucjena, Jurišić to opovrgava i za sve krivi Grad (a ne Komunalno poduzeće), koji, kako kaže, drži ključ rješenja problema. Kako?

Valjda nalogom gradskom Komunalnom poduzeću da im otpiše dugovanje?!

19. travanj 2024 05:46