StoryEditorOCM
Županijatrljaju se ruke

Sezona bolja od očekivanja: u županiji ostvareno 2,9 milijuna noćenja, u Šibeniku se traži krevet više

Piše Katarina Rudan
30. srpnja 2022. - 09:16

Iako je predsezona u turističkim destinacijama na području Šibensko-kninske županije bila "simbolična", sezona je krenula dobro. Danas je na vrhuncu, a turistički i ugostiteljski djelatnici svesrdno se nadaju da će se taj trend dobrog turističkog vala nastaviti i u kolovozu.

Prema podacima županijske Turističke zajednice (eVisitora op.a.), od 1. siječnja do 25. srpnja ove godine ostvareno je ukupno 479.833 dolaska i 2.881.667 noćenja u smještajnim kapacitetima na području županije, što je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine 40 posto više u dolascima i oko 34 posto više noćenja. Inače, na području županije najveći je broj postelja u privatnom smještaju, oko 65.000. Kampovi raspolažu s oko 15.000 kreveta, dok je u hotelskom smještaju ukupno oko 10.000 kreveta.

Najveći rast u tom razdoblju u odnosu na prošlu godinu zabilježen je u hotelskom smještaju, 84 posto u dolascima i 80 posto u noćenjima. Veći rast od hotela bilježe jedino objekti na OPG-ovima, 91 posto, ali se radi o znatno manjim kapacitetima. U prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na 2019., u županiji je ostvareno 74 posto dolazaka i 85 posto noćenja. Uglavnom, turistički djelatnici i ostali koji su na ovaj ili onaj način vezani uz turizam zadovoljni su. Kako i neće, jer sve se do početka ljeta činilo (ne)mogućim. Krajem svibnja i početkom lipnja počeli su se snažnije puniti smještajni kapaciteti, a u srpnju je "eksplodiralo".

Krivulja će rasti

Tako je od 1. do 23. srpnja na području koje pokriva šibenski TZ, u usporedbi s istim vremenom 2019., u dolascima i noćenjima bilo 18 posto manje gostiju, što je zadovoljavajuće, a do kraja mjeseca krivulja će sigurno rasti, pa vjerojatno i dosegnuti rezultate iz srpnja 2019. godine. U usporedbi sa srpanjem prošle godine, ostvareno je 21 posto više dolazaka (39.163) i 23 posto više noćenja (201.258).

- Kumulativno gledajući, od 1. siječnja do 23. srpnja, u odnosu na isto razdoblje lani, čak je 55 posto više gostiju u dolascima (102.870) i 52 posto više u noćenjima (421.961), a u usporedbi s 2019. to je oko 70 posto ostvarenog pometa u tom periodu. Dakle, tridesetak posto manje. Kao što je poznato, 65 posto turističkog prometa i prihoda našeg TZ-a čini hotelski kompleks "Amadria park Solaris", u kojem se u predsezoni u normalnim godinama održavaju brojni kongresi i seminari.

image

Dino Karađole, direktor TZ-a Šibenika

 

Nikša Stipaničev/Cropix

Zbog korone i mjera koje su bile na snazi u travnju i svibnju, nije bilo predsezonskog jakog razdoblja koje je 2019. godine bilo izrazito dobro. Zbog toga je izostalo stotinjak tisuća noćenja i zbog toga smo po brojkama u lošijoj situaciji nego neka druga mjesta i gradovi u županiji. Vjerujemo da će "Solaris" taj "manjak" nadoknaditi u posezoni i napraviti dobar posao s obzirom na broj već ugovorenih kongresa i seminara - kaže direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole. Trenutno na području šibenske turističke zajednice, koja ne pokriva otok Zlarin ni mjesta Grebašticu i Brodaricu-Krapanj, jer oni imaju svoje TZ-ove, boravi oko 11,5 tisuća gostiju. Dobro su popunjeni hoteli i kampovi, kao i kapaciteti u privatnom smještaju.

- Sve ovisi od mjesta do mjesta. Evo, Žaborić, koji je najveći po broju privatnih smještajnih kapaciteta, u srpnju je na razini 2019. godine. Grad Šibenik je na oko 90 posto, a gosti u njemu, za razliku od mjesta odmorišnog turizma kao što su Žaborić, Zablaće, Jadrija i neka druga, borave u prosjeku dva do tri dana - kaže Karađole.

Vodičko područje destinacija su obiteljskog i kupališnog turizma u koju se domaći i strani gosti rado vraćaju. Ali stižu i neki novi. U Vodicama, Srimi, zaleđu i na otoku Prviću ukupno je oko 18.000 postelja. I gotovo su sve popunjene, i hoteli i privatni smještaj, koji je i najbrojniji. Direktorica TZ-a Vodica Anita Franin Pečarica ne skriva zadovoljstvo i kaže da su se vratili u vremena kad se tražio krevet više. Početkom tjedna preko eVisitora imali su prijavljenih oko 17.500 gostiju.

image

Direktorica Turističke zajednice Vodica Anita Franin Pečarica
 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Popunjeni kapaciteti

- Jako smo zadovoljni, jer smo se u ovom razdoblju vratili na razinu 2019. godine, kapaciteti su popunjeni, struktura gostiju nam se nije značajnije mijenjala. S obzirom na to da smo autodestinacija, osim domaćih, od stranih gostiju na prvom mjestu su Nijemci, slijede Česi, Poljaci, Austrijanci, Slovenci, Talijani i Mađari. Pomalo nam stižu i gosti iz skandinavskih zemalja i Velike Britanije, što nije bio slučaj u zadnje dvije pandemijske godine. Prema podacima eVisitora, u prvih šest mjeseci ove godine u komercijalnom smještaju ostvarili smo 50.616 dolazaka u odnosu na lanjskih 19.436, što je 160 posto. Turisti su u tom periodu ostvarili 191.839 noćenja, 138 posto više, u odnosu na lani ostvarenih 80.640 noćenja - rekla nam je Franin Pečarica.

Kako doznajemo od direktorice TZ-a općine Murter-Kornati Mateje Bašić, kod njih trenutno boravi 3841 gost. Inače, od početka godine do 26. srpnja na području koje pokriva TZ Murter-Kornati ostvareno je ukupno 20.730 dolazaka i 153.899 noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porast u dolascima za 17 i u noćenjima za 19 posto.

- Najviše noćenja ostvaruju domaći gosti, zatim gosti iz susjedne nam Slovenije, slijede Nijemci, Česi i Austrijanci, a najveći broj noćenja ostvaruje privatni smještaj, odnosno objekti u domaćinstvu, zatim kampovi i nekomercijalni smještaj - vikendaši. U usporedbi s istim razdobljem rekordne 2019. godine, do navedenog datuma ostvareno je ukupno 96,31 posto ukupnog prometa u dolascima i 91,54 posto noćenja. U nautičkom prometu bilježimo stalni porast kako u noćenjima, tako i u dolascima. U dolascima bilježimo porast od gotovo 25 i u noćenjima 23 posto u odnosu na prošlu godinu - izvijestila nas je Mateja Bašić.

Sezonom su zadovoljni i Primoštenci pa direktorica tamošnjeg TZ-a Mia Pešić kaže da su u prvih šest mjeseci ove godine imali izvanredne rezultate. Ostvareno je nešto manje od 24.000 dolazaka i oko 125.000 noćenja, što je desetak posto manje nego u istom vremenu lani.

Traže krevet više

- Srpanj je na tragu prošlogodišnjeg koji je bio jako dobar. Na našem području ovih dana boravi oko 7300 domaćih i stranih turista, što je oko stotinjak manje u usporedbi sa srpnjem 2019. Zaista očekujemo rekordnu sezonu, primjećujemo da su nam i gosti opušteniji, vidimo da su zadovoljni što nakon dvije godine ponovo mogu slobodno na odmor. Kao što je poznato, Primošten je primamljiva i prepoznatljiva destinacija, još uvijek se može pronaći neki smještaj, u samom Primoštenu teško, ali u okolici ima još ponešto mjesta. Mi smo obiteljska destinacija, ima nešto domaćih gostiju, ali su to pretežno strani gosti iz Češke, Slovačke, Njemačke, Poljske i Slovenije. Hotel "Zora" i kampovi puni su i zaista smo zadovoljni, a za naše goste pripremili smo bogato kulturno ljeto - kaže Pešić.

I u susjednoj Rogoznici situacija je slična. U prvih šest mjeseci imali su 15.356 dolazaka i 106.101 noćenje.

- U usporedbi s 2019. mi smo na 90 do 95 posto ostvarenog prometa do sada, kako u dolascima, tako i u noćenjima. To znači da se traži krevet više i u Rogoznici. Trenutačno imamo oko 9000 gostiju, a komercijalnih postelja je oko 10.000. Već godinama u strukturi gostiju domaćih je oko desetak posto, a ostalo su stranci. Najbrojniji su Česi, Poljaci, Slovaci i Nijemci - rekao nam je direktor TZ-a Rogoznice Ivan Ramljak i dodao da nikad bogatije kulturno ljeto nisu imali. Oko stotinu događanja u organizaciji TZ-a i Marine Frapa. Za svakoga ponešto...

25. travanj 2024 10:01