StoryEditorOCM
ŽupanijaGrad Knin

Pripremljen projekt obnove stare gradske jezgre novcem EU fonda za Regionalni razvoj

Piše Vjera Zorić
Ilustracija: Grad Knin
22. listopada 2020. - 17:12

Projektom „Priprema projektne dokumentacije za razvojni prioritet Revitalizacija infrastrukture i društvenih aktivnosti u staroj gradskoj jezgri“ sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Grad Knin izradio je projektno-tehničku dokumentaciju za obnovu i revitalizaciju stare gradske tržnice, adaptaciju i uređenje stambenih i stambeno-poslovnih zgrada u staroj gradskoj jezgri, kao i za uređenje Kvaternikove i Kumičićeve ulice i prolaza između Svačićeve i Jelačićeve ulice. Izrada dokumentacije je u vrijednosti 476 tisuća kuna od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira 85 posto toga iznosa. U okviru ovog projekta po prvi put je izrađen konzervatorski elaborat cijele stare gradske jezgre koji daje smjernice i preporuke za obnovu i revitalizaciju stare tržnice, kao i svakog pojedinačnog objekta u staroj gradskoj jezgri. Svi zainteresirani građani koji posjeduju kuću u staroj gradskoj jezgri i planiraju je obnoviti, ali i svi ostali koji žele saznati više o povijesti Knina i starog dijela grada mogu proučiti Konzervatorski elaborat i Katalog građevina u staroj gradskoj jezgri na internetskoj stranici Grada Knina. Osim konzervatorskog elaborata, napravljeni su elaborati procjene tržišne vrijednosti pojedinih objekata o stanju nosive konstrukcije te idejna rješenja, glavni i izvedbeni projekti za obnovu stare tržnice, stambenih i stambeno poslovnih objekata i infrastrukture.

-Između ostalog izradila se dokumentacija za stambene i poslovne prostore. Stambeni prostori će biti namjenjeni za smještaj deficitarnog kadra koji se bude odredio u trenutku raspisivanja natječaja u koje se primarno ubrajaju liječnici, te najmanje dva stana namijenjena osobama s posebnim potrebama za inkluzivno stanovanje. Cilj samog projekta je izrada dokumentacije kako bi se projekt obnove i revitalizacije stare gradske jezgre mogao prijaviti za sufinanciranje iz EU fondova. S obzirom da je stari dio grada zapušten i devastiran primarno je da se pokrene revitalizacija tog dijela grada koji je zaštićen kao kulturno povijesna cjelina, govori voditeljica Projektnog tima za provedbu Intervencijskog plana grada Knina Zdenka Gugo. S obzirom na to da se radi o projektu u zaštićenoj kulturno povijesnoj cjelini mora se obratiti posebna pažnja kako bi se dobila suglasnost od konzervatora, konzervatorskog odjela i zahvata za koje je potrebna građevinska dozvola, a za koju se nadamo da ćemo uspjeti prikupiti do kraja 2020 godine. Projektni prijedlog trebao bi biti potpisan do šestog mjeseca iduće godine kako bi dobili sredstva, a u drugoj polovici iduće godine bi trebali započeti radovi. Projekt bi trebao biti završen do kraja 2023. godine jer je to dio grada gdje možete naići na neočekivane probleme, kazala je Gugo.

Posljednjih godina Grad Knin je izradio plan mjera za obnovu povijesne jezgre, a dokumenti koji upućuju na jasne smjernice i operativne mehanizme ove obnove su prvenstveno Strategija razvoja Grada Knina od 2018. do 2023. godine te Intervencijski plan Grada Knina iz 2016. godine.

25. travanj 2024 09:42