StoryEditorOCM
ŽupanijaSuncokret ruralnog turizma

Šest suncokreta završilo u Šibensko - kninskoj županiji; oni su "cvijeće" našeg ruralnog turizma

Piše Šibenski.hr
27. prosinca 2017. - 13:32

Svečanom dodjelom nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“, u zagrebačkom Hotelu Academia, završeno je ocjenjivanje najboljih programa i projekata u ruralnom turizmu. Suncokretom ruralnog turizma promoviraju se tradicijski sadržaji, povezuju se najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, te se uz očuvanje izvornosti stvaraju novi proizvodi ruralnog turizma.

Najboljima su uručene Zlatne, Srebrne, Brončane plakete i Posebna priznanja u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam i Hrvatski otočni proizvodi i proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla, a dodijeljena su i dva priznanja za životno djelo Stjepanu Cukoru i dr.sc. Eduardu Kušenu, koji su dio svoje bogate profesionalne karijere posvetili razvoju ruralnih prostora. Na natječaj je do ljeta pristiglo 130 prijava iz 18 županija, a pred komisijom koja je odlučivala o najboljima ni ove godine nije bio lagan zadatak.

Među nagrađenima je i šest dobitnika nagrada i priznanja iz Šibensko-kninske županije. U  kategoriji Turistička seljačka obiteljska gospodarstva, Zlatnu povelju je dobilo „Seljačko domaćinstvo sv. Jure“ iz Unešića, a Brončanu povelju „Agroturizam Kalpić – OPG Kalpić“ iz Radonića.
U kategoriji Poduzetnici u ruralnom turizmu, Posebno priznanje za promicanje pčelarenja dobio je Poljoprivredni obrt „Prominka“ iz Knina.
U kategoriji Tradicijska ruralna gastronomija, Posebno priznanje za povezivanje turizma i ekološke proizvodnje sira dobio je ekološki sir iz mišine, „OPG Mirko Validžić“ iz Oklaja.
U kategoriji Vinski turizam, Posebnu povelju su dobila vina „Sladić“, „OPG Ante Sladić“ iz Plastova, a u kategoriji Hrvatski otočni proizvodi i proizvodi s oznakama zemljopisnog podrijetla, Zlatnu povelju je dobio „Obrt lipa“ iz Prvić Šepurine.

-Tijekom dvadeset godina posjetili smo svaki kutak Hrvatske i uvijek se vraćali sretni i puni emocija. Na ruralnom prostoru Hrvatske kreiraju se najljepše priče, a zajedno možemo još više. Činjenica je da je 92 posto Hrvatske ruralno, stoga to područje zaslužuje našu posebnu pažnju, promociju, prijateljstvo i suradnju, jer turizam je emocija, priča i poruka o identitetu, a identitet je skup različitosti. Ruralni turizam u Republici Hrvatskoj operativno i organizirano počeo se razvijati još 1996., donošenjem Pravilnika o pružanju ugostiteljskih usluga na seljačkim domaćinstvima, čime se stvorio okvir i pravnog reguliranja ove vrste turizma- istaknula je mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Kluba članova „Selo“.

- Iznimno mi je drago što je nedavno donesen novi Zakon o pružanju usluga u turizmu kojim će se otvoriti vrata turizma za brojne dionike ruralnih područja. Oni od sada, između ostalog, usluge aktivnog i pustolovnog turizma mogu pružati i na svojim poljoprivrednim gospodarstvima, uzgajalištima, šumama, lovištima i drugim lokacijama. U Ministarstvu turizma uložili smo mnogo napora, pokušali uvažiti sve primjedbe s javne rasprave kako bismo i vlasnicima obiteljskih gospodarstava olakšali bavljenje turizmom- kazao je Gari Cappelli, ministar turizma i posebni izaslanik premijera Plenkovića te istaknuo kako trenutno brojimo 160 tisuća upisanih poljoprivrednih gospodarstava koja će se novim Zakonom moći baviti i robinzonskim turizmom.
 

20. travanj 2024 01:04