StoryEditorOCM
ŽupanijaDruga sreća

Otkrivamo pozadinu pregovora oko konstituiranja vodičkog Gradskog vijeća: Most je ispao iz igre jer je imao megalomanske zahtjeve

Piše Ante Talijaš
4. srpnja 2017. - 14:14

U ponedjeljak ujutro "bijeli dim" pojavio se iznad zgrade vodičke gradske uprave. Postignutim dogovorom između HDZ-a i HSS-a, iz drugog je pokušaja konstituirano Gradsko vijeće Vodica. Glasovima osam vijećnika, ili natpolovičnom većinom, za predsjednika Gradskog vijeća Vodica izabran je Marin Mikšić iz HSS-a, kojemu je podršku dalo sedam vijećnika HDZ-a.
Protiv tog izbora bila su tri vijećnika s Liste našega mista, dok su dva vijećnika Mosta i dva vijećnika SDP-a bili suzdržani. Sukladno dogovoru HDZ-a i HSS-a, za potpredsjednika GV-a izabran je Gordan Dado Fržop iz HDZ-a, uz identičan omjer glasova.

–Zahvaljujem na ukazanom povjerenju da budem na čelu glavnog zakonodavnog tijela grada Vodica. Pozivam sve kolege vijećnike da se vode prisegom koju su dali, a u kojoj stoji da je njihova uloga zalaganje za svekoliki razvoj grada na dobrobit svih njegovih stanovnika – kazao je Mikšić.

– Želim da u ovome mandatu svi izabrani vijećnici budu ravnopravno i ravnomjerno zastupljeni u svim odborima i radnim tijelima Gradskog vijeća, da sve političke opcije budu upoznate o svim odlukama, da svi sve znaju – najavio je Mikšić, te dodao kako je ovo prvi put da predsjednik Vijeća nije iz HDZ-a.

– Sretna sam i zadovoljna što je na ponovljenoj sjednici konstituirano Gradsko vijeće. Drago mi je što je Gradski odbor HDZ-a uspio postići dogovor s HSS-om jer je riječ o dvjema svjetonazorski bliskim strankama, koje su i u prošlosti dobro surađivale na državnoj i lokalnoj razini. Ujedno, pozivam sve vijećnike iz ostalih stranaka i nezavisnih lista da budemo suradnici, a ne politički suparnici. Želim da u idućemu četverogodišnjem mandatu zajednički radimo za dobrobit Vodica i svih građana – kazala je HDZ-ova gradonačelnica dr. Nelka Tomić.

Javna je tajna da su proteklih dana u pregovorima s HDZ-om oko formiranja većine u Gradskom vijeću, zajedno s vijećnikom HSS-a Marinom Mikšićem, sudjelovala i dvojica vijećnika Mosta nezavisnih lista Ivica Ledenko i Ivica Slavica.
– Lista Mosta za Vodice održala je sastanak pred konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća. Zaključili smo da koncept koji smo pokušali graditi s kolegom iz HSS-a nije uspio jer nismo naišli na potporu ostalih političkih opcija zastupljenih u Gradskom vijeću. Vijećnici Mosta svoje djelovanje u Gradskom vijeću nastavit će kao oporbena stranka. Vijećnik HSS-a i izabrani predsjednik GV-a izabrao je svoj politički put koji se razlikuje od našega. Očekujemo međustranačko Vijeće na kojem će nam, nadamo se, biti predstavljen koncept rada GV-a po odborima. Nakon toga odlučit ćemo o našem sudjelovanju u tim radnim tijelima – veli Ivica Ledenko, čelnik Mosta.



Vijećnik SDP-a Marko Udovičić zadovoljan je što je napokon Gradsko vijeće konstituirano i što grad može normalno funkcionirati.
– Nisam zadovoljan činjenicom da predsjednik Gradskog vijeća nije izabran iz redova oporbe, da se u tome nisu mogli dogovoriti oporbeni vijećnici. To je bilo najbolje rješenje jer bi u tom slučaju Vijeće bilo korektiv HDZ-ovoj gradonačelnici – rekao je Udovičić.

– Nakon dugotrajnih i mukotrpnih pregovora, uspjeli smo postići dogovor s HSS-om i nadam se dugoročnoj suradnji s tom strankom. Dogovor je postignut kada je HSS samostalno stupio u pregovore. Prije toga HSS je u pregovorima nastupao zajedno s vijećnicima Mosta. U tim i takvim pregovorima nije došlo do dogovora jer je Most ima ultimativne megalomanske zahtjeve na koje HDZ nije mogao pristati. Čim je vijećnik HSS-a Mikšić samostalno ušao u pregovore, dogovor je brzo postignut i pristali smo da on obnaša funkciju predsjednika Vijeća – rekao je Ante Cukrov Desto, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vodica.

U proteklih 25 godina bila je uobičajena praksa da se nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća upriliči zajedničko fotografiranje svih vijećnika novog saziva. Međutim, to se ovaj put nije dogodilo jer su fotografiranje odbila trojica vijećnika s Liste našega mista.
– Ne želimo se slikavati dok je naš sugrađanin Fabijan Šprljan u zatvoru – kratko je odluku objasnio Danijel Lasan, čelnik ove nezavisne liste.

Šprljanu je, podsjetimo, određen jednomjesečni istražni zatvor zbog prijetnji upućenih preko Facebooka Branki Juričev-Martinčev, bivšoj gradonačelnici Vodica i aktualnoj saborskoj zastupnici.

19. travanj 2024 00:27