StoryEditorOCM
ŽupanijaRogoznica

Oporba bojkotirala sjednicu Općinskog vijeća; Vladajući HDZ to nije omelo da prihvate drugi rebalans proračuna koji raste zbog pomame za nekretninama

Piše Vedrana Stočić
26. rujna 2018. - 16:48

Rogozničko Općinsko vijeće prihvatilo je izvršenje proračuna za za prvo polugodište ove godine. Ukupni prihodi i primici iznosili su 10,6 milijuna kuna ili 15,87 posto više od planiranog.

U strukturi prihoda poslovanja najveći udio imali su porezi u iznosu od 6,1 milijun kuna. Da je pomama za nekretninama na rogozničkom području ne posustaje najbolje potvrđuju proračunske brojke. U ukupnim poreznim prihodima najznačajni udio ima porez na promet nekretninama, u samo šest mjeseci uprihodovano je čak 4,2 milijuna kuna.

Nešto manje od planiranog uprihodovano je od komunalnog doprinosa 64,17 posto ili u kunama 2,4 milijuna kuna. Upravo prihod od komunalnog doprinosa kao i prihod od prodaje nefinancijske imovine primorali su općinsku vlast na drugi ovogodišnji rebalans.

U odnosu na izvorni plan proračun je umanjen za 1,3 milijuna kuna i u konačnici iznosi 24,6 milijuna kuna. Kada se tome pridoda i višak prihoda iz prošle proračunske godine od 6,1 milijun kuna općinska blagajna do konca ove godine trebala bi težiti 30.674.506 kuna.

Na visinu uplaćenog komunalnog doprinosa sigurno je utjecala i presuda Visokog upravnog suda RH koji je u travnju ove godine zbog proceduralne pogreške suspendirao Prostorni plan uređenja Općine Rogoznica. Od travnja ove godine nisu se mogle izdavati nove građevinske dozvole i legalizirati bespravno izgrađeni objekti, a bez izdanih građevinskih dozvola nema ni uplate komunalnog doprinosa.

-Javna rasprva o novoj planskoj regulativi je okončana, probavljene su i sve suglasnosti nadležnih ustanova i institucija još samo čekama potvrdu Županijskog zavoda za prostorno uređenje i nadležnog ministarstva. Novi plan Općinsko vijeće trebalo bi prihvatiti u listopadu- rekla je rogoznička načenica Sandra Jakelić obrazlažući svoje polugodišnje izvješće.

Vjeće je jednoglasno prihvatilo i povećanje komunalne naknade. Od 1. siječnja 2019. godine vrijednost boda za obračun komunalne naknade iznost će 0,40 kuna što je povećanje 0,15 kuna.

Kao što su i najavili, sjednicu Općinskog vijeća bojkotirali su oporbeni vijećnici. Razlog za njihovu odluku je odbijanje predsjednice Oćinskog vijeća da barem jednu sjednicu sazove u popodnevnom terminu kako bi joj mogli prisustvovati i vijećnici koji su u random odnosu i ne mogu dobiti slobodan dan.

Vladajuće HDZ-ovce izostanak oporbe nije omeo da sjednicu odrade efikasno i brzo bez velikih rasprava, sukoba i suvišnih pitanja.

19. travanj 2024 12:43