StoryEditorOCM
ŽupanijaKonačno mu stali na kraj

Policija u Rogoznici zaustavila bagere i miksere 'finog' Bečanina; od jutra do mraka,, svetkom i petkom, uz samo more gradio je velebne objekte unatoč zabranama i kaznama

Piše Vedrana Stočić
7. srpnja 2019. - 18:20

Još 15. lipnja prema odluci rogozničkog Općinskog vijeća trebali su stati svi grubi građevinski radovi na otvorenom koji stvaraju buku i prašinu. Trebali su, ali nisu. Ljudi se žale Općini, Turističkoj zajednici,  zovu novinare, međutim bageri se ne gase.

Najuporniji u nepoštivanju zakonskih propisa  je jedan austrijski investitor koji u Malom Zečevu na parceli od oko 3500 kvadrata gradi čak četiri ogromna objekta. Susjedi kažu da se gradi subotom, nedjeljom, bladanima i to od jutra, pa sve do mraka.  

Fini Bečanin iskopima je zatrpao i stoljetni puteljak uz more, pa susjedi i njihovi gosti da bi došli do mora moraju okolo-naokolo pješačiti gotovo 1,5 kilometar. Ne treba niti napominjati da gosti masovno napuštaju to područje.

 

 

Na teren je nekoliko puta izlazio rogoznički komunalni redar, ispisao je i kaznu, ali bageri i mikseri radili su i dalje. Tek ovog vikenda izslaskom na teren policijske ekipe teški strojevi su ugašeni. Susjedi strahuju da je to tek „kratki predah“ zbog policijske intervencije, naime, s gradilišta ništa nije uklonjeno ni pospremljeno.

Zanimljivo je da u posljednje vrijeme odluku o zabrani gradnje u turističkoj sezoni najviše krše strani državljani koji na rogoznčkom području masovno grade kuće i apartmane. Jedan Poljak u rogozničkom kvartu Lozici  čekao je lipanj za  početak gradnje temelja svoje nove vile i nije jedini.

Zbog „bageranja“, miksanja i teških kamiona na svakom koraku prije petnaestak dana sazvana je izvanrednu  sjednicu Turističkog vijeća Turističke zajednice Općine Rogoznica. Turistički vijećnici jednoglasno su zaključili da teški strojevi i turizam ne idu zajedno. Od općinske vlasti  zatražili izmjenu odluke o zabrani građevinskih radova u tijeku turističke sezone. 

 

 

Predlažu da se umjesto od 15. lipnja do 15. rujna građevinskim strojevima  zabrane radovi već od 1. lipnja i to na čitavom području općine, odnosno trže ukidanje takozvanih zona. Do sada su teški građevinski radovi  u trajanju od tri mjeseca bili zabranjeni u prvoj zoni 70 metara od obalne crte, te u drugoj iznad 70 metra od mora, međutim u trećoj zoni nije bilo nikakve zabrane radova.

Pošto se turizam počeo ozbiljnije razvijati i u zaleđu općine turistički vijećnici traže miran odmor i za goste u seoskim domaćinstvima. Ove godine bilo kasno za donošenje takve odluke, međutim kako saznajemo o tome se u Općini Rogoznica ozbiljno razmišlja.

19. travanj 2024 09:02