StoryEditorOCM
ŽupanijaCentar Roman obitelj

Ponovo u funkciji: praonica rublja u Bratiškovcima nedavno izgorjela u požaru obnovljena u rekordnom roku

Piše Katarina Rudan
16. svibnja 2020. - 09:18

Kad se dogodi ili događa nešto loše, naš narod kaže da jedno zlo nikad ne dolazi samo. Nažalost, ta narodna obistinila se u Centru za rehabilitaciju Roman obitelj u Bratiškovcima. Još od veljače, svu su energiju uložili u prioritetnu zadaću – činiti sve što je u njihovoj moći da virus COVID-19 ne uđe u njihovu ustanovu. Ne bez razloga, jer većina korisnika, pati od nekih kroničnih bolesti i time pripadaju rizičnoj skupini. Sve je bilo, a i danas je – hvala Bogu – po tom pitanju sve pod kontrolom. U takvim okolnostima, kao "grom iz vedra neba", između jedan i dva sata noću, s 24. na 25. travnja, dogodio se požar u praonici rublja. U tom trenutku u zgradi je spavalo 98 korisnika, o kojima je brinulo dvoje djelatnika.

- Kad su mi oko 1.30 javili da je izbio požar u praonici, nas petero iz Šibenika se zaputilo u Bratiškovce. Dim je sukljao iz praonice, koja se nalazi na rubnom dijelu zgrade, pa je na neki način izdvojena od ostatka objekta. Bili smo u strahu da vatra ne zahvati zgradu u kojoj su spavali korisnici. Bio je to jedan užas i šok. Na sreću, pravovremenom i dobrom reakcijom naših dvoje zaposlenika koji su tu noć bili s korisnicima, te brzim dolaskom JVP Šibenik i DVD Dubravice požar je brzo ugašen i time je spriječeno veliko zlo koje se moglo dogoditi. Na sreću, naši korisnici su cijeli događaj uglavnom prespavali, dim nije ušao u prostorije jer smo zatvorili prozore i na kraju je sve dobro prošlo. A praona je u potpunosti uništena u trenutku kad nam najviše treba, u vremenu borbe protiv korona virusa, govori ravnatelj Centra za rehabilitaciju Roman obitelj, Marin Roman.

Nakon obavljenog očevida, utvrđeno je da je uzrok požara bio kratki spoj zbog kvara na jednom stroju za pranje rublja. I kako to obično biva, sve je u Centru "pokriveno" osiguranjem, osim praone. Iako iscrpljeni i umorni od svih aktivnosti koje provode da bi smanjili rizik zaraze korisnika i radnika Centra, obnova i opremanje praone nametnula se kao nužan prioritet. Već sutradan počelo je čišćenje, u rekordnom roku izvedeni su građevinski radovi, bojenje, postavljanje zatvora, a strojevi za pranje, sušenje i peglanje robe stigli su iz uvoza.

Nije bilo jednostavno

- U vrijeme korone to nije bio jednostavan posao, troškovi su veliki, oko 50 tisuća eura, ali bili smo svjesni da to moramo učiniti i evo, od četvrtka, 14. svibnja, nakon atesta strojeva i instalacija, naša praona je ponovo u pogonu, kaže Marin Roman i dodaje da je važno napomenuti kako u cijeloj toj situaciji nije dolazilo do kontakata između korisnika i radnika, pošto imaju dva ulaza u objekt.

S obzirom na to da se radi o privatnom centru, prvom u Hrvatskoj, za smještaj odraslih osoba s intelektualnim teškoćama koji je osnovana 1998.godine i radi na dvije lokacije, u Bratiškovcima i Šibeniku, te skrbi o 115 korisnika, saniranje šteta uzrokovanih požarom morali su sami financirati. Da li će naknadno dobiti neku financijsku "injekciju" u ovom trenutku nije poznato. No, drugi oblici pomoći i podrška pružena im je odmah nakon što se požar dogodio, što im je u tim trenucima bilo izuzetno važno i na čemu su svim institucijama i dobrim ljudima zahvalni.

- O svemu smo izvijestili Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je odmah dalo suglasnost da robu možemo prati u praonici Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac. Na tomu se zahvaljujemo ravnateljici Branki Bego i svim njihovim radnicima. Obratili smo se Stožeru civilne zaštite naše Županije, razgovarali sa članicom Stožera Sanjom Slavica Matešić, i jutro nakon požara osigurali su nam 1000 zaštitnih maski, jer smo znali da nam je u praoni izgorjelo oko 400 perivih. Crveni križ grada Vodica nam je dopremio veću količinu posteljine. Pomogao nam je i Caritas biskupije šibenske i njegov zamjenik ravnatelja Miljenko Jukić, koji su nam kupili i dostavili veću količinu donjeg rublja za korisnike.

Moram se javno zahvaliti i praonici iWash-uWash na popustu od 100 posto na usluge njihove praonice, vlasnicima Ville Dijana iz Tribunja na poklonjenoj i dostavljenoj posteljini, Općini Primošten na 1500 kuna novčane pomoći, članicama inner Wheal kluba iz Šibenika na 3000 kuna, Davoru Pamučaru, Nikoli Braici i Branku Voxu koji su sa svojim ekipama brzo i kvalitetno obnovili i opremili prostor praonice, te Nadi Dabov i Jošku Vudragu na pomoći i podršci. Svakako, u ovoj dobivenoj bitki koja je iza nas posebno hvala svim radnicima našeg Centra na dodatnom angažmanu i razumijevanju, rekao je na kraju Marin Roman.

16. travanj 2024 16:21