StoryEditorOCM
ŽupanijaSkradin

Ovaj trenutak svi su čekali s nestrpljenjem. Sedamdesetak mališana konačno dobilo prostor izgrađen i opremljen po njihovoj mjeri

Piše Marija Lončar
19. svibnja 2021. - 13:45

Skradin je dobio novi, suvremeno uređen i opremljen dječji vrtić. Svečano je otvoren u utorak, na veliku radost roditelja i njihove djece koji su taj trenutak s nestrpljenje iščekivali gotovo godinu dana koliko je prošlo od završetka radova na objektu, ali je onda trebalo čekati svakojake "papire": uporabnu dozvolu, donošenje statuta i drugih akata, registriranje ustanove, imenovanje Upravnog vijeća vrtića, izbor ravnateljice...

Uz gradonačelnika Skradina Antonija Brajkovića i ravnateljicu vrtića Dijanu Dusper Topčić, na svečanosti otvorenja bio je i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić. Dječji vrtić Skradin, naime, sufinanciran je sredstvima Europske unije iz programa ruralnog razvoja, a odlukom o dodjeli sredstava Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Grad Skradin dobio je bespovratno gotovo 7,5 milijuna kuna od ukupno 9 milijuna kuna koliko je stajala cijela investicija.

image

 
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Gradnja vrtića počela je u prosincu 2018. godine, a primopredaja gotovog objekta bila je 1. srpnja prošle godine. Uporabna dozvola pak stigla je tek u prosincu, nekoliko dana prije isteka 2020. godine.

Novi vrtić sada pohađa oko 70 skradinskih mališana, premda je kapacitet vrtića nešto veći i predviđen je za 75 predškolaca.

Vrtić ima četiri prostorije za odgoj i igru, a jedna je trenutačno prenamijena u dvoranu za sportske aktivnosti. Također i prostrano dvorište s moderno opremljenim igralištem.

Djeca u Skradinu do sada su pohađala privatni vrtić Žižulu, ali nakon što su prije tri godine prostorije tog vrtića bile poplavljene nakon velike kiše, morali su se preseliti u prizemlje zgrade u kojoj je smještena skradinska gradske uprava. Novi vrtić prvi je objekt u Skradinu građen prema pedagoškim standardima upravo za potrebe predškolaca, a autor projekta šibenski je arhitektonski biro Prostor.

-Izgradnja vrtića bila je velika potreba naše zajednice. Ovim smo pokazali da želimo najbolje za one koji su naša budućnost, za našu djecu. O tome koliko su ona sretna u novom prostoru najbolje govore njihovi osmijesi – rekao je na otvorenju gradonačelnik Brajković.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
19. travanj 2024 09:21