StoryEditorOCM
ŽupanijaSavjetovanje u Vodicama

Prije Domovinskog rata imali smo respektabilno voćarstvo, danas nismo ni blizu mogućnostima koje imamo

Piše K. G.
2. ožujka 2017. - 15:22

U vodičkom hotelu Olympia danas je svečano otvoreno 12. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim djelovanjem. Ovo trodnevno savjetovanje na temu „Voćarstvo otočnog, obalnog i priobalnog područja“ otvorio je pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić.

U ime domaćina i pokrovitelja savjetovanja, prigodnim riječima obratio se župan Goran Pauk koji je istaknuo kako voćarstvo u Šibensko-kninskoj županiji, koje je prije Domovinskog rata imalo respektabilnu voćarsku proizvodnju, ipak nije doseglo onu razinu proizvodnje za koju ima predispozicije.

„Iz toga razloga Šibensko-kninska županija kontinuirano zadnjih 12 godina potiče, kroz program subvencija za razvoj poljoprivrede, sadnju novih trajnih nasada.“, rekao je župan Pauk te poželio svim sudionicima savjetovanja uspješan rad.

Na svečanom otvorenju Hrvatska voćarska zajednica dodijelila je povelje za poseban doprinos razvoju voćarstva i priznanja uzornim voćarima. U ime Šibensko-kninske županije Povelju za poseban doprinos razvoju voćarstva primio je župan Goran Pauk.

Savjetovanje organiziraju Hrvatska voćarska zajednica i Savjetodavna služba u suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša, Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč, Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivrednim fakultetom Osijek, Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo, Poljoprivrednim institutom Osijek i Zagrebačkom udrugom voćara. Na savjetovanju će se raspravljati o sadnji, uzgoju, održavanju i tehnologijama koje se koriste u poljoprivredne svrhe.

Na savjetovanju sudjeluju voćari, znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske i drugih europskih država. Osim u Vodicama, dio programa savjetovanja održati će se u sutra u Škabrnji.
 

25. travanj 2024 12:15