StoryEditorOCM
Županijapolitičke igre

Samo deset mjeseci prije lokalnih izbora šibenski SDP je na prekretnici: Restović ide u kandidaturu za gradonačelnika, a Klarin za župana

Piše Davorka Blažević
17. srpnja 2020. - 08:14

Izborni fijasko SDP-a na parlamentarnim izborima samo deset mjeseci prije lokalnih, mogao bi ovu stranku uvesti u vrlo opasnu zonu ukoliko sad krenu unutarstranačka nadmudrivanja i polarizacije, čemu je SDP sklon. Nema vremena za lizanje rana i beskrajno interno polemiziranje o uzrocima debakla i njegovim krivcima. Treba izabrati novo vodstvo SDP-a, konsolidirati stranku čim prije i okrenuti se novim izazovima, kako se ne bi i nakon lokalnih izbora u čudu pitali što ih je to snašlo. Tako govore čelnici šibenske gradske i županijske organizacije SDP-a, Tonči Restović i Joško Šupe, koji su se već, kako tvrde, okrenuli novom poslu s namjerom da lokalne izbore, koji su za njih pravi test, ne dočekaju nespremni. Ionako nema nikakvog smisla plakati nad prolivenim mlijekom…

No, na nekoliko zanimljivih činjenica iz upravo minulih parlamentarnih izbora, u šibenskom SDP-u morat će odgovoriti. Prije svega, kako to da na listi u 9. izbornoj jedinici nije bilo ni predsjednika GO ni ŽO SDP-a u Šibeniku, ni Restovića ni Šupe. Drugo, kako je moguće da nositelj SDP-ove liste u domicilnoj izbornoj jedinici, Franko Vidović, ne dobije kandidaturu u matičnoj šibenskoj organizaciji, nego obraz spašava potporom iz male pirovačke enklave? Treće, kako im se dogodilo da u Tisnu kojim godinama kormilari SDP-ov načelnik Ivan Klarin, pobjedu odnese HDZ? Četvrto, mogu li ovdašnji socijaldemokrati zacijeliti stare rane koje datiraju još od zadnjih lokalnih izbora, na kojima su koketiranje s HDZ-om, skupo platili i još plaćaju značajnim padom povjerenja biračkog tijela? Uvođenje HDZ-ovog Antona Dobre u SDP-ov tim na prošlim loklanim izborima, čak i kao potencijalnog kandidata za SDP-ovog dogradonačelnika Šibenika, ispostavilo se potpuno pogrešnim. Rodonačelnik ideje pragmatičnog desnog skretanja lijevog SDP-a, Franko Vidović, nakon propasti njegova "vizionarskog" spajanja nespojivog, ostavio je gradsku organizaciju na koljenima i okrenuo se nacionalnoj politici. Lokalnu je, smatra, prevladao. E, sad je pitanje može li i hoće li SDP Šibenika i županije napokon prevladati i Vidovića i njegovu ostavštinu.Naposljetku, okrenuti novu stranicu i graditi novi, drugačiji SDP, na što ih, nakon dugih godina monopola, tjera i pojava ozbiljne konkurencije na ljevici...

Političke ambicije

Tonči Restović, šef GO SDP-a Šibenika, kao i uvijek, o stanju u stranci i vlastitim političkim ambicijama, govori sasvim otvoreno. Fokusiran je na ono što slijedi, puno više negoli na ono što je netom završilo, mada, reći će, stranka mora napraviti temeljitu analizu svoga katastrofalnog izbornog poraza. Ali, baš zbog skorih lokalnih izbora, smatra Restović, unutarstranački izbori bi se morali održati čim prije kako bi se stranka konsolidirala i osmislile moderne politike po uzoru na srodne socijaldemokratske opcije u Europi i svijetu, i da bi imali vremena pripremiti se za lokalno nadmetanje.

Inače, Restović smatra da je ostavka, kao izraz odgovornosti prema izbornim rezultatima, mjerilo morala svake pojedine osobe i s te strane ima samo riječi hvale za potez Davora Bernardića koji je odstupio s čela stranke.

- A da li su s njim trebali odstupiti još neki, recimo cijelo Predsjedništvo, osobno mislim da jesu. Tko želi dobro SDP-u i ne gleda samo svoje osobne interese, taj bi se trebao zalagati da se novo vodstvo izabere što ranije, pa čak i prije najavljenog roka, kraja rujna, s kojim se licitira u medijima- kaže Restović referirajući se na unutarstranačku, sve burniju, raspravu o oportunosti žurnog provođenja izbora za novo vodstvo SDP-a.

Ipak, neovisno o bilo čemu, Restović, kako nas uvjerava, nije demoraliziran lošim rezultatima i okreće se lokalnoj razini.
- Rezultat od samo 4200 glasova koliko smo dobili u Šibeniku, ne bi trebalo dovoditi u usku vezu s lokalnim izborima. Na lokalnim izborima, napose izborima za gradonačelnika, vodi se potpuno personalizirana kampanja, i fokus je na osobama, koje nerijetko dobivaju glasove i onih koji inače ne glasaju za njihove političke opcije. Ali, definitivno ovaj rezultat u Šibeniku nam jasno kaže da je stranka u teškoj situaciji. I ako mene pitate, kao kandidata za šibenskog gradonačelnika, to je jasan znak da SDP na razini Hrvatske mora što prije izabrati novo vodstvo, promovirati nove ljude s idejama moderne socijaldemokracije i napokon se koncentrirati na bitna pitanja za naše građane.

Na pitanje zašto je odbio biti na listi za Hrvatski sabor i koliko je to oportuno za šibenski SDP, Restović odmah kaže kako je to od početka komunicirao s predsjednikom stranke.

- U startu sam rekao Bernardiću da je ono što osjećam kao političku strast i želju, kandidatura za gradonačelnika na lokalnim izborima, i u ovom trenutku ne mogu zamisliti da obnašam zastupničku ili neku drugu dužnost, a onda, s figom u džepu, idem na lokalne izbore, ispričat će nam Restović koji, baš kao i Šupe, ne 'pada' na komoditet zastupničke pozicije.

Svjestan je, kaže, da je dio tradicionalnih birača SDP-a otišao drugim lijevim opcijama, primjerice platformi Možemo! čiju pojavu na domaćoj političkoj sceni pozdravlja.

- Točno je, dobili smo nakon dugo vremena ozbiljnu konkurenciju na ljevici, ali osobno, poziciju ove platforme ne vidim kao dugoročni problem SDP-a, nego, dapače, vjerujem da ćemo u budućnosti jako blisko surađivati. Smatram da ćemo se u našim politikama slagati u 90 posto slučajeva, a onih preostalih 10 posto činit će razliku u broju naših glasova u Hrvatskoj.

Uzroci poraza

Na pitanje što se dogodilo s SDP-om na parlamentarnim izborima, koji su po njemu ključni razlozi debakla, šibenski odvjetnik na čelu SDP-a kaže:

- Prije svega, morate imati na umu da smo mi sada u Šibeniku dobili 4200 glasova, a HDZ 7.800, dok smo 2016. mi imali 6.500 glasova, a HDZ 9.000. Ovim izbornim rezultatima su presudila tri ključna faktora: mala izlaznost birača, oko 46 posto, a što je dijelom posljedica koronakrize, a dijelom naših propusta u kreiranju i prezentiranju jasnih rješenja za probleme koji već sada postoje u društvu, a na jesen i zimu će eskalirati. Nekvalitetno sastavljanje lista s imenima nepoznatim široj javnosti ili bez značajnije podrške u svojim lokalnim sredinama. te Bernardićevo neuspijevanje da se nametne kao bolja alternativa premijeru Plenkoviću, kao i neuspijevanje njegovih najbližih suradnika, koji su, prema percepciji naših birača na raznim funkcijama već 20-ak godina, da se nametnu kao najbolji izbor, zaključuje čelnik šibenskog SDP-a. No, parlamentarni izbori su, poručuje, jedno, a lokalni nešto sasvim drugo.

I njegov kolega, predsjednik ŽO SDP-a Joško Šupe, veliki problem za SDP u recentnim izborima vidi u listama popunjenim osobama bez političkog kredibiliteta. Jedina osoba na listi SDP-a u 9. izbornoj jedinici, s nekakvim kredibilitetom, kaže Šupe, je bio Franko Vidović, koji je sam svoj kredibilitet – zatukao. Uostalom, smatra Šupe, listu je kreirao upravo Vidović. U vrhu liste su bili, primjerice, Renata Sabljar, koja je uništila zadarsku organizaciju SDP-a, ili politički tajnik Matko Kuzmanić koji se našao ispred Trogiranina Ante Bilića, jedinog našeg gradonačelnika na listi. Dakle, neprepoznatljive liste i krive, ili krivo prezentirane, poruke koje nisu uspjele doći do birača i eto poraza! Najbolje ocjene i lista i kandidata dali su nam birači na izborima, smatra Šupe.

HDZ je u Šibeniku dobio više glasova nego SDP u cijeloj županiji. Ili, govorom brojki, SDP je u županiji osvojio 7.545 glasova, a HDZ samo u Šibeniku 7.881, a u županiji čak 19.120! Sve se radilo krivo, smatra Šupe. HDZ je imao hiperprodukciju afera, od vjetroelektrana, neugodne županove obiteljske afere, zadarskog teniskog turnira s kojeg se proširila korona i koji je bio idealan
povod da pošaljemo poruku kako se svi moraju, pa makar bili i teniski prvaci, tretirati jednako u pandemiji, i umjesto da se kampanja koncentrira na te bolne točke HDZ-a, SDP je išao po Lici čiji je kandidat, iz Gračaca, osvojio 19 preferencijskih glasova!

- Izbore dobivaju jaki ljudi, osobnosti, a to su nam pokazali i europarlamentarni i predsjednički izbori. No, mi smo svejedno zaigrali na potpuno neprepoznatljivu, anemičnu ekipu koja nije mogla privući ni svoje obitelji, a kamoli birače koji nam sve manje vjeruju. EU izbore su dobili Tonino Picula i Biljana Borzan, za koje ni našim starijim članovima nije trebalo objašnjavati tko su. Predsjedničke izbore je dobio Zoran Milanović, koji unatoč svojoj naravi, ima ono nešto što birači traže, pa je,primjerice, u Šibeniku osvojio čak 10.000 glasova o kojima mi sanjamo, a ova lista s kojom smo izašli na parlamentarne izbore nije imala nijednog takvog imena!

Jedan uvjet

Iako nezainteresiran za zastupničku sinekuru, Šupe je, nakon razgovora u stranci, pristao biti na listi
- Imao sam samo jedan jedini uvjet: da nitko od SDP-ovaca u ŠKŽ ne bude ispred mene na listi, pa makar ja bio i na njezinom donjem dijelu. I to mi je obećano. Da bi potom osvanula lista na kojoj su ispred mene bili i Igor Meić i Marija Alfirev! Na to nisam mogao pristati, to je diskreditirajuće i nekorektno i zato sam odbio biti na takvoj listi. Konačno, koliko je Vidović pogodio takvim rasporedom, vidjelo se na izborima. Marija Alfirev, koja čak nije imala potporu svoje matične vodičke organizacije, dobila je u Vodicama svega 142 glasa, a Igor Meić, u svome Pirovcu, tek 57. Dakle, njih dvoje zajedno niti 200 glasova nisu osvojili!

Sada se treba okrenuti lokalnim izborima, smatra, a to je neka savim druga priča na kojoj radimo cijelo ovo vrijeme, sustavno jačajući forume mladih, žena, seniora, a osnovali smo, reći će Šupe, i Savjet ratnih veterana, osnivamo nove ogranke …

-Do rujna bi morali imati definirane ključne poruke i ljude koji će nositi kampanju, a vjerojatno i kandidate koje ćemo prihvatiti konsenzusom svih, a ne diktatom odozgo prema dolje. Ključ će biti prepoznatljivost kandidata- ističe čelnik ŽO SDP-a.

Posebno pitanje za SDP Šibensko-kninske županije je općina Tisno. Što se dogodilo u Tisnom, gdje godinama suvereno vlada SDP na čelu s Ivanom Klarinom, i kako to da je HDZ na ovim izborima tamo slavio s 34 posto i ostavio iza sebe SDP koji je dobio potporu tek 30 posto birača? Za Šupu je i tom je rezultatu presudila neprepoznatljivost SDP-ovih kandidata, ali na lokalnim izborima, tvrdi, glasa se drugačije. Mnogi glasači tada više ne gledaju boju stranačkog dresa, nego konkretne rezultate kandidata, ono što je netko napravio.

- Kao predsjendik ŽO SDP-a neću odlučivati o tome tko će biti kandidati lokalnih organizacija i tko će biti na listama. Oni u Tisnu, Murteru, Vodicama, itd. bolje znaju nego ja tko su pravi kandidati i respektirat ću stoga primarno mišljenje lokalne sredine. A kad je riječ o kandidatu za župana, mogu samo reći da će kandidat biti onaj za koga se ocijeni da je najbolji. Ako se pokaže da je netko drugi bolji kandidat od mene, ja ću to spremno prihvatiti i raditi u kampanji za njega kao da radim za sebe. Neće biti nikakve igre skrivača kao u prošloj kampanji. Onaj tko pomiri dva kriterija, stav lokalne sredine i percepciju javnosti, taj će biti kandidiran. Sjest ćemo svi zajedno i pokušati kandidirati najbolje što imamo. Razgovarat ćemo i s Klarinom i s drugima koji su zainteresirani za funkciju župana. Cilj je istaknuti najboljeg među nama, i maniti se taština. U politici je taština najopasnija, kao i neutaživa strast za moći. To nas je kao stranku ubilo, zaključuje Šupe

Maknuti Pauka

Pitali smo i Ivana Klarina, SDP-ovog tišnjanskog načelnika općine, kako komentira poraz SDP-a u Tisnu i hoće li se ponovo kandidirati za načelnika, ili ima neke nove ambicije…

-S obzirom na sve što se u SDP-u događalo zadnjih godina, ne čudi me ni rezultat izbora u Tisnu. Osobno nisam bio angažiran, gotovo da sam u ovim izborima bio promatrač. Ali, lokalni izbori su druga stvar. Razmišljam, kaže Klarin, hoću li se kandidirati na lokalnim izborima, ali mi je prioritet maknuti s pozicije župana Gorana Pauka koji je unazadio brojne općine i gradove i koji nije pomogao nikome u ovoj županiji. O tome hoću li se kandidirati za župana još nismo u stranci razgovarali, ali svakako se želim angažirati u toj nužnoj promjeni na čelu županije jer je Pauk svojom egomanijom unazadio mnoge kojima je bio pozvan pomoći, poručuje Klarin.

Sve je, dakle, oko kandidata za župana otvoreno. Šupe ne pati od viška taštine, Klarinove ambicije doživljava pozitivno, a ne suparnički, i spreman je pomoći svakom tko bude ocijenjen kao najbolji kandidat za SDP-ova župana. Stranka će, kaže, biti otvorena za koalicijske partnere, no, i njemu je, kao i Restoviću, posebno zanimljiv potencijal platforme Možemo! koja je u tradicionalno desnom uporištu ŠKŽ, u rekordno kratkom vremenu, uspjela osvojiti 1.139 glasova, što svakako nije zanemarivo.

Ljevica, očigledno u Šibeniku ima svoje biračko tijelo. Bit će to vrlo zanimljiva izborna utakmica, posebno u županiji, smatra Šupe, jer je za očekivati da će HDZ biti izložen granatiranju sa svih strana. S desna i s lijeva. Pa, kom' opanci, kom' obojci…

24. travanj 2024 15:28