StoryEditorOCM
ŽupanijaProbijanje puta

Stočari iz Dalmacije u ratu sa šefom Hrvatskih šuma čije ime je isplivalo u aferi s Josipom Rimac: ‘Ovakva samovolja se ne pamti!‘

Piše Zoran Šagolj/SD
10. ožujka 2021. - 13:52

Jednim poljskim putem, što je lani niknuo kod sela Melvani i skoro na samoj granici između Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, ovih dana bave se u Ministarstvu poljoprivrede, ali i Državnom isnpektoratu.

Priču su potaknuli stočari povezani s Udrugom Hrvatski krški pašnjaci, tvrdeći da je Ivan Melvan, direktor splitske ispostave Hrvatskih šuma, koji upravlja zelenim bogatstvom od Gospića do Dubrovnika, zloupotrijebio svoj položaj i na račun te državne tvrtke, bez dozvola i preko zemljišta u vlasništvu RH doveo cestu do svojih i parcela u vlasništvu njemu rodbinski bliskih osoba. Zato su stočari i podnijeli prijave na spomenute dvije adrese, potkrijepivši ih satelitski snimkama i izvodima iz zemljišnih knjiga.

- Kada su naši kolege s tog područja u šibenskom zaleđu – kaže Ivan Tešija, prvi čovjek Hrvatskih krških pašnjaka – u novinama vidjeli kako se gospodin Melvan ponaša prema stočarima diljem Dalmacije, da ih tjera sa zemlje, kažnjava zbog krčenja zapuštenih puteva, bespravno uklanja električne pastire, ostali su u čudu, jer čovjek sam na svojoj starini bez dozvola i na račun nas poreznih obveznika radi puno gore stvari. Za probijanje puta do parcela formalno u vlasništvu njegova brata Gojka, a kojima Ivan raspolaže, doznali so prije 20-tak dana i odmah naša saznanja proslijedili nadležnim tijelima. Ona su ta koja hitno moraju ustanoviti radi li se o zloupotrebi položaja i ovlasti, sukobu intresa. Iz svega proizilazi da je nešto što vodi do privatnih ograda rađeno bez građevinske dozvole, na državnom zemljištu i sredstvima Hrvatskih šuma. Nismo bavili zašto Melvanu treba put, je li što posadio i slično.

Kako nam je još ispričao Tešija, sa slučajem je upoznata i sama ministrica poljoprivrede Marija Vučković, kojoj je jedan njihov član mailom poslao sve detalje.

- U novijoj hrvatskoj povijesti se ne pamti ovakva samovolja i represija kao što to danas rade Hrvatske šume na ovim našim područjima. To nije radila ni Austro-Ugarska, poznata po svojoj politici pošumljavanja kako bi se potiskivalo domaće stanovništvo. Nered i nesređenu situaciju imamo na svakom koraku. Svaka izrada 10-godišnjih planova za šumsko-gospodarske jedinice trebala bi uključiti i stočare, i šumare, i ekologe, i agronome, a mi imamo situaciju da šef Šumarije odlučuje što treba biti šuma, da ona postaje nešto što nikada nije bilo. Naravno, izuzetak su privatni interesi poput ovakvih u Melvanima – reći će Tešija.

Prozvanog direktora Hrvatskih šuma, javnosti poznatog i iz afere vjetroelektarne, kada je priveden u skiupini s Josipom Rimac na čelu, dobili smo na službenom putu za Zagreb. Prvo čime nas je dočekao bilo je: 'A da mi je znati što sam sada skrivio?'.

Optužuju vas da ste na račun Hrvatskih šuma i bez dozvola probili put do svog posjeda.

- Nema tu veze, tu morate Šumariju Drniš pitati. Ja probijao nisam ništa, to se morate javiti njima. Nemam što reći.

Vi ste im šef?

- Nema veze. Programi su se radili, programi se rade. Ja o tome ne mogu ništa pričati, neka Šumarija kaže. Ne mogu ja svaku sitnicu znati, svaki plan.

Ali indikativno put navodno ide do parcela vas i vaših.

- Do moga nigdje nije probijeno. Ja to garantiram. Javite se Šumariji Drniš, oni imaju obrazloženje za to.

Kažu i da je samo formalno sve na bratu vam.

- To moj posjed nije sigurno. Mi smo podijeljeni. Ako se nađe da je igdje do moga, ja ću odgovarati. Ja nemam nikakve veze. Taj je plan radila Šumarija. Ja niti sam radio plan, niti projekt. Morate njih pitati, Antu Slamića. Iskreno ja sam bio protiv tih putova, ali ljudi su radili planove, pa će i one obrazložiti.

Jesu imali dozvole?

- Sve će on objasniti – rekao nam je Melvan, prije nego što ćemo završiti razgovor.

Poslušali smo ga i kontaktirali direktora drniške Šumarije, Antu Slamića, koji je odmah znao zbog čega zovemo. Razgovarali smo telefonski u dva navrata.

- Stvar je tu, gospodine, vrlo jednostavna. Mi smo se već oko toga morali i prema Ministarstvu očitovati. Jasno i transparentno tu sve stoji, program revizije gospodarske jedinice je rađen 2010. godine. Svi su planovi, kao i prijedlog radova odobreni od strane Ministarstva na osnovu toga da se poveća ionako mala otvorenost tog područja, a sve u svrhu protupožarne zaštite. Svi radovi koji izvršeni u 10 godina nisu niti jedan metar iskočili iz redovitih planova. Za sve imao projekte, građevinska dozvola ne treba, jer su ceste manje i ne podliježu kao takve – kazao nam je Slamić u prvom razgovoru, odlučan da poljski put probijen lani kao posljednji od tri na tom području nije put prema Gojku, Ivanu, niti bilo kojem od Melvana, već kako bi se napravila premosnica s jednog na drugo brdo i izbjeglo kruženje od 15-tak kilometara.

Kasnije smo mu poslali isprint satelitskih snimki sa zaokruženim parcelama u vlasništvu Melvanovih, koji kruže među stočarima i završili su na relevantnim adresama, te se opet čuli.

- Ovo što ste dostavili su fotografije puta koji mi nismo radili. Ovo je postojeći put, ja jako dobro znam područje moje šumarije. Ja nemam pojma čija je ova ili ona ograda, ali ovaj put tako stoji 50 ili 100 godina. Na osnovu kraja tog puta, mi smo gore preko brda nastavili protupožarni u šumu na državnom zemljištu protupožarno. Nikakve krakove niti smo radili, niti HŠ imaju ikakve veze – uvjeravao nas je direktor Šumarije u Drnišu, ne dvojeći niti malo da su spomenuti radovi bili nužni.

Kako je onda, pitali smo ga, Ivan Melvan kao njemu nadređeni nama rekao da je bio protiv njih.

- Ja ne znam zašto on to govori da je bio protiv puta. Ne zna o čemu ste razgovarali. To je čisti put. Namjera je da se spoji na Splitsko-dalmatinsku županiju. Tu je granica, a Šumarija Split s druge strane je trebala doći na taj put tako da područje širom otvorimo.Tu je najbliža točka gdje se put spaja na postojeću županijsku cestu koja ide kroz Melvane. Nigdje u blizini, niti na 10 km, nema priključka na cestu. To, ponavljam, nema nikakve veze s privatnim parcelama – ustrajao je u svojom tvrdnjama Slamić.

I dok dvije strane ratuju, a selo naveliko priča, čeka se da se mjerodavni oglase, stave točku na slučaj ili...

Dokle su došli, ovih dana smo pokušavali provjeriti u Državnom inspektoratu, čijoj je Službi za nadzor morskih ekosustava ovaj predmet došao na stol.

- Državni inspektorat zaprimio je prijavu koja se odnosi na navode iz vašega upita. Predmetni podnesak je uvršten u plan rada građevinske inspekcije. O utvrđenom činjeničnom stanju izvijestiti ćemo vas po obavljenom inspekcijskom nadzoru – naveli su iz DIRH-a, očito poručujući da će svima trebati - strpljenja.

17. travanj 2024 21:45