StoryEditorOCM
ŽupanijaZaslužuju puno više

Rade sjajan posao, a plaće su im nezavidne: Doznajte koliko mjesečno mogu zaraditi ljudi velikog srca koji pomažu u nastavi učenicima s teškoćama

Piše Katarina Rudan
5. studenog 2019. - 10:12

Tek nakon mjesec i po dana od početka školske godine, u županijskom Upravnom odjelu za prosvjetu, znanost, kulturu i sport mogli su reći da je pitanje zapošljavanja pomoćnika u nastavi koji pomažu učenicima s teškoćama konačno riješeno.

 

U 14 osnovnih i 12 srednjih škola kojima je osnivač Šibensko-kninska županija, 6. rujna u nastavu je bilo uključeno tek 29 asistenata zaposlenih preko županijskog projekta.

 

- Zbog komplicirane i dugotrajne procedure, te kasno raspisanog natječaja za udruge koje kroz svoje programe također zapošljavaju određeni broj pomoćnika u nastavi, imali smo - usudim se reći - jednu veliku zbrku. Kasnije je uključeno još šest pomoćnika, tako da je danas ukupno zaposlenih 35 pomoćnika u nastavi kroz projekt “Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama”. Radi se o četverogodišnjem projektu koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, a Županija je na tom natječaju za zapošljavanje pomoćnika osigurala šest milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, te oko pola milijuna kuna iz vlastitog proračuna - kaže Diana Ercegović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i sport.

 

S obzirom na to da se radi o zapošljavanju na određeno vrijeme, u trajanju školske godine, natječaj se, iako projekt traje četiri godine, mora raspisivati svake godine. Isto je i s udrugama koje su niz godina uključene u programe zapošljavanja pomoćnika u nastavi, a sredstva također povlače iz Europskog socijalnog programa.

 

Kašnjenje odluke

 

- Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za pružanje usluge pomoćnika u nastavi preko udruga bio je raspisan sredinom srpnja i na njega su se prijavile Udruga osoba s invaliditetom “Sveti Bartolomej” iz Knina i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama županije “Kamenčići” Šibenik. Međutim, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odluku je donijelo tek 27. rujna pa su pomoćnici u nastavi zaposleni preko udruga angažirani početkom listopada. Osam pomoćnika odobreno je Udruzi “Sveti Bartolomej” za 12 učenika, a “Kamenčićima” četiri pomoćnika za četiri učenika. Prije petnaestak dana Udruzi “Kamenčić” odobreno je zapošljavanje još dvoje pomoćnika - govori Ercegović.

 

U konačnici, u osnovnim i srednjim školama na području Šibensko-kninske županije kojima je osnivač, ukupno je zaposleno 49 pomoćnika u nastavi za 60-ak učenika. Najveći broj ih je u osnovnim školama, a prema novom pravilniku, koji je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, jedan pomoćnik može raditi s jednim ili dva, a maksimalno s tri učenika s teškoćama u jednom razrednom odjelu.

 

Plaće pomoćnika u nastavi nisu zavidne. Pomoćnici koji posao dobiju preko projekta Županije i zaposlenici su škole koja je partner na projektu, rade za 25 kuna po satu, plaćaju im se i troškovi prijevoza, pa u prosjeku zarade oko 4000 kuna mjesečno, a ostvaruju i pravo na naknadu za godišnji odmor i božićnicu. Oni koji posao pomoćnika dobiju preko udruge imaju manje plaće, jer su kriteriji natječaja drukčiji.

20. travanj 2024 15:44