StoryEditorOCM
Županija29.obljetnica akcije Miljevci

Obilježavanje prve oslobodilačke akcije Hrvatske vojske počinje danas sportskim igrama; središnja proslava u ponedjeljak, 21. lipnja, na dan akcije

Piše Katarina Rudan
19. lipnja 2021. - 15:04

U ponedjeljak, 21.lipnja bit će 29 godina od akcije „Miljevci“, dana kad su hrvatski branitelji u svega 24 sata te 1992. godine, od srpskog agresora oslobodili 108 četvornih kilometara okupiranog prostora. U akciji oslobađanja Miljevačkog platoa sudjelovali su pripadnici 4. bojne 113. brigade te dijelovi 3. bojne 142. brigade, Policije i Vojne policije. Devet skupina, 26 borbenih grupa, sveukupno 250 branitelja, ovladali su cijelim platoom i organizirali obranu dosegnute crte bojišnice, pripremajući se za očekivani neprijateljski protunapad koji je uslijedio već 23. lipnja kad je otvorena topnička paljba po Šibeniku i drniškoj Zagori. Oslobađanje Miljevaca bila je jedna od prvih velikih akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. U akciji je poginulo šest hrvatskih branitelja, a dvojica su u idućim danima preminula od posljedica ranjavanja: Ivica Goreta, Petar Sedlar, Milan Novaković, Ivica Barišić, Mate Pućo, Nikola Cigić, Halid Kopić i Ante Škopljanac.

Program obilježavanja ove važne obljetnice, drugu godinu zaredom.  je skromniji zbog korone i epidemioloških mjera. Iz tog razloga neće biti održane tradicionalne "Miljevačke užance", već samo dvodnevni sportski pogram koji počinje danas u 18 sati turnirom u balotama. Sutra, u nedjelju,  u 20.30 sat biti će održana i revijalna malonogometna utakmica između pripadnika 142. i 113. brigade HV-e. 

U ponedjeljak, na sam dan akcije, u 10.30 sati kod Spomen obilježja u Drinovcima, uz obitelji poginulih, suborce i sudionike akcije, vijence će položiti i brojna izaslanstva. Sveta misa zadušnica služit će se u crkvi Imena Isusova u Drinovcima s početkom u 11:00 sati, a potom je najavljen domjenak u sportskoj dvorani Osnovne škole Stjepana Radića. Organizator obilježavanja 29. obljetnice akcije Miljevci je Miljevački sabor, suorganizatori su Udruga 142. drniške brigade i ŠRD Miljevci, a Grad Drniš je pokrovitelj. Medijski pokrovitelji su Radio Drniš i Slobodna Dalmacija.

19. travanj 2024 11:42