StoryEditorOCM
Županijanikola blažević

Šibensko-kninski dožupan, nedavno uhvaćen kako u restoranu krši mjere, ‘progovorio‘ na Facebooku. Za sve su mu krivi mediji

Piše Šibenski.hr
3. veljače 2021. - 16:06

Šibensko-kninski dožupan i predsjednik lokalnog HDZ-a Nikola Blažević, na svom se Facebook profilu u podužoj objavi  osvrnuo na nedavne medijske napise o njemu nakon što se pokazalo da je kao, sada već bivši, načelnik Županijskog stožera civilne zaštite, unatoč mjeramabio na večeri na kojoj su se kršile epidemiološke mjere, ali i na članak u kojem ga tjednik Nacional proziva zbog načina na koji je došao do stana u Kninu.

Blaževićev Facebook status prenosimo u cijelosti:

"Medijska hajka i medijska blokada teški su protivnici, ako vam se nakače na vrat. Kada je tako onda vam nerijetko facebook bude jedini prozor u svijet i jedini alat u obrani od brojnih napada. Naravno, nije isto kao kad si dostupan desecima ili stotinama tisuća ljudi, ali nije ni 2340 fb prijatelja malo. Tih 2340 može reći bar jednoj osobi što su pročitali na fb profilu. Novoinformirani mogu obavijestiti još po jednoga itd. itd. pa će se i tako doći do lijepog broja ljudi koji će biti informirani da nije istina ono što pišu mediji.

Što se dogodilo?

Jedan ''veliki'' medij na državnoj razini u naručenom članku neuspješno pokušava pronaći nezakonitost u načinu na koji sam stekao vlasništvo nekretnine. U tome ne uspijeva jer nezakonitosti nema pa čak i sami napišu: ''Blažević je vrlo vjerojatno u pravu i vlasništvo nad stanom je stekao legalno…'', ali ipak objave članak s negativno konotiranim naslovom i popratnim tekstom.

Jedan županijski medij grozničavo priziva moje kažnjavanje u slučaju navodnog kršenja epidemioloških mjera s prilično sugestivnim naslovom (i strelicom uperenom u pravcu moje glave): ''Blažević i prijatelji ni 16 dana od ilegalne večere nisu kažnjeni. Vlasnik teretane ekspresno je kažnjen sa 30 tisuća kuna'', iako novinar i njegov urednik (ili naručitelji njihova teksta) znaju (ili bi morali znati) da u tom konkretnom slučaju na mojoj strani ne postoji prekršajna ili bilo koja druga kažnjiva odgovornost. Naime, članak 76.d. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti izričito govori o prekršajnoj odgovornosti osoba koje organiziraju ili dopuštaju održavanje privatnog okupljanja, no ne i osoba koje su bile na privatnom okupljanju, premda nisam siguran postoji li ičija odgovornost u ovom slučaju jer zakonodavac nije pojmovno definirao što je to privatno okupljanje. Vlasnik teretane je, pravno gledajući, u bitno drugačijem položaju.

Jedan (i još jedan) lokalni medij vrlo užurbano prenijeli su uvodno spomenuti članak državnog medija kako bi bio vidljiv na lokalnoj razini. Ovaj prvi ga definira kao ''priču o potencijalno sumnjivom načinu'', no ipak ga objavljuje. Cilj je, dakako, da se o meni stvori lažno negativna slika kao i da pratitelji negativno komentiraju i neki od njih to doista i čine. Pojedini, iako oskudna intelekta, lijepe tuđe tekstove poznata rukopisa. Drugi, pak, slijepo vjeruju naslovu i okovani mržnjom samo čekaju priliku da te javno razapnu. No, sve je to cijena demokracije. Javna si osoba pa podliježeš kritici svih pa i osoba koje u normalnim okolnostima ne bi znali pročitati što im je napisano.

Moglo bi se i dalje, ali nastavci vjerojatno slijede. Hajka će se sigurno nastaviti. Kad nemaju čim ili ne mogu s grijesima djelom nastavit će s grijesima ''propustom'' poput večera, statusa, diploma… A možda pokušaju i s grijesima riječju ili djelom, usiljeno, bezuspješno, lažno – baš kakvi su i sami. Neka slobodno nastave. Imam cilj, a znam da je težak put. Spreman sam. Čak su me i ojačali. Za razliku od mnogih nemam se čega bojati.", napisao je šibensko-kninski dožupan na Facebooku.

24. travanj 2024 22:46