StoryEditorOCM
ŽupanijaBorba za čist otok

Problemi smeća na Žirju: preskontejner iz uvale Mune ‘seli se‘ na Mikulicu

Piše KATARINA RUDAN
16. kolovoza 2020. - 17:23

Krajem prošlog tjedna gradonačelnik Šibenika Željko Burić sazvao je hitan sastanak s predstavnicima "Zelenog Grada" i Mjesnog odbora Žirje, na kojem je glavna tema bila postizanje dogovora oko pronalaženja trajne lokacije kontejnera za prikupljanje komunalnog otpada na otoku Žirju.

Predsjednik Mjesnog odbora Žirje Emir Berbić prenio je stav stanovnika Žirja da je trenutna lokacija kontejnera u uvali Muna neodrživa te da ga je potrebno hitno izmjestiti.
Dogovoreno je premještanje kontejnera na alternativnu lokaciju nekadašnjeg vojnog objekta, takozvanu Mikulicu. Taj prostor trenutno je pod upravljanjem Udruge "Ruža Hrvatska“, koja će HEP-u podnijeti zahtjev za priključak objekta na sustav napajanja električnom energijom. Time bi se stekli uvjeti za trajno rješenje problema.
Gradonačelnik Željko Burić podržao je prijedlog, ali i naglasio da je potrebna dobra volja svih strana kako bi se riješio problem kvalitetnog zbrinjavanja otpada na otocima.
– Naravno da ćemo podržati prijedlog lokacije koja odgovara stanovnicima Žirija. Nemamo nikakvog razloga ići protiv njihove volje. Nažalost, planove, temelje i projekte dovođenja struje za press kontejnere smo, zbog nesuglasica među mještanima, mijenjali već nekoliko puta. U neku ruku drago mi je da su se mještani aktivno uključili u rješavanje pitanja zbrinjavanja otpada jer ti problemi neće nestati izmještanjem preskontejnera. Naša borba za čist otok time tek počinje. Zbrinjavanje komunalnog otpada je posao "Zelenog grada", ali najveća odgovornost je na samim građanima – kazao je gradonačelnik Željko Burić.
Direktor šibenskog komunalnog poduzeća "Zeleni grad" Novica Ljubičić među ostalim je rekao da problem stvaraju neodgovorni pojedinci koji, u želji da izbjegnu plaćanje zbrinjavanja otpada koji su sami stvorili, odlažu smeće na neprimjerenim lokacijama.
– Prema postojećim statistikama, neka domaćinstva dosad nisu niti jednom predala svoje kante s otpadom. Takvi pojedinci su izvor stvaranja divljih deponija, neugodnih mirisa i mogućih izvora zaraze – kazao je Ljubičić.
Na sastanku je zaključeno i da se podržava aktivno uključivanje mještana u rješavanje problema te da su vrata Gradske uprave uvijek otvorena za razgovore i konstruktivne, realne prijedloge.

16. travanj 2024 15:35