StoryEditorOCM
Županijaneizvjesna sezona

Turistička zajednica Rogoznice na koljenima: pandemija i novo zakonodavstvo drastično im smanjili prihode, gase i Facebook stranicu

Piše Vedrana Stočić
10. prosinca 2020. - 16:00

Ove godine turističkim zajednicama ništa nije išlo na ruku. Izvanredno  stanje uzrokovano je globalnom COVID-19 pandemijom bacila je na koljena na turističku industriju, a zakonodavac se potrudio da im izmjenom zakonske regulative dodatno oteža i onako nepovoljne  okolnosti.

Ništa bolje nije prošla ni rogoznička Turistička zajednica. Posljednja sjednica Turističkog vijeća održana elektroničkim putem pa su izostali živa riječ, osvrti i primjedbe vijećnika, međutim iz materijala razvidno da su prihodi znatno manji od planiranih.  Tome je pridonjela i Hrvatska turistička zajednica koja im  još uvijek nije uplatila ni borovišnu pristojbu od nautičara, iako je prema statistici upravo nautika na rogozničkom području bila najuspješnija.

Dakle rebalans proračuna bio je neminovan, izmjenama i dopunama ukupni planirani prihodi  smanjeni su za čak 2.576.169 kn. Rogoznička Turistička zajednica i u pandemijskoj godini u ostvarila je 65 posto noćenja u odnosu lani, međutim  značajnom smanjenju prihoda pripomogle su neophodne Vladinim mjerama za pomoć gospodarstvu, mjerama su ukinuti i smanjeni paušali za turističku pristojbu i turističku članarinu, a to su za TZ glavni izvori prihoda. Planirani prihod od turističke pristojbe smanjen je i za dodatnih 30 posto jer se od 1.1.2020. godine taj novac automatski raspoređuje na račune jedinica lokalne samouprave.

Sezona 2021. godine, zaključeno je, potpuno je neizvjesna,  pa  je planiranje za iduću godinu dosta oprezno i konzervativno. Očekuje se promet na ovogodišnjoj razini, tim više što nema naznaka novih kapaciteta: hotelski smještaj ostao je na 162 postelje, 10 tisuća glavnih ležajeva u privatnom smještaju također je ostao gotovo isti,  ali su zato drastično smanjeni takozvani pomoćni ležajevi i to za čak 64 posto. Od početka ove godine i na te ležajeve plaćaju se paušali pa su odlukom vlasnika apartmana oni jednostavno nestali iz informacijskog sustava eVisitor.

U idućoj godini planirani prihodi od turističke pristojbe iznose  1,9 milijuna neto, od turističke članarine trebo bi se uprihodovati iznosu od 250.000 kuna, iz preraspodijele sredstava od nautičkog turizma planiramo uprihoditi oko 300.000 kuna, a očekivani prihod od 55.000 kn je refundacija HTZ-a za plaće sezonskih radnika.

U novom planu i programu nema promidžbe, ni one intrnetske. Zakonodavac je odlučio da se promiđbom mogu baviti samo županijske turističke zajednice i one turističke zajednice koje imaju više od milijun noćenja.  Iako je prošle godine bez nautike Rogoznica imala tek nešto manje od 800 tisuća noćenja za nju je i virtualni marketing zabranjem. Morat će očito ugasiti sve svoje profile na najpoznatijim društvenim mrežama, ali i svoju staru web stranicu.

Nova stranica biti će dio web stranice Turističke zajednice Šibensko-kninske, ali će njenu izradu morati financirati rogoznička Turistička zajednica. Kada nema promiđbe ima šetnica. Pa će tako prema novom programu  TZ sa 600 tisuća kuna sufinancirati uređenje šetnice od Stupina do Rogoznice, dodatno će urediti labirint od lavande na vrhu šume Kopara i sa 190 tisuća kuna isfinancirati izgradnju rampe za invalide na velikoj plaži Šepurina.      

U sezoni 2021. godini manifestacija Dani zmaja bti će podignuta na znatno višu razinu i nosit će Kulturno-zabavnog program. Bit će organizirano više manjih i većih događanja koja će se protezati od predsezone do posezone.

- Ovu manifestaciju aplicirati ćemo i za potpore događanjima od  regionalne TZ i ostalih mogućih izvora sufinanciranja.  Cilj naj je stvaranje jedinstvenog turističkog proizvoda prepoznatljivog na svjetskoj razini. Ovaj projekt temeljen je na prirodnom fenomenu jezera Zmajevo oko i njegovim pričama i legendama, a u prvoj fazi obuhvaća stvaranje prepoznatljive manifestacije dok će druga faza, u suradnji s Općinom Rogoznica, obuhvatiti izgradnju komplete turističke infrastrukture na terenu uz i oko jezera Zmajevo oko - rekao nam je direktor Turističkog ureda Mario Mladinić.

25. travanj 2024 03:06