StoryEditorOCM
Županijaeko akcija

Ronioci po valama šibenskih otoka sakupljali smeće koje su ostavili nautičari, kod Žirja zaronili do olupine njemačkog aviona

Piše Stanislav Soldo/SD
2. studenog 2022. - 15:08

Ekološki roniteljski klub Leut iz Blaca uspješno je odradio još jednu ekološku akciju čišćenja podmorja.

Pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske, u periodu od 23. do 30. Listopada ERK "Leut" realizirao je projekt pod nazivom "Divlji vezovi, neprijatelji podmorja".

image

Nagradni zaron na zrakoplov Junkers JU 87 R, popularna Stuka, koji je oboren u II svjetskom ratu kod Žirja

ERK Leut

Jadransko more, osobito hrvatska obala je zbog mnogobrojnih otoka, prirodno zaštićenih uvala, ali i povoljne klime jedna od svjetskih top destinacija za nautički turizam. Hrvatska ima ukupno 56 marina s 16 000 vezova u moru i 8500 suhih vezova u lukama i sportskim lukama. Iako impozantan, ovaj broj nije dovoljan za sve brodice koje tijekom sezone uplovljavaju u Jadransko more, te potražnja i cijene vezova iz godine u godinu rastu.

Problem koji se posljedično javlja su tzv. "divlji vezovi". Službeni izvori opisuju "divlji vez" kao "mjesta koja nisu potpuno sigurna za sidrenje plovila, pa im nadležne službe ne mogu osigurati sigurno sidrenje, te ostaju slobodna i izvan zakona". Ovakva mjesta su problem za Pomorsku policiju, Lučku upravu, lokalne samouprave, a nameću se i kao ogroman ekološki problem. Za razliku od marina koje imaju mjesta predviđena za odlaganje otpada s plovila, na divljim vezovima ne postoji služba zadužena za odlaganje otpada te je ponekada jednostavnije baciti otpad u more.

image

Leut u ekološkoj akciji "Divlji vezovi, neprijatelji podmorja".

Vođeni ovom činjenicom udruga "ERK Leut" iz Blaca je napravila projekt koji je prepoznat od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske.

Projekt "Divlji vezovi- neprijatelji podmorja" je realiziran u periodu od 23.-30.10.2022. Članovi udruge su svaki dan, u dogovoru s lokalnim samoupravama, radili eko akciju na jednom od otoka Šibenskog otočja, redom Drvenik Veli, Zlarin, Kaprije, Žirje i dvije akcije u NP Kornati (lokacija Sedlasti bok i uvala Kravljačica). Leutu su se u NP Kornati pridružili članovi ERK "Periska" iz Ploča, PIK "Mornar" i RK "Nautilus" iz Splita.

image

Leut u ekološkoj akciji "Divlji vezovi, neprijatelji podmorja".

Izvađena je ogromna količina otpada. Velika količina plastike, stakla, pribora za jelo, opreme za plažu, ali i akumulatori, miješalice i gume, tako da se za otpad u moru ne mogu okriviti samo turisti i nautičari. Otpad je predan komunalnim službama.

Ronioci iz ERK "Leut" zahvalili su svima koji su omogućili da se ova sedmodnevna akcija uspješno održi, poglavito Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske, a potom i Šibensko-kninskoj županiji, Gradu Šibeniku, Općini Primošten, TZ Primošten, ECOMED d.o.o., mjesnim zajednicama Drvenika Velog, Zlarina, Kaprija, Žirja, NP Kornati, kao i svima onima koju su sudjelovali bilo kao ronioci ili pomoć na brodicama.

image

"Blago" koje su ostavili nautičari u moru

18. travanj 2024 09:27