StoryEditorOCM
ŽupanijaPažljivo u prometu

Ovog vikenda će biti više prometnih policajaca na cestama nego obično - provodit će se ciljana akcija suzbijanja prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola ili droga

Piše Šibenski.hr
20. prosinca 2019. - 20:39

Ovog vikenda, 21. i 22. prosinca (subota/nedjelja) na području Policijske uprave šibensko-kninske provodit će se ciljana preventivno-represivna akcija suzbijanja prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola ili droga - najavili su danas iz Policijske uprave šibensko-kninske.

- Cilj akcije je podizanje razine sigurnosti u prometu, gdje bilježimo značajan broj prometnih nesreća, zbog vožnje pod utjecajem alkohola ili droga koje su uzrokom prometnih nesreća s teškim posljedicama. Statistički pokazatelji u proteklih jedanaest mjeseci pokazuju da su ovakve preventivno represivne akcije u prometu nužne, jer, osim porasta broja ukupnog broja prometnih nesreća, kojih je zabilježeno 1085 (u odnosu na 1056 tijekom 2018. godine), zabilježen je i porast broja prometnih nesreća koje su skrivili vozači pod utjecajem alkohola ili droga. Od toga su dvije prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama, 11 prometnih nesreća s teško, a 23 prometne nesreće s lakše ozlijeđenim osobama i 69 prometnih nesreća s materijalnom štetom.
Osim toga, bilježimo i znatan broj prekršaja vožnje u alkoholiziranom stanju ili pod utjecajem droga, kojih je u proteklih jedanaest mjeseci zabilježeno ukupno 1319, što upućuje na činjenicu da i pored čestih i ciljanih preventivno-represivnih akcija i upozorenja, bilježimo znatan broj vozača koji pod utjecajem alkohola ili droga upravljaju vozilima - upozoravaju iz PU.

Napominju da će tijekom akcije u nadzor prometa biti uključen maksimalni broj policijskih službenika sa raspoloživom opremom i uređajima, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju opasnima u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola ili droga.

- Stoga poštujte prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine, ne upravljajte vozilom pod utjecajem alkohola ili droga, koristite sigurnosne pojaseve i ne služite se mobitelima tijekom vožnje, jer je ljudski faktor najbitniji čimbenik u sigurnosti prometa - preporučuju policijski službenici.

19. travanj 2024 08:35