StoryEditorOCM
ŽupanijaStanje je sve gore

Osnovne škole Vidici, Vodice, Čista Velika, Skradin i Katolička osnovna škola kompletno prelaze online, u Drnišu i Unešiću samo viši razredi

Piše Katarina Rudan
16. prosinca 2020. - 13:52

Poznato je da su sve srednje škole u zemlji od 14.prosinca prešle na održavanje nastave online, na takozvani model „C“, dok su osnovci ostali na modelu „A“, nastavi u razredima. Međutim, zbog pogoršanja epidemiološke situacije ravnatelji  nekoliko osnovnih škola na području Šibensko-kninske županije, bili su primorani  od svojih osnivača i Stožera civilne zaštite zatražiti „zeleno svjetlo“ za prelazak na online nastavu, kako bi spriječili daljnje širenje virusa COVID-19 u svojim školama, ali i u obiteljima i okruženju u kojem djeca i djelatnici škola žive.

Istog dana kad i srednje škole u Županiji, na model „C“ prešla je šibenska Osnovna škola Vidici, kojoj je osnivač Grad Šibenik. U školu na daljinu krenuli su ne samo učenici viših nego i nižih razreda te škole. Kako doznajemo od pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Šibenika Mirjane Žurić, za sada je to jedina osnovna škola kojoj je osnivač Grad Šibenik, koja nastavu održava online.

- Grad je osnivač devet osnovnih škola i do danas (srijeda 16. prosinca op.a.), na našu sreću, nismo imali novih zahtjeva od ravnatelja iz ostalih osam škola za prelazak na model „C“, rekla nam je Žurić.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, od ponedjeljka je na model „C“ prešla i Katolička osnovna škola Šibenik. Uz prethodnu suglasnost osnivača, Šibenske biskupije i županijskog Stožera civilne zaštite, ravnateljica škole sestra Mandica Starčević, donijela je 11. prosinca odluku o izvođenju nastave na daljinu za razdoblje od 14. do 23. prosinca.

I Vodice „na daljinu“

Kraj prvog polugodišta u svojim će domovima uz tablete, umjesto u razredima, dočekati i učenici najbrojnije osnovne škole u županiji. Riječ je o Osnovnoj školi Vodice, u koju je ove školske godine, uključujući i Područnu školu u Tribunju, ukupno upisano 728 učenika, a osnivač škole je Šibensko-kninska županija. Učenici i roditelji o tomu su obaviješteni na službenim stranicama škole u nedjelju, 13. prosinca.

- Poštovani roditelji i dragi učenici, zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području grada Vodica i općine Tribunj te sve većeg broja COVID 19 - pozitivnih sugrađana i članova obitelji, uz prethodnu suglasnost Stožera civilne zaštite ŠKŽ i osnivača, donesena je Odluka o prijelazu OŠ Vodice na nastavu po Modelu C počevši od sutra, 14.12. do 23.12.2020. godine, stoji među ostalim u obavijesti koju potpisuje v.d. ravnateljica Ivana Mikulandra.

Od ponedjeljka, iz istih razloga i uz odobrenje osnivača, Šibensko-kninske županije, kao i Stožera, učenici viših razreda drniške Osnovne škole „Antuna Mihanovića Petropoljskog“ nastavu prate online. Radi se o višim razredima u centralnoj školi u Drnišu, dok ostale područne osnovne škole u sastavu OŠ Drniš, a to su u Gradcu, Oklaju i Drinovcima, kao i područne škole do četvrtog razreda u Siveriću, Pakovu Selu i Pokrovniku i dalje rade po modelu „A“.

- U odnosu na rujan, listopad i studeni epidemiološka situacija je pogoršana i puno je veći broj učenika u samoizolaciji ili pozitivnih na COVID-19. Radi se o višim razredima centralne škole u Drnišu i stoga smo zatražili, što nam je i odobreno, da oni do kraja ovog prvog obrazovnog razdoblja nastavu prate na daljinu, izjavio je ravnatelj Saša Kolombo.

„Zatvorene“ škole u Čistoj Velikoj i Skradinu

Od srijede su na online nastavu prešle i Osnovna škola u Čistoj Velikoj i Skradinu. Ravnatelj Osnovne škole Čista Velika, Marijan Belamarić, nam je rekao da je „zatvaranje“ škole i prelazak na model „C“, za 85 učenika od prvog do osmog razreda, zatražio od osnivača, Šibensko-kninske županije i Stožera, zbog pogoršane epidemiološke situacije, te je odobrenje i dobio.

Ista je situacija i razlozi za prelazak na online nastavu  i u Osnovnoj školi Skradin i njezniim područnim školama u Dubravicama, Rupama i Piramatovcima, čiji će učenici, a ukupno ih je 160,  kraj polugodišta dočekati uz nastavu na daljinu. Na model „C“ prešli su od utorka i učenici viših razreda Osnovne škole Jakova Gotovca u Unešiću.

- Od ukupno 55 učenika, koliko ih je u ovoj školskoj godini upisano, 32-je je u višim razredima i oni sad iz svojih domova prate nastavu online, rekao nam je ravnatelj škole Živko Bulat.

Tako je izgledala slika „epidemiolškog stanja i rada“ u osnovnim školama na području Šibensko-kninske županije u srijedu, do zatvaranja ovog teksta.

Da li će na tomu ostati ili će zatvaranja učionica i prelaska na online nastavu biti i u drugim školama prije nago li završi prvo polugodište, ostaje da se vidi.

25. travanj 2024 00:03