StoryEditorOCM
Županija‘tramakavanje‘ nekretninama

Otkrivamo zašto je Sanja Čatlak, ravnateljica Ljekarne Šibenik dobila izvanredni otkaz: U priču je umiješan i bivši župan Goran Pauk?

Piše Davorka Blažević
2. prosinca 2021. - 10:51

Ravnateljica Ljekarne Šibenik, Sanja Čatlak, odlukom Upravnog vijeća smijenjena je s dužnosti te je dobila izvanredni otkaz ugovora o radu. Kako kaže predsjednik UV-a Ljekarne Luka Kuvač, razlog je kaznena prijava koju je protiv bivše ravnateljice podnio župan Marko Jelić zbog sumnje na netransparentnu kupovinu poslovnog prostora u Crnici za potrebe Ljekarne i možebitne nezakonitosti u postupku. Za v.d. ravnateljice je postavljena Marija Mikelin.

O razlozima smjene župan Jelić kratko kaže:

- Podnio sam kaznenu prijavu po službenoj dužnosti, odnosno po saznanju da se tu događaju neke suspektne radnje te da su počinjene bitne proceduralne greške u kupovanju nekretnine za potrebe ove županijske ustanove. Sve ostalo, utvrdit će nadležne osobe u postupku- škrto će Jelić o razrješenju ravnateljice koje je odmah dobilo konotacije političke smjene.

image
 Marko Jelić
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Tim više, jer je nova v.d ravnateljica, navodno, s NL Stipe Petrine.

Usput se apostrofira kako su predstavnici zaposlenika (dvoje) u Upravnom vijeću bili protiv smjene ravnateljice te je razriješena s tri glasa članova UV-a koje je imenovala nova županijska vlast.

No, da se ne radi o politici nego o gospodarenju imovinom županijske ustanove, Ljekarne Šibenik, objašnjava predsjednik Upravnog vijeća Luka Kuvač.

- Protiv ravnateljice je podnesena kaznena prijava jer je Ljekarna kupila nekretninu u Crnici 2018. za višestruko veći iznos nego je samo mjesec dana ranije istu nekretninu od poduzeća u stečaju (Globo) kupila tvrtka Prima capitale iz Zageba. Osim što Ljekarna plaća pet puta veću cijenu tvrtki Prima capitale, objekt kupuje bez elaborata o procjeni vrijednosti nekretnine, i bez suglasnosti Županijske skupštine- navodi Kuvač.

Kako saznajemo, Ljekarna je imala suglasnost bivšeg župana Gorana Pauka koji, međutim, nije bio ovlašten za to, jer župan može potpisati suglasnost do iznosa od milijun kuna, a za sve što prelazi taj iznos odobrenje mora dati predstavničko tijelo, odnosno Županijska skupština. Pa je na taj način prekršen i Statut županije.

Osim toga, počinjena je i šteta ustanovi, jer, otkako je Ljekarna kupila nekretninu (plavi montažni objekt u Crnici), tri godine se u tom prostoru ništa ne događa, kažu u UV-u, niti je priveden (ljekarničkoj) svrsi. Govorilo se da će tamo preseliti Ljekarna Varoš, ali navodno prostor ne ispunjava minimalne tehničke uvjete (zašto se kupovao ?!), a sada se ispostavlja da u ustanovi ne mogu nikako naći ni idejni projekt uređenje prostora. U Ljekarni ga, ističu u UV-u, nema…

Inače, kuriozitet je i da tvrtka Prima capitale d.o.o., (registrirana na adresi Preradovićeva 25, Zagreb) a u vlasništvu Maroja Stjepanovića, od koje je Ljekarna kupila višestruko preplaćenu nekretninu, ima nula zaposlenika, barem kako stoji u registru. Vlasnik, Maroje Stjepanović, nota bene stečajni upravitelj, vodi se i kao direktor tvrtke Prima capitale.

image
 Goran Pauk
Vojko Basic/Cropix

-Dobio sam na stol od stručne službe zahtjev Ljekarni za suglasnost na kupovinu nekretnine, u tome nisam vidio ništa sporno,
pogotovo jer je naš stav u županiji bio da se Ljekarna Šibenik treba širiti na nove poslovnice, čemu je u prilog govorilo i otvaranje sve više privatnih ljekarni, i potpisao sam suglasnost. Naposljetku, Ljekarna Šibenik jest županijska ustanova, ali nije na županijskim jaslama niti dobiva bilo kakve financijske potpore županije, što smatram u ovoj priči jako važnom činjenicom. Jer i ta financijska ograničenja koja župan ima i o kojima se sad govori, odnose se na proračunski novac, a ne na financijski samostalne ustanove poput Ljekarne gdje o ulaganju odlučuju njihova upravljačka tijela- komentirao je za SD "slučaj Ljekarne" bivši župan Goran Pauk.

19. travanj 2024 05:13