StoryEditorOCM
ŽupanijaPogodilo ih novo (ne)normalno

Otkazana manifestacija koja se tradicionalno održavala u Vodicama: Korona i Stožer i maslinarima skrojili kapu - medalje će dobiti poštom!

Piše Zdravko Pilić
8. prosinca 2020. - 13:33

Nekad su poljoprivrednici gledali u nebo, i pratili kakvo će vrijeme. A sad gledaju u Stožer i prate kakve će protuepidemijske mjere! Jer, da nije nesretnog COVID-19 i korona epidemije, naši bi se maslinari i uljari obukli u veštite, stavili kularinu i onda lipo, kao i dosada, u hotelu Olympia u Vodicama, uživali boga svoga, na 10. jubilarnoj manifestaciji Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji. Ali, avaj, kako je epidemija poremetila sve živo, tako će i uljari i maslinari svoje medalje i priznanja za najbolje ulje dobiti poštom, jer je manifestacija zbog protuepidimijskih mjera otkazana. A šteta, velika šteta, veli nam i Damir Buntić, tajnik Udruge dalmatinskih uljara koja organizira manifestaciju jer je trebala biti najveća i najvelebnija dosad. S čak 316 uzoraka!
 

Iz Istre stiglo 70-ak uzoraka

- 'Imali smo i još uvijek imamo pune ruke posla, nas sedam kušača i organo – leptičkih ocjenjivača, jer smo dobili kao nikad dosad uzoraka poslanih na ocjenu. Bilo je toliko da smo ih nekih 50 ili 60 morali čak odbiti, strahujući da ih nećemo stići sve ocijeniti, što se na koncu moglo čak i dogoditi, jer se i u naše redove uvukla korona. Jedna nam se ocjenivačica zarazila, srećom bez posljedica, ali je na duže vrijeme ostala bez glavnog alata, okusa i mirisa. Ipak, mislim da ćemo ovih nekoliko dana, do kraja tjedna biti gotovi s ocjenjivanjem, pa ćemo javnosti početkom idućeg tjedna moći priopćiti šampione ovogodišnjeg natjecanja. Prvih deset pobjednika i šampiona ćemo, čim to prilike dopuste, pozvati na uručenje nagrade, vidjet ćemo još gdje i kako, a svim ostalim ćemo njihove medalje i priznanja poslati poštom. Nema druge' – kazao nam je Buntić, ističući kako je pored 70 ili 80 uzoraka maslinovog ulja za ocjenjivanje koji su ove godine stigli iz Istre, njih sigurno četrdesetak bilo i iz inozemstva, iz Slovenije, BiH, točnije iz Hercegovine, a nekoliko ih je stiglo iz Italije, od Talijana koji na našoj obali imaju imanja i maslinike koje obrađuju, i prave ulja. Očito je da se dobar glas daleko čuje!

'U ponedjeljak ćemo poslati svima redoslijed, a pored proglašenja šampiona za najbolje monosortno i višesortno ulje ove smo godine uveli i kategoriju za najbolje ulje iz pakovine. Pod pakovinom se podrazumijeva boca s etiketom koja udovoljava svim zakonskim normama stavljanja na tržište, a pored kemijskih parametara koje je ocjenjivao Zavod za javno zdravstvo, organoleptička svojstva ocjenjivala je Udruga OLEA iz Šibenika, a u njoj ocjenjivači koji su završili i dobili potvrdu za stručnu osposobljenost za kušače maslinova ulja. Najbolji će dobiti drvene amfore, izrađene od maslinovog drveta, amfore će dobiti i tri uljare u kojima su šampionska ulja prerađena, a ostali najbolji, od četvrtog do desetog mjesta dobit će plakete.
 

Manje od deset posto ulja s manom

Inače, što se kvlaitete ovogodišnjeg ulja tiče, Buntić će kazati kako je ove godine među 316 uzoraka koje je pristiglo nekih deset posto, ili čak i manje bilo ulja koja su u kategoriji djevičanskih, što znači da imaju neku sitnu manu. Sva ostala su u kategoriji ekstra djevičanskih, preko 50 posto je zlatnih medalja, što je dobro i što je znak da proizvođači ulja i maslinari sve više ulažu u kvalitetu, prate suvremene trendove u preradi, slušaju upute struke i svjesni su da moderna dostignuća, poput što brže prerade valja pretpostaviti tradicijskim obrascima, poput držanja maslina u moru. Ipak, kada bi išli u detalje, unatoč svemu tome ove godine i nije bilo previše ulja koja su vrhunska i iznimna, što znači da je generalno gledajući, kakvoća takvih ipak za nijansu slabija negoli je to znalo biti prošlih godina. Sve u svemu, ovu ćemo godinu ipak, htjeli to ili ne, svi mi, bili maslinari ili ne, najviše pamtiti po koroni.

19. travanj 2024 18:20