StoryEditorOCM
ŽupanijaVelika akcija

Od sutra do srijede velik broj policajaca nadzirat će promet u županiji: na meti su prebrza vožnja, alkoholiziranost, zaštitne kacige...

Piše Šibenski.hr
15. rujna 2021. - 10:46

U narednom razdoblju od 16. (četvrtak) do 22. rujna (srijeda), u cilju povećanja stupnja sigurnosti u prometu te smanjenja broja i posljedica prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači koji koriste mobilni telefon prilikom vožnje, u sklopu tjedna provođenja akcije na nivou Europske unije ROADPOL - pojačanog nadzora, Policijska uprava šibensko-kninska će biti uključena u akciju, priopćeno je iz PU Šibensko-kninske.

U prometu je zbog korištenja mobilnog telefona sve više nepažljivih vozača, ali i pješaka i biciklista dok je mobilni telefon na kongresu ROADPOL-a nazvan novim „ubojicom“ u prometu. Odgovoran je za nepažnju vozača koji zbog razgovora na mobilni telefon tijekom vožnje ne mogu biti usredotočeni na upravljanje vozilom pa čak i kada koriste hands-free uređaj. Najbolje rješenje bilo bi utišati mobilni telefon i ne javljati se na njega tijekom vožnje, međutim u praksi je to rijetko slučaj, istaknuto je u priopćenju.

U navedenom razdoblju na području Policijske uprave šibensko-kninske će se kontinuirano provoditi preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor korištenja mobilnih telefona, sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području.

Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prvenstveno prekršaja korištenja mobilnih telefona zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su smrtne posljedice ili teške tjelesne ozljede, zatim vožnja nepropisnom brzinom, nepropisno pretjecanje, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su nekorištenje zaštitnog pojasa, nekorištenje zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole i dr.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća.

Statistički gledano, u prvih osam mjeseci 2021.g. na području Policijske uprave šibensko-kninske evidentirano je 711 prometnih nesreća (560 u istom razdoblju 2020.g.) od kojih 466 sa materijalnom štetom (390 u 2020.g.) i 237 sa ozlijeđenim osobama (169 u 2020.g.), te 8 sa smrtno stradalim osobama (1 u 2020.g.). Povećan je broj prometnih nesreća za 27%, a bitno je za naglasiti da je povećan broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 68 ili 40,2%, a sa smrtno stradalima za 7 ili 700%.

U prometnim nesrećama je ukupno stradala 341 osoba (237 u 2020.g.), od čega je 9 osoba smrtno stradalo (1 u 2020.g.), 103 osobe su teže ozlijeđene (68 u 2020.g.), a 229 ih je lakše ozlijeđeno (168 u 2020.g.).

Uz povećanje broja prometnih nesreća ove godine bilježimo i povećanje ukupnog broja prometnih prekršaja, odnosno u prvih osam mjeseci ove godine evidentirana su 13643 prometna prekršaja, od čega 1822 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, zatim 397 prekršaja korištenja mobilnog telefona za vrijeme vožnje, 103 prekršaja vožnje bez položenog vozačkog ispita i dr.

Također, sutra, 16. rujna u vremenu od 14 do 18 sati, na području Policijske uprave šibensko-kninske, u sklopu akcija ROADPOL, provoditi će se preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor korištenja sigurnosnog pojasa vozača i putnika, nepropisnog prijevoza djece u vozilima kao i upotreba mobilnog telefona prilikom vožnje, sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području.

Vozači, ali i putnici, nisu svjesni da ih nevezanjem, prilikom slijetanja vozila s ceste ili prevrtanja, sile koje djeluju u tim trenucima vrlo lako izbace iz sjedala te su česta izlijetanja osoba iz vozila, koje gotovo u pravilu smrtno stradavaju, a oni koji su bili vezani, ostaju u vozilima s lakšim ozljedama, zbog toga će se pojačano provoditi i kontrola vezanja pojasa, posebno na stražnjim sjedalima, završava priopćenje polcijske uprave.

20. travanj 2024 07:15