StoryEditorOCM
ŽupanijaIZNIMNA SEZONA

Rogoznica - meka kongresnog turizma? ‘Treba nam novi poslovno-turistički hotel s dvoranom, upiti stižu svakodnevno‘

Piše Vedrana Stočić
25. rujna 2022. - 11:37

Rogozničko se područje početkom mjeseca približilo brojci od 700 tisuća noćenja, sezona još nije gotova, apartmani su još dobro popunjeni, a nautičarima je i u rujnu Rogoznica omiljena destinacija.

– Zadovoljni smo sezonom, koja je još u punom jeku, tek 15. rujna došlo je do većeg odjavljivanja turista, a statistika za kolovoz je odlična. Samo u kolovozu registrirano je 30.366 dolazaka gostiju, koji su ukupno ostvarili 258.539 noćenja. Jasno nam je da je broj postelja na našem području svake godine sve veći, turista je sve više i potrebna nam je jasna strategija razvoja turizma, koju smo naručili i koja je u izradi i sigurno neće biti mrtvo slovo na papiru. Razvoj turizma obvezuje nas na poboljšanje infrastrukture, veću zaštitu prostora i sadržajni odmor turista – kaže nam Ivan Ramljak, direktor Turističkog ureda rogozničke Turističke zajednice.

More i sunce više nije dovoljno. Sve više turista traži aktivni turizam, više sporta za mlade i djecu.

Biciklističke staze

– Imamo izrazito dobro razgranatu biciklističku mrežu, koja je mapirana i može se besplatno preuzeti s interneta. Rogozničko područje ima čak pet velikih uređenih i označenih biciklističkih staza u dužini od 116 kilometara. Svaka od njih ima i svoje ime. Našim je turistima sve zanimljivije istraživanje manje poznatih dijelova područja Rogoznica kroz stotine kilometara staza koje prolaze kroz razna sela, brojne vinograde i maslinike...

Sve se više njih želi okušati u škrapingu po našim još djevičanskim uvalama. U planu nam je iduće godine urediti igralište za odbojku na pijesku, na rivi ćemo organizirati popularne turnire u basketu 3 na 3, imamo opremu za vaterpolsko igralište na moru i od iduće godine plaćat ćemo trenera koji će djecu učiti plivati i igrati vaterpolo, koji u Rogoznici ima dugu tradiciju. U planu nam je što više plaža proglasiti uređenima, što znači da na njima moraju postojati određeni standardi i potrebna infrastruktura i obvezno dječje igralište. Već ove godine na nekoliko plaža napravili smo pristupačnije ulaze u more, a na našoj najvećoj i najuređenijoj gradskoj plaži Šepurine gradimo pristup moru za invalide. Uređene plaže od idućeg će ljeta biti i kinodvorane na otvorenom. Gosti će sjedeći uz more moći pogledati i domaću filmsku produkciju, ali i onu dokumentarnu koja prezentira naš kraj, obalu i Hrvatsku – ambiciozno nabraja direktor Ramljak.

image

Ljeto je obilovalo nizom događanja

Prava autodestinacija

Rogoznica je izrazita autodestinacija s dominacijom privatnog smještaja, koji raspolaže s nešto manje od 10 tisuća glavnih i 1677 pomoćnih kreveta, u nekomercijalnom smještaju (vikendaši i razna odmarališta) registrirano je čak 6115 postelja. Zato je hotelski smještaj manjkav, sa svega 162 hotelske postelje. Prema viziji direktora Turističkog ureda, dobro bi došao jedan poslovno-turistički hotel s kongresnom dvoranom.

– Gotovo svakodnevno dobivamo upite imamo li hotelski smještaj za razne kongrese, seminare i simpozije. Nažalost, mi to za sada ne možemo ponuditi. Ponuda u privatnom smještaju velika je i zanimljiva. Imamo sve više luksuznih objekata s pet zvjezdica, samostojećih vila s bazenima, a turistički je počelo polako oživljavati i zaleđe općine. Sve je više OPG-ova koji imaju i turističku ponudu, otvaraju se male vinarije s autohtonim sortama i kušaonice vina. Ipak smatram da nam je održivi turizam imperativ, baš kao i stvaranje prepoznatljivog turističkog proizvoda vezanog uz naše jezero Zmajevo oko, njegove priče i legende, nastavak ulaganja u turističku infrastrukturu, poticanje, unaprjeđivanje i promicanje prirodnih i kulturnih vrijednosti Rogoznice te stvaranje uvjeta za njihovo gospodarsko korištenje. Važan je ravnomjeran razvoj svih kategoriziranih turističkih naselja, kao i edukacija lokalnog stanovništva, kako bi se razvila svijest o važnosti očuvanja prirodnih i društvenih vrijednosti. Obalnu crtu i morski okoliš potrebno je maksimalno zaštititi i stoga zajedno s Općinom planiramo izgradnju obalne šetnice u svih sedam kategoriziranih turističkih naselja – kaže direktor Turističkog ureda Ivan Ramljak.

Gosti ciljano dolaze na rogozničko područje i znaju gdje dolaze, ističe direktor TU-a. Kada dođu i smjeste se u jedan od brojnih apartmana ili vila, prvo što pitaju je kako doći do slanog jezera Zmajevo oko, do Punta Planke, labirinta od lavande na vrhu šume Kopare, do sakralnih objekata... Ove su godine Rogozničani proslavili 300 godina autentične marijanske svetkovine Gospe od Kapelice, a Općina i Turistička zajednica kandidirali su procesiju morem, posebno plivanje za Gospinim brodom, što je raritet u svijetu, za upis u nematerijalnu kulturnu baštinu.

Velike prednosti

Ima puno razloga za ljetovanje na rogozničkom području. U svim katalozima i brošurama ističe se da je Rogoznica smještena na jugu Šibensko-kninske županije, u dubokoj uvali koja je dobro zaštićena od udara vjetra i najsigurnija je nautička luka. Upravo je u Rogoznici izgrađena jedna od najvećih i najatraktivnijih hrvatskih marina – Marina Frapa.

Rogoznica ima 54 kilometra dugu obalu i geografski položaj koji je smješta upravo u središte dalmatinske obale, to je najistureniji dio hrvatskog kopna koji zadire duboko u Jadransko more. Položaj Rogoznice razdvaja sjeverni i južni Jadran, što je iznimno naglašeno i specifičnim klimatološkim ponašanjima na Rtu Planka, koji još zovu Rt Ploča ili Diomedov rt. Na tom mističnom rtu snažno se sudaraju jugo i bura, ciklona i anticiklona, morske struje. Rt dramatično djeluje na vremenske prilike u Dalmaciji, a posebno u Rogoznici, na čijem području zbog njegova utjecaja tijekom tri ljetna mjeseca padne svega oko 60 milimetara kiše, gotovo tri puta manje nego u susjednim gradovima. Zanimljiv je i arheološki – grčkim je pomorcima Rt Planka bio poznat pod imenom Diomedov rt i u 6. stoljeću prije Krista. Homer u “Ilijadi” daje naslutiti da je do njega nakon Trojanskog rata doplovio i sam Diomed, jedan od najvećih junaka grčke mitologije.

– To je tek dio legenda i mitova vezanih uz Punta Planku, a imamo legenda i priča vezanih i uz slano jezero Zmajevo oko i druge zanimljive prirodne i arheološke lokalitete. Turistička zajednica već se godinama trudi valorizirati i prezentirati sve naše posebnosti – zaključuje direktor Ramljak.

Ciljani dolasci

Gosti ciljano dolaze na rogozničko područje i znaju gdje dolaze, ističe direktor TU-a. Kada dođu i smjeste se u jedan od brojnih apartmana ili vila, prvo što pitaju je kako doći do slanog jezera Zmajevo oko, do Punta Planke, labirinta od lavande na vrhu šume Kopare, do sakralnih objekata...

Kino na otvorenom

Uređene plaže od idućeg će ljeta biti i kinodvorane na otvorenom. Gosti će sjedeći uz more moći pogledati i domaću filmsku produkciju, ali i onu dokumentarnu koja prezentira naš kraj, obalu i Hrvatsku - kaže Ramljak

20. travanj 2024 00:04