StoryEditorOCM
Županijačuvari kristova groba

Strikoman odgovorio na prozivke s juga: Metkovci debelo kasne, mi dogodine planiramo europski susret žudija!

Piše Pišu Branimir Periša i Toni Veljača
23. travnja 2022. - 13:14

Ovogodišnji Vodički festival žudija održan je na Uskrsni ponedjeljak procesijom do vrha brda Okit i nastavio se misom u crkvi Gospe od Karmela na Okitu koju je predvodio fra Ivan Bradarić, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića u Šibeniku.

Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, kada se smotra čuvara Kristova groba obilježavala jedino na fotografijima postrojenih vodičkih žudija, ove godine se, u skraćenom programu festivala utemeljenog 2001. na poticaj vodičkog snimatelja Šime Strikomana, okupilo 200-tinjak žudija iz 30 župa diljem Hrvatske.

Strikoman je kasnije ovjekovječio sudionike na svojoj 772. Milenijskoj fotografiji koji su vlastitim tijelima ispisali naziv "Okit", a za kraj ovogodišnjeg susreta, u prostoru obližnjeg Moto-kluba Okit otvorena je izložba fotografija s motivom crkve Gospe od Karmela. Vodičke žudije djeluju pod okriljem župe Našašća svetoga Križa u Vodicama, koja je organizirala prvih šest festivala, dok se domaćinstva nisu počele prihvaćati i druge župe.

U zadnji trenutak

Ovo je skraćeno izdanje festivala na kojem se okupi oko tisuću žudija. Vodički žudiji susret su priredili u zadnji trenutak, budući da nitko nije mogao znati kakve će epidemiološke mjere biti propisane, kaže Šime Strikoman, od prvoga dana motor pokretač ovoga festivala. Važno je i da se malo sastanemo i dogovorimo se oko sljedećih aktivnosti nakon prisilne stanke, veli Strikoman, dodajući da bi dogodine domaćinstvo Festivala žudija prihvatila župa Slivno-Ravno, jedna od ukupno 43 koje njeguju taj običaj.

Dane uoči ovogodišnjeg vodičkog susreta obilježile su nažalost, medijski popraćene optužbe najstarijih žudija u zemlji iz župe svetog Ilije u Metkoviću da Vodice žele prisvojiti i monopolizirati Festival žudija, no Strikoman je to i ovaj put otklonio:

- Žao mi je zbog toga, no s kolegama se ne da argumentirano polemizirati. Oni već 10 godina ne sudjeluju na festivalima, sami su se iz toga isključili i općenito, u debelom su zakašnjenju. Jer, mi razmišljamo o festivalu koji bi možda već i dogodine, nosio pridjevak "europski" i "međunarodni", budući da žudija ima i u Sloveniji, u BiH također...

Prikupiti dokumentaciju

Strikomanove riječi potvrdio nam je Luka Lipić, koordinator Festivala žudija i savjetnik za društvene djelatnosti Grada Vodica.

- Ove godine imali smo goste iz Novog Travnika, dok su nam prijašnjih godina dolazile i žudije iz župe Vareš, također iz BiH te Slovenci, koji nemaju čuvare Kristova groba, ali imaju običaj dosta sličan našemu. Imam saznanja da i druge zemlje njeguju slične običaje, a što se tiče našeg festivala, mislim da bi cijelu smotru u budućnosti trebalo podignuti na još višu razinu - kazao je Lipić, dodajući da rade na tome da se tradicija žudija zaštiti kao nematerijalna baština RH.

- Već smo krenuli u tom smjeru, procedura je takva da bi svaka župa koja sudjeluje u smotri trebala popisati svoje običaje, nošnju, tradiciju i sve vezano za običaj čuvanja Kristova groba. Nakon toga se ta dokumentacija šalje u nadležni konzervatorski odjel, a u konačnici i u Ministarstvo kulture - zaključio je Luka Lipić.

23. travanj 2024 15:07