StoryEditorOCM
Županija'Škola za život'

OŠ 'Primošten', područna škola Zlarin i šibenska srednja Prometno-tehnička jedine su škole u županiji koje će se uključiti u provedbu eksperimentalne kurikularne reforme

30. kolovoza 2018. - 20:45

Iako je ovih dana ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila kako je sve spremno za provedbu eksperimentalne kurikularne reforme nazvane "Škola za život", najnovije informacije kažu kako će 8500 učenika u Hrvatskoj koji su uključeni u taj program, a među njima i 126 đaka iz Šibensko-kninske županije, novu školsku godinu najvjerojatnije početi bez udžbenika.

Naime, u "školi za život" djeca dobivaju besplatne udžbenike, a trošak snosi država. No, dogovor oko cijene tih udžbenika još nije postignut, pa oni, kako stvari stoje, na klupe neće stići do ponedjeljka, 3. rujna, kada počinje škola. A ne zna se ni kada će se to dogoditi. Barem se tako može zaključiti iz razgovora s Ivom Bakotić, koordinatoricom eksperimentalnog programa kurikularne reforme u OŠ "Primošten", jedinoj osnovnoj školi u županiji u kojoj se, uz jedinu srednju školu – šibensku Prometno-tehničku – provodi taj program. Ipak Bakotić smatra da nema razloga za zabrinutost zbog tog kašnjenja jer je, kaže, primoštenska škola spremna za novine!

– Bilo je nešto poziva roditelja koji su pitali kada će udžbenici, ali većina ih nije zbog toga zvala školu. Roditelji su zadovoljni što neće morati plaćati udžbenike. Kupit će samo školski pribor i bilježnice, jer neće se baš sva nastava u svakom segmentu odvijati na tabletima, ali će učeničke torbe ove jeseni svakako biti neusporedivo lakše – kaže Bakotić, te dodaje kako je ta osnovna škola oduvijek bila otvorena za sve izazove, pa se tako bez oklijevanja prijavila i za eksperimentalnu kurikularnu reformu.

Prvaši, petaši i sedmaši

– U školu su već stigli tableti za ukupno 64 učenika koliko ih je uključeno u program. To su đaci prvog i petog razreda, a u našoj školi imamo po jedno odjeljenje tih razreda, te učenici sedmog razreda. Ali eksperimentalni program kod sedmaša vrijedi samo za kemiju, biologiju i fiziku. Tablete, odnosno prijenosna računala, za učitelje nismo tražili jer im je škola nedavno nabavila nove. Škola je također već dobila i kartice za besplatni internet, ali je sada na roditeljima da izaberu teleoperatera po svojoj želji – kazala je Bakotić.

U eksperimentalnom programu u toj školi sudjelovat će tako jedna učiteljica razredne i devet učitelja predmetne nastave. Njihova stručna edukacija, reći će Bakotić, traje već godinu dana.
– Mislim da je to dobro odrađeno. Jednom je u školu došao predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali se sve ostalo odvijalo preko interneta. Jasno, bit će sigurno još pitanja kada škola počne, učit ćemo na pogreškama, ali se ne bojimo – optimistična je Bakotić.

Ipak priznaje kako ne kasne samo udžbenici. U školu, naime, još nije stigla ni oprema za kabinete, projektori, glazbeni instrumenti i ostalo što je naručeno kako bi eksperimentalna "škola za život" mogla funkcionirati.

Ode papir u povijest

Samo riječi hvale za eksperimentalnu kurikularnu reformu ima ravnatelj šibenske Prometno-tehničke škole Zdravko Peran. Zamjerki na dosadašnje pripreme nema te je uvjeren kako je ovo početak kraja "papiru i kopirnim aparatima u školi" te administrativnom zagušenju nastavnika. U tu školu također su stigli tableti za učenike, a dobili su ih i svi nastavnici. Škola je dobila i 230.000 kuna za opremanje nastavnih kabineta, a u ponedjeljak, 3. rujna, prvog dana eksperimentalne nastave, i u tu školu stići će predstavnik ministarstva, ističe Peran.

Eksperimentalni program kurikularne reforme u toj strukovnoj školi obuhvaća zanimanje tehničara PTT prometa, kao i tehničara logistike i špedicije, odnosno pomorskog nautičara. Riječ je o ukupno 62 učenika koji će reformiranu nastavu za sada imati samo iz općeobrazovnih predmeta.

U eksperimentalni program kurikularne reforme bit će uključena i Osnovna škola Meterize, točnije njezina područna škola na Zlarinu.

19. travanj 2024 10:58