StoryEditorOCM
ŽupanijaKARLO KLARIN

Razgovarali smo s novim šefom SDP-a u županiji: ‘Vratit ćemo stranku na vrh. Ovo su moji prioriteti...‘

Piše PIŠE DAVORKA BLAŽEVIĆ
11. prosinca 2021. - 09:52

SDP je zaključio svoje izborno unutarstranačko prestrojavanje, bez većih uzbuđenja a pogotovo turbulencija. Gotovo da su u tišini izabrali vodstva svojih organizacija od općinskih preko gradskih do županijske. Što donekle govori i o padu javnog interesa za SDP, čije je vodstvo, baveći se godinama samo sobom, ovu stranku pretvorilo u mrtvo političko tkivo. Bit će teško izdignuti se iz toga I na lokalnoj razini, ma koliko se čini se da je s dramskim programom u SDP-u gotovo. Nova vodstva napokon bi se trebala primiti posla, definiranja politika i glasnog lobiranja za njih.

S ovim članstvom koje im je nakon reevidencije, isključivanja, brisanja – preostalo. Nije ih puno, ali, ako su istinski socijaldemokrati, posvećeni stranci a ne osobnim interesima, koji znaju što hoće i kako to postići, brojno stanje im u tome neće biti zapreka. Što bolja i za građane prijemčivija, socijalno osjetljivija, realnija politika, to će biti veća i podrška, a naposljetku, ona je ipak važnija od brojnosti formalne“stranačke vojske”. Jedna je "zna se”...

U GO s Restovićem dalje, u ŽO SDP-a s novim lice

U šibenskom, gradskom SDP-u nema nekih velikih izbornih novosti. Za predsjednika je ponovo izabran Tonči Restović, a njegovi su potpredsjednici Gordana Cvjetković i Joško Šupe, bivši šef ŽO SDP-a, koji se sa županijske vraća na gradsku razinu. Tajnik je, kao i dosad, Luka Kuvač. Što možemo očekivati od te ekipe, manje-više je poznato jer je Restović to pokazao i tijekom kampanje za lokalne izbore koja je bila na tragu onoga kako bi moderni politički akteri danas to trebali činiti. Promoviranje stranačkih politika na konkretnim pitanjima i problemima lokalne zajendice.

No, koliko dugo čovjeka može nositi taj entuzijazam ako nema pravog odjeka, i ne dobije priliku konzumirati vlast?

– Ekipa je malo mlađa, i možda s nešto više energije i volje za radom - komentira izborni epilog u GO SDP-a njegov čelnik Tonči Restović, kao da i samog sebe želi uvjeriti u neki novi polet šibenskih socijaldemokrata.

No, svakako je u pravu kada kaže kako mu je drago da je šibenski SDP napokon okrenuo onu staru priču kancelarijskog rada otuđenog od članstva I vratio se na teren, među ljude, u javnost. Jer, bez toga nema ni politike, ni političara, ni uspjeha. A u GO SDP-a najavljuju i širi spektar aktivnosti od onog klasično stranačkog, kao što su tribine, predavanja, okrugli stolovi, peticije. Naravno, pod uvjetom da im to covid-pandemija dopusti...

image
Tonči Restović: Ekipa na vrhu stranke je malo mlađa i možda s nešto više energije i volje za radom
Nikša Stipaničev/Cropix

Županijska organizacija je, pak, za predsjednika dobila novo lice, novi profil reklo bi se nepotrošenog SDP-ovca koji je na uzlaznoj političkoj putanji. Karlo Klarin, tišnjanski kadar (a SDP-u se dosad isplatilo posezanje za tamošnjim kadrovima), profesor češkog i talijanskog, poliglot koji uz ta dva govori još i engleski i njemački jezik, a uz sve je i poduzetnik. Zbilja svestrana osoba koja će, ako misli ozbiljno, morati naći, uz sve svoje angažmane, mjesta i za praktičnu politiku. A to je zahtjevan posao, ako se želi nešto postići. Morat će se ponečeg i odreći za račun politike i nove pozicije u stranci. Ako bude u sebe vjerovao makar upola koliko vjeruju drugi u njega, možda stanovnici ove županije počnu razmišljati o SDP-u kao alternativi...

– Karlo je drugi profil čovjeka na čelu ŽO SDP-a i potpuno sam uvjeren da će donijeti jednu novu dimenziju u politiku stranke u županiji jer ga poznajem kao radišnog, temeljitog, a u njegovo znanje, formalnu i neformlanu naobrazbu nimalo ne sumnjam. Ima iskustva u radu s različitim generacijama, radio je i sa starijima, u školi predaje mlađima, a radio je i neke europske projekte - s puno očekivanja i vjere u svog kolegu – govori Restović. Kao izvršni tajnik SDP-a za Dalmaciju najavljuje i ozbiljan rad sa svim županijskim čelnicima stranke, pa tako i Klarinom, prije svega na osnivanju organizacija tamo gdje ih nije bilo ili oživljavanju onih koje su imali, ali su s vremenom zamrle. Bit će posla, kaže, kao da se još nije umorio...

Sam Klarin u stranačkim sukobima "na vrhu" nije sudjelovao, nije birao strane, što ga čini manje opterećenim u poslu koji je pred njim, no, hendikep bi mu mogla biti udaljenost od Šibenika koji je ipak županijsko sjedište, ali i politički epicentar županije. No, vidjet ćemo...

Ojačati poziciju žena

Što bi doista dolazak Karla Klarina za predsjednika ŽO SDP-a mogao značiti, kakve bi promjene realno mogao donijeti?
Jačanje rada na terenu, uvođenje mladih u politiku i puno više žena, uz osnaživanje njihove pozicije u lokalnoj politici. To je ono što će sam Klarin odmah reći, bez puno razmišljanja, jer, kako veli, to su mu prioriteti.

– S obzirom na to da sam čovjek s terena, a ne iz grada, znam kakvo je stanje na terenu i jedan od mojih prioriteta će sigurno biti jačanje rada na terenu, s ciljem da se podignu organizacije u kojima smo zapeli. Drugo, želim uvesti mlade ljude u politiku, što mi je u Tisnom pošlo za rukom kroz neke aktivnosti koje smo provodili, privukli smo mlade u Tisnu, a privući ćemo ih i na županijskoj razini, duboko se nadam i to je ono na čemu ću raditi. I konačno, možda i najvažnije, puno više žena, ojačavanje njihove pozicije u lokalnoj politici, to je moj zadatak i moj cilj. Mislim da u ženama leži određena moć i one mogu pokrenuti neke stvari bolje od muškaraca, odgovornije su, temeljitije, često i hrabrije, tako da želim ojačati njihovu poziciju u županijskom SDP-u – objašnjava novi šef ŽO SDP-a.

Nema sumnje, već i to je samo po sebi velika promjena za ŽO SDP-a, a tomu se iskreno nada i Klarin.

– Premalo je žena u našoj lokalnoj politici – tvrdi s punim pravom i čvrstom namjerom da to promijeni, što je za lokalni SDP, a napose za ovu županiju, doista iskorak.

Županijsku organizaciju preuzima s bitno manje članova, jer nakon provedene reevidencije i filtriranja stranke od formalnih, neaktivnih,i SDP-u neprivrženih, u županiji je ostalo tek nešto više od 600 članova socijaldemokratske partije.

- Brisani su fiktivni članovi, neki su istupili iz stranke svojevoljno, nezadovoljni SDP-om kao strankom, što, rekao bih, zapravo dolazi od vrha SDP-a i samo se prelilo na našu lokalnu organizaciju, a neki su bili u SDP-u od davnina a da nisu ni znali da su još uvijek na popisu članstva. I kad se radila reevidencija, bilo je i onih koji su u čudu rekli: A, što sam ja član? Time su zapravo rekli da više ne žele biti dio te stranke. Kao i u svakoj stranci, i u SDP-u je bilo ovakvih i onakvih ljudi, ali mislim da je smo sada došli na onaj broj stvarno aktivnih s kojima uistinu možemo i računati – otvoreno će Klarin.

U drugim zemljama, kaže, vrijedi pravilo da ako ti daju uplatnicu u prvom mjesecu, do kraja drugog mjeseca trebaš uplatiti članarinu, ili automatski prestaješ biti član te stranke, i doviđenja. A kod nas, dodaje, takva situacija ni u jendoj stranci nije, svugdje se izbjegava platiti članarinu, a to govori o donosu člana prema stranci.

Dakle, ako bismo rezimirali što su unutarstranački izbori donijeli šibensko-kninskom SDP-u, to je svakako najava pomlađivanja stranačkih redova, a čini se i - "feminiziranja" SDP-a. Za staru stranku kakva je SDP to je bogme veliki zaokret. Još samo da se i napravi.

Bili smo dotakli dno...

I još nešto. Klarin ne priželjkuje u ŽO SDP-a više mladih tek statistike radi, ili iz dekorativnih razloga.

– Ti mladi trebaju doći s idejama kako pomoći iskusnijim članovima kojima jednostavno ponestaje ideja, ne snalaze se u svijetu modernih tehnologija, treba im neki zamašnjak, neki novi entuzijazam, nova energija, i upravo tu sinergiju iskustva i mladosti trebamo – poručuje Klarin.

Sinergiju gradske i županijske organizacije imat će sigurno, kaže, jer s Restovićem dobro komunicira i dijele stajališta o budućem SDP-u. Ali, “nećemo to biti samo Tonči i ja, nego cijeli niz ljudi koji će participirati izravno. Ne želim biti samo ja taj koji će se pojavljivati po medijima, nego svi oni koji su aktivno uključeni u kreiranje politika, ne želim biti "one man show", nego samo prvi među jednakima, jedan od nas”.

Naravno, što će se događati na lokalnoj razini ovisit će i od stabilnosti stranke i njezinog vodstva stacioniranog na Ibleru. Ako su “ratovi” gotovi, vrijeme je za obnovu, ali ne onu "Plenkovićevog tipa". SDP-ovci u ŠKŽ vjeruju da je "provjetravanje" i "čišćenje" u stranci završeno, da više neće biti izbacivanja članova, ali, tvrde, "bili smo dotakli samo dno, i nešto je trebalo učiniti. A koliko je dobro to što se dobar dio stranke "pomeo", vrijeme će pokazati - veli Klarin.

– Imamo primjer Slovačke gdje su se socijaldemokrati također raslojili na dvije stranke i sad su u vrhu po anketama, dijele prvo i drugo mjesto. Tako bi mogao i SDP. Ako stranka bude imala prave politike i u relativno kratko vrijeme ih javno afirmira, može opet do vrha... – optimističan je čelnik ŽO SDP-a koji je svjestan, tvrdi, potrebe da se stranka modernizira, da svoje politike osvježi i prilagodi zahtjevima vremena i da se, kako i priliči ljevici, vrati pitanjima radništva i njihove zaštite.

Mada, reći će, "nismo mi toliko zanemarili radništvo koliko smo se odmakli od svih i zadnjih pet godina proveli u međusobnim svađama, baveći se sami sobom. A kad se baviš sam sobom ne možeš se baviti s onima s kojima se zapravo trebaš baviti, ne stigneš te druge probleme ni vidjeti."

Hoće li SDP napokon progledati i hoće li to birači prepoznati i honorirati, saznat ćemo relativno brzo. Na prvim idućim izborima. A birači su, čak i u ŠKŽ, pokazali da im, doduše, treba dugo (gotovo 30 godina) ali da znaju i kazniti i nagraditi...

19. travanj 2024 08:24