StoryEditorOCM
ŽupanijaSVEČANOST U MALIM LJUBOSTINJAMA

Počast trojici mladih branitelja: Mještani podigli spomenik Dragi, Tonćiju i Filipu

23. prosinca 2019. - 09:12

”Tko na tvrdoj stini svoju povist piše, tom ne može nitko prošlost da izbriše” – pjevala je zajedno s Draženom Žankom cijela Hrvatska tih ratnih devedesetih, kada je bilo “biti i ne biti”, a skoro trideset godina poslije, na toj su istoj tvrdoj stini, mještani Ljubostinja za povijest ispisali imena trojice svojih sinova kojima se ponose – Drage Paića, Tonćija Pirije i Filipa Gaćine.

 

Filipu Gaćini je majka iz Ljubostinja, a on je u njezinim Paićima provodio djetinjstvo, bezbrižne dane ljeta i praznike. Drago Paić poginuo je 1991. na Velikoj Glavi, kao pripadnik 113. šibenske brigade HV-a. Tonći Pirija 1995. kod Drvara, kao pripadnik 142. brigade, a File – najpoznatiji po legendarnom uskliku “Obadva. Obadva, oba su pala” – na razminiranju 1998. godine, a sudbina je tako htjela da su sva trojica poginula u rujnu.

 

Njihovi prijatelji, susjedi, mještani, suborci ovog su im prosinca podigli spomenik, koji su otkrili majke Tonćija i Filipa, te Dragina sestra, zajedno s Ivanom Vukićem Niperom, danas državnim tajnikom u Ministarstvu branitelja, ali i ratnim zapovjednikom 142. “drniške” brigade HV-a, koji je svu trojicu poginulih i osobno poznavao, bio im suborac.

 

Inicijativa od mještana

 

Inicijativa za podizanje spomen-obilježja krenula je od samih mještana, nekoliko prijatelja, generacijski bliskih – Antonija Lučića, Željka Lučića, Mate Lučića, Jure Paića – koji su se javili na natječaj Ministarstva branitelja te su dobili trideset tisuća kuna s kojima su pokrili trošak materijala i radova, a na uređenju prostora i oblaganju kamenom pomogao im je i Ivica Maleš iz susjednog sela.

 

To je, kazali su dečki, bio njihov dug prema poginulim prijateljima, i povod koji je te subote, unatoč kiši i lošem vremenu, okupio više od 200 mještana i njihovih suboraca koji su ispunili malo selo na rubu grada Šibenika i općine Unešić kojoj teritorijalno pripadaju.

 

Bilo ih je dosta i iz Kaštela u kojima je pokojni Pirija živio i odakle je došao, zajedno s čitavim kaštelanskim vodom, braniti svoju Zagoru, a dirljiv je bio i ponovni susret njegove majke s njegovim ratnim suborcima, s kojima je dijelio dobro i zlo. Krenule su i suze, zastajale su i riječi u grlu, no utjeha je svima, osobito obiteljima, što njihova žrtva nije bila uzaludna, a niti je zaboravljena.

 

Spomen-soba

 

Program otkrivanja spomenika u Ljubostinju, vodio je Ante Nadomir Tadić Šutra, a blagoslov spomenika kao i molitvu odrješenja župnik fra Jozo Jukić. Svečanosti su nazočili i čelnici općine Unešić, na čelu s načelnikom Živkom Bulatom, koji je najavio kako će se počast poginulim braniteljima odati i uređenjem spomen-sobe za svih 16 poginulih hrvatskih vitezova s područja općine, kao i Luka Petrina, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Šibensko-kninske županije, koja je također pomogla da se realizira ideja podizanja ovog spomenika.

25. travanj 2024 13:28