StoryEditorOCM
ŽupanijaOtvoreni rat u vodičkom vijeću

<strong>Oporbena Lista našeg mista nezadovoljna: "Vlast guši naš glas razuma", vladajući uzvraćaju: " Širite neistine i bavite se politikanstvom"</strong>

Piše Ante Talijaš
7. rujna 2018. - 17:16

Troje oporbenih vijećnika 'Liste našega mista u Gradskom vijeću Vodica – Ante Juričev Grgić, Ante Strikoman i Meri Bandl Valeš, odlučili su da više neće dolaziti na sjednice ovog predstavničkog tijela Grada Vodica do kraja svog mandata, dakle, u iduće tri godine. Doduše, pojavljivat će se oni samo na aktualnom satu, na početku sjednice, kažu, a u radu Gradskog vijeća više ne žele sudjelovati. Tako je bilo i na 9. sjednici 'vodičkog parlamenta' održanoj u četvrtak. 'Našomišćanski' vijećnički trojac s nekolikoj postavljenih pitanja vladajućoj kolaiciji (HDZ-HSS) odradio je aktualni sat i napustio vijećničke klupe.

U otvorenom pismu odaslanom javnosti, kao razlog svoje drastične odluke o budućem bojkotu sjednica Gradskog vijeća, vijećnici 'LNM'-a navode činjenicu da vladajuća koalicija nije prihvatila njihov prijedlog da se njima trojici ukine vijećnička naknada. Sa sarkazmom objašnjavaju kako ne zaslužuju vijećničku naknadu je su svi njihovi dosadašnji pokušaju u Gradskom vijeću ukazivanja na aktualnu problematiku i potrebu rješavanja iste, unaprijed osuđeni na propast od strane vladajuće koalcije koja ne prihvaća njihove prijedloge. Stoga, vijećnici LNM-a smatraju da više nema smisla nastaviti sa ovakvom praksom, kada je njihov glas razuma i opravdanosti zarobljen i zagušen od vladajućih u Gradskom vijeću.

Inače, u njihovom otvorenom pismu, među inim, navodi se kako su u godinu dana mandata vijećnici 'LNM'-a i ostala četiri oporbena vijećnika (koji predstavljaju 46 posto građana Vodica) onemogućeni i isključeni u radu GV-a, a nisu zastupljeni ni u radnim tijelima i odborima GV-a, sukladno broju osvojenih glasova. Na taj način, vladajuća koalicija od prvog dana pokazuje kako je sama sebi dostatna te da im oporba nije potrebna.

-U dosadašnjih osam sjednica GV-a, predali smo više od 100 amadmana, predložilo više od deset odluka i nadopuna dnevnog reda, a predsjednik Marin Mikši većinu njih nije htio staviti na dnevni red. Sudjelovali smo u svim raspravama, a vladajuća koalicija nijednom nije imala sluha za naše opravdane primjedebe i prijedloge za rješavanje problema. Na zadnjoj sjednici većinom glasova vladajući donesena je odluka koja se kosi s transparentnošću rada Gradskog vijeća, a u pripremi je i odluka o zabrani snimanja i prijenosa uživo sjednica Gradskog vijeća. Što to javnost ne bi trebala znati ili biti informirana? Čega se boje koalicijski partneri? Kuda ide ovaj Grad pod vodstvom koalicije HDZ-HSS – stoji u otvorenom pismu, kojeg potpisuju vijećnici Liste našega mista – Ante Juričev-Grgić, Ante Strikoman i Meri Bandl Valeš.

Na ovakve objede oporbenjaka reagiralo je osam vijećnika vladajuće koalicije (HDZ-HSS) te u svom priopćenju navode kako je njihov cilj jedino prosperitet i boljitak grada, dok vijećnici 'LNM'-a stalno opstruiraju rad Gradskog vijeća iznošenjem neistina u javnost, te neargumentiranim optužbama  na račun gradonačelnice, predsjednika Gradskog vijeća i svih vijećnike vladajuće koalicije žele sebi priskrbiti jeftine političke poene.

-Na konstituirajućoj sjednici ovog saziva Gradskog vijeća sa oporbenim vijećnicima pokušalo se dogovoriti  da predlože svoje predstavnike  u Odbore Gradskog vijeća. Upravo sukladno broju osvojenih glasova odnosno mandata u Odbore Gradskog vijeća Grada Vodica koji imaju 3 člana gradskog vijeća oporbi se nudilo da predloži jednog svoga člana, a u odbore koji imaju 5 članova gradskog vijeća da predloži 2 svoja člana. Međutim, do danas oporba nije imenovala svoje predstavnike. Naglašavamo kako su i danas u Odborima Gradskog vijeća Grada Vodica ostala upražnjena mjesta koja su sukladno tada važećem Poslovniku Gradskog vijeća Grada Vodica trebali popuniti oporbeni vijećnici. Takvo ponašanje je dokauz kako vijećnici LNM-a nemaju stvarnu namjeru sudjelovati u radu ovog Gradskog vijeća, nego se bave politikanststvom – kaže se u priopćenju koalicije HDZ-a i HSS-a.

Vladajući vijećnici nadalje ističu kako je neistinita tvrdnja LNM-a vezana za zabranu snimanja, budući da sjednice mogu snimati sve ovlaštene osobe, od službenih osoba grada do novina, ali to sukladno mišljenju Agencije za zaštitu osobnih podataka ne mogu raditi sami vijeĆnici.

-Vijećnik „Liste našeg mista“ Ante Juričev Grgić neposredno nakon održane ove zadnje sjednice Gradskog vijeća, na facebook stranici „Liste našeg mista“ u „emitiranju uživo“, neprimjerenim i nadasve nekulturnim rječnikom iznosi brojne neistine izvrćući navode koje je gradonačelnica iznijela na lokalnom portalu, lažno je optužuje da ga mjesecima već ne želi primiti na razgovor. Nadalje, gradonačelnicu i gradsku upravu optužuje za brojne kriminalne radnje kojima štete Gradu Vodicama a po njemu rade ih iz osobnih interesa. Naravno da vijećnik LNM-a Ante Juričev Grgić sve ovo iznosi bez ijednog argumenta.„Lista našeg mista“ uporno ističe u svojim otvorenim pismima i priopćenjima kako je za njih glasovao na izborima veliki broj građana. Vijećnik Ante Juričev Grgić je izabran da predstavlja upravo te građane, pa svakako nije primjeren rječnik kojim se služi – kaže se, među ostalim, u priopćenju koalicije HDZ-HSS koje potpisuju vijećnici: Branimir Marić, Marija Ferara, Gordan Fržop, Kristina Mijat, Ante Pešić, Igor Lozančić, Boris Latin (svi iz HDZ-a) i Marin Mikšić (HSS).  

 


Marin Mikšić, predsjednik GV-a Vodica:

-Svatko od vijećnika u Gradskom vijeću ima pravo na svoje mišljenje. Kao predsjednik, sve dosadašnje sjednice sam vodio strpljivo i marljivo, u skladu sa Statutom i Poslovnikom. Ovo što čini dio oporbenih vijećnika i čime se bave, to je politikantstvom, a ono me ne zanima.  Zanimaju me isključivo projekti koji će unaprijediti razvoj našeg grada i donijeti kvalitetniji život građanima Vodicama. Jedan o tih projekata je izgradnja novih sportskih sadržaja, odnosno, zatvorenih i otvorenih objekata u Sportsko-rekreacijskoj zoni Račice. Stoga, smo na ovoj sjednici GV-a donijeli odluku o otkupu privatnog zemljišta u Račicama  na kojemu će se izgraditi planirani sportski objekti. A u cilju razvoja sportsko-rekreacijskog turizma i produženja turističke sezone, kao i dobivanja novih sadržaja za našu djecu i mladež – kazao je Marin Mikšić, predsjednik Gradskog vijeća Vodica.

19. travanj 2024 01:48