StoryEditorOCM
ŽupanijaINSPEKTORSKI NALOG

Prijeti im kazna veća od 20 tisuća eura: Ruši se kupalište koje je pred turskim vilama ilegalno izgradila Petrinina vlast

Piše Toni Veljača
2. ožujka 2023. - 19:35
Primoštenska vlast potvrdila da će poštovati inspekcijski nalog i ukloniti sunčalište ispred vila uz samu obalu moraNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Općina Primošten oglasila se na naša pitanja nakon što se Građevinska inspekcija Državnog inspektorata, također nakon naših pitanja, oglasila tvrdnjom da je kupališni plato na stijenama u uvali Hodomešćica u mjestu Bilo izgrađen - ilegalno. I da ga treba ukloniti.

Riječ je o projektu koji je pred kompleksom novoizgrađenih turističkih vila turskih investitora izveden u aranžmanu lokalne vlasti koju predvodi načelnik Stipe Petrina. Bespravan zahvat, dodajmo i to, obavljen je na priobalnim stijenama koje su dio parcele u državnom vlasništvu.

- Točno je da je Općina Primošten zaprimila rješenje Državnog inspektorata od 17. veljače kojim nalaže Investitoru uklanjanje sunčališta na dijelu katastarske čestice 15696/33, katastarska općina Primošten, a sukladno tom rješenju će i postupiti. No, u javnosti se stječe dojam da je predmetno sunčalište izgrađeno bez ikakvih suglasnosti, što ne odgovara istini, budući da su za sunčalište ishođeni posebni uvjeti i potvrda na glavni projekt kod nadležnih javnopravnih tijela (regionalne samouprave) i nakon višestrukih konzultacija s njima.

Činjenica je i to da je Državni inspektorat, Područni ured Split kao i sva ostala nadležna tijela bili obavješteni o početku radova i izvođenja projekta i to u trenutku kada je nadležni upravni odjel donio rješenje o prijavi građenja. Nikakve reakcije građevinske inspekcije nije bilo jer je očito smatrala da je sve u skladu s propisima.

Predmetnim zahvatom nije došlo do ikakve devastacije prostora za koji je i Prostornim planom Općine Primošten predviđena plaža, već se radi o uklonjivoj montažnoj konstrukciji (bez obavljanja građevinskih radova betoniranja) dostupnoj neodređenom broju građana.

Projekt za podest bio je, a i dalje je transparentno dostupan na uvid svim zainteresiranima - navodi se u odgovoru Općine.

Podsjetimo, prema zakonu, za gradnju bez posjedovanja građevinske dozvole propisana kazna pravnoj osobi kao investitoru, što je u ovom slučaju Općina Primošten, iznosi od 100 tisuća do 150 tisuća kuna, odnosno od 13 tisuća do 21 tisuću eura.

20. travanj 2024 15:39