StoryEditorOCM
Županijameteorolozi predviđaju

Objavljena prognoza za ljeto: ‘Nakon prilično hladnog proljeća, srpanj i kolovoz mogli bi biti pakleni!‘ Donosimo i kakvo nas vrijeme čeka u županiji iduća dva dana

Piše Šibenski.hr
1. lipnja 2021. - 18:00

Državni hidrometeorološki zavod objavio je novu prognozu za ljeto 2021., a meteorolozi najavljuju kako će temperature nakon hladnog proljeća biti više od prosječnih, posebice kad je riječ o srpnju i kolovozu.

'Nakon, što se temperature tiče, uglavnom prosječnog ožujka, a zatim hladnog i vrlo hladnog travnja slijedio je svibanj koji je u većem dijelu Hrvatske također hladniji od uobičajenog (prema još neslužbenim podacima, obzirom da mjesec još nije završio). I oborina je ovog proljeća uglavnom bilo oko prosjeka, a u svibnju je ona bila vrlo nejednoliko raspoređena. Stoga se većina zaželjela pravog ljeta - vrućeg i stabilnog.

Prema raspoloživom prognostičkom materijalu za klimatološko ljeto u većem dijelu zemlje predviđa se vrijeme toplije od višegodišnjeg srednjaka (1981. – 2010.) ili najmanje oko njega, uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom je u srpnju te osobito kolovozu moguće veće pozitivno odstupanje temperature od uobičajenih vrijednosti, dok je vjerojatnost pozitivnog odstupanja u lipnju manja - ističu iz DHMZ-a i napominju kako se ne može se isključiti ni pojava toplinskih valova, ali se oni na sezonskoj skali ne mogu prognozirati.

'Stoga valja pratiti službene vremenske prognoze za kraće razdoblje (najviše tjedan dana unaprijed) koje će, bude li potrebno, sadržavati upozorenje na vrućinu', dodaju.

A kad smo kod toga, sutra nas u srednjoj Dalmaciji očekuje pretežno sunčano. Na Jadranu u noći i ujutro slaba do umjerena bura, zatim jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura uglavnom od 12 do 16, a najviša dnevna između do 26 °C.

Šibenik

image
prognoza ŠI

Drniš

image
prognoza ŠI

Knin

image
prognoza ŠI

Vodice

image
prognoza ŠI
19. travanj 2024 13:46